De mooie natuur daagt mij uit om te fotograferen, de wens om goed te leren fotograferen daagt me uit om er steeds vaker
op uit te gaan om te oefenen.
Een heerlijke wisselwerking dus, waaraan ik veel plezier beleef.
Op deze site doe ik verslag van mijn pogingen om wat ik zie zo mooi mogelijk vast te leggen.
Bedankt voor je bezoekje, en mocht je een reactie achter willen laten, dan stel ik dat erg op prijs.

Klik op een foto voor een presentatie in groter formaat en hogere kwaliteit!


woensdag 29 juni 2011

Oostvaardersplassen

Afgelopen zondag maakte ik samen het Ghita, Greet en Astrid deel uit van 'De Harem van Henk'

De Oostvaardersplassen stonden op ons programma,  héél vroeg in de morgen, al voor 5 uur stonden wij in Lelystad bij het Bezoekerscentrum.

Henk heeft namelijk een theorie:   als je er als eerste bent, dan is het wild nog door niemand verstoord,  en maak je de meeste kans om wat te zien. 

Nou Henk,  gelijk had je,  maar we hadden helaas niet ingecalculeerd dat het weer zó somber zou zijn, dat we veel te weinig licht hadden om te fotograferen, dat was jammer,  maar het kwam gelukkig  toch weer helemaal goed,  en we beleefden een prachtdag!

Veel edelherten hebben we gezien,  ook met kalfjes,  maar de paar foto's die ik in die sombere en vochtige
vroege ochtenduurtjes maakte zijn het aanzien niet waard, deze hinde is ook niet geweldig, maar hoort gewoon bij mijn beeldverhaal


Een paar uur later,  het is wat lichter,  en we worden bijna onder de voet gelopen door de voorste van deze Konikpaarden,  die ineens besluit om een andere route te kiezen, ja,  dat was even schrikken!


Zoals gezegd,  het is vochtig


maar alle  druppels  zijn  een leuk onderwerp  om te fotograferen


Greet, Astrid en ik zijn Henk en Ghita kwijtgeraakt,  en terwijl we op ze wachten bij dit bruggetje weten wij ons even  kostelijk te amuseren met allerlei vogeltjes die hier in het riet zitten


De Kleine Karetiet


Rietzangertje


Een fitisje met zijn snaveltje vol bleef een hele poos in de buurt,  veel foto's gemaakt dus

waaruit het weer erg moeilijk kiezen is......

.........dus nog maar eentje.....


Als Henk en Ghita zich weer bij ons hebben gevoegd,  en ook René zich gezellig bij ons aansluit nemen we even een kijkje in Kijkhut De Kluut,  en daar vinden we een nestje met jonge boerenzwaluwtjes, zó ontzettend schattig!!


Elke keer als een van de ouders binnen vliegt om de jonkies te voeren,  barst er een salvo los van 'schietende' camera's

De zwaluwtjes lijken zich hier gelukkig niets van aan te trekken


Ik kan het niet laten, bij deze en de volgende foto,  eventjes héél flink croppen om dit jonge spul lekker close in beeld te brengen, ook al gaat dat ongetwijfeld ten koste van de beeldkwaliteit


Mama,  kom nou met dat eten!!!!!


We verlaten de Driehoek en gaan naar de Krakeendroute, onderweg zien we dit gebied al liggen en maak ik alvast een plaatje van de Koniks en de Grauwe Ganzen, die hier in grote getale aanwezig zijn

We lopen een mooi pad, omzoomd door bloeiend koolzaad,  vlinders en hommels fladderen rond,  je zou hier een geheugenkaartje vol kunnen schieten, maar ik heb voornamelijk lopen kletsen, tja,  dat krijg je als je een dag in goed gezelschap op pad gaat, maar dat is ook heel wat waard natuurlijk!


Lunchpauze bij de Grote Praambult, waar we in de verre verten regelmatig hindes en kalfjes zien,  zo mooi, maar helaas zó ver weg


Hier spreken we iemand die de IJsvogel heeft gezien bij de Lepelaarsplassen, dus  eensgezind besluiten we die kant op te gaan......en..... we zijn nog niet in de kijkhut of......we zien.......

Yes,   maar liefst twee ijsvogeltjes!!!!!
Razendsnel de camera erbij gepakt, en twee plaatjes kon ik maken, toen vlogen ze weg, maar....


eentje komt er terug,  en  houdt ons een hele poos aangenaam bezig....een snelle duik......

...... en een visje................klaar voor de volgende duik.......

.... en het volgende visje wordt verschalkt....


.....en effies mooi poseren voor al die fotografen.....en zo ging het maar door, wat een feest!

Na elke duik was het een verrassing waar het ijsvogeltje zou gaan zitten,  en helaas koos hij meestal een tak die nogal ver weg zat,  de foto's zijn dan ook niet topsscherp,  ook nog eens flink gecropt, maar het is vast overbodig om te zeggen dat ik hier blij mee ben??!!

Slotwoordje:
Aan deze serie heb ik weinig toe te voegen,  die spreekt voor zich lijkt me,  rest me dus Henk, Ghita, Greet en Astrid te bedanken voor de supermooie en gezellige dag, waarbij in de loop van de ochtend ook de zon nog eens flink haar best ging doen.
En ik wil een ieder ook nog even bedanken voor de interessante reacties en diverse meningen over de 'grafische musjes', zo leuk om te lezen hoe iedereen daar zijn eigen gedachten over heeft, dus bedankt!
Groetjes Loes

31 opmerkingen:

 1. Een bijzonder mooi en productief dagje Loes, ze zijn weer schitterend hoor, jullie weten de mooie plekjes ook wel goed te vinden he.
  Je hebt zoveel mooie opnames gemaakt dat ik deze keer echt geen voorkeur heb.

  Groetjes, Joop

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Hoi Loes
  wat een dag en wat een mooie foto's waar je mee tuis komt.Ze zijn egt top.
  groetjes Herman,

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Hoi Loes
  We hadden een leuke dag...En daar moesten we wel de vroeg ons bed voor uit..Maar ik blijf erbij..Vroeg op is altijd beter..zelfs bij slecht weer...Er zijn nu eenmaal schemerbeesten die je overdag echt niet gaat zien..Natuurlijk moet je ook geluk hebben....En op de juiste tijd..op de juiste plek zijn.

  Wat staat de Fitis..Karekiet en de Rietzanger er mooi op..Die had ik niet...Maar de Ijsvogel/Zwaluwnest..ja..super...Daar had ik eigenlijk een filmpje van moeten maken..Die mega toestellen op het nestje gericht...en dat geratel..ja..echt top.

  Je weet dat ik tegen jagen bent..Maar ik had hier het verhaaltje wel verwacht van de jager...Die nog geen vlieg kwaad deed ;)
  Loes..Het was weer een top dag..in goed gezelschap...en voor herhaling vatbaar.
  Gr Henk

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Hai Loes,

  Het voordeel van bloggen is, dat niet iedere foto een topper hoeft te zijn om het hele verhaal te vertellen.
  Met het gros van je foto's laat je gewoon weer zien, dat je prachtige foto's maakt.
  Hele mooie platen van de fitis en je 2de zwaluwfoto is ook erg mooi geworden.
  Ook de foto van de slak is weer zo'n moment, waarvan ik denk, waarom let ik daar nou nooit op. Ik loop alleen maar omhoog te kijken.
  Vooral je positie en dan de scherptediepte ivm de gele achtergrond is heel goed gekozen.
  Fantastisch dat je eindelijk je ijsvogelmomenten hebt gehad. De volgende keer krijg je hem vast op een paar meter voor de echte superscherpe foto's.
  Ik weet hoe groot de kick is, om hem in ieder geval zo te kunnen fotograferen.
  Ik vind het wel erg opvallend dat er 2 mannetjes bij elkaar zitten.
  Naar mijn idee zijn dat 2 broertjes, die elkaar nog wel kunnen verdragen.
  Complimenten voor deze hele mooie serie.
  Fantastische kleuren!

  Groetjes,
  René

  BeantwoordenVerwijderen
 5. @Henk, ja, ik heb wel overwogen een paar regeltjes aan de jager te wijden.... toch maar niet gedaan... wist de juiste woorden niet te vinden.. misschien ben ik nog steeds van slag?!?
  Hoe dan ook, we hadden idd een top dag, en de jager maakte het nóg leuker!
  Groetjes
  Loes

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Nou, je hebt dan misschien veel lopen te klessebessen, maar dat heb je niet gedaan met je ogen dicht. Prachtige momenten heb je gepakt, en ook oog gehouden voor detail,de grasjes met druppels vind ik leuk vanwege de mooie gebogen lijn. Alle kleine vogeltjes mooi uitgelicht en het kleine zwaluwtje met zijn grote bekkie is echt geweldig. En ja die IJsvogels, ik zou hier ook al heel blij mee zijn.
  Kortom mooi beeldverslag van jullie dagje Oostvaardersplassen.
  Natuurkieker Coby

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Schitterende serie Loes,
  het moet een mooie dag zijn geweest daar in de OVP. Je tweede fitis met tegenlicht vind ik een mooie opname, de ijsvogels zijn uiteraard prachtig om te mogen zien. Maar de foto van de Kleine Karetiet is uiteraard speciaal, ik heb 'm nog niet in het wild mogen zien ;-)

  Groeten,
  Ron

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Hallo Loes,

  Jullie hebben je eigen heel goede vermaakt in de OVP. Ik had zondagochten ook last van het sombere vochtige weer. Het werd maar niet lichter en het bleef maar bewolkt terwijl de temperatuur wel aangenaam was.

  Je Fitis staat er heel mooi op, en deze keer wel met vangst.....fraaie opnames, vooral de laatste daarvan door de mooie DOF.

  Het Edelhert met kalfje staat er ook goed op...je had hem natuurlijk dichterbij willen maken, maar dat is vaak het probleem bij de OVP.

  Het ijsvogel moment is natuurlijk super. Al meteen 2 in één opname, en wat een geluk dat één daarvan terugkwam. Je hebt er een mooie serie aan over gehouden. Leuk om eens jouw verslag te zien van de OVP, en ben je overgehaald om er vaker heen te gaan nu?

  Gr,

  Remco

  ps.

  Ik vergeet de Boerenzwaluwen. Ja mooi plekje hebben ze gekozen, en voor jullie natuurlijk een mooie gelegenheid om het van redelijke afstand vast te leggen. Op de één of andere manier had ik graag wat meer contrast in de foto's gezien van de Boerenzwaluwen, ze komen hier namelijk wat gelig over.

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Wat heerlijk om te zien allemaal, ik beleef de leuke dag weer opnieuw!
  Wat zijn je foto`s prachtig!
  De zwaluwtjes mooi scherp gezien de omstandigheden en ook de aanstormende Koninkpaarden erg fraai (zonder er een door te snijden).
  Gaaf dat ijsvogeltje dat naar beneden duikt.
  Mijn complimenten voor deze serie!
  De mijne komt er ook aan,
  groetjes Greet

  BeantwoordenVerwijderen
 10. @Remco, ja, ik zal er naar dit bezoek beslist nog wel eens naar toe gaan.
  Over de zwaluwen: ik had extra contrast toegevoegd, maar dat was heel lelijk, dus gauw weer weggehaald. Ze zaten op een donker plekje, dus hoge iso, en veel ruis weggefilterd, dat maakt het misschien wat fletser.
  Ik zit trouwens te wachten op de resultaten van jouw nieuwe lens!
  groetjes
  Loes

  BeantwoordenVerwijderen
 11. Net thuis van mijn avonddienst en ik zie dat je foto's hebt geplaatst van jullie dag in de OVP ... veel mooie dingen gezien zo te zien ... en dat was vast genieten geblazen! En die ijsvogel ... super om te zien!

  Groetjes,Miranda

  BeantwoordenVerwijderen
 12. Loes

  es bello venir a tu blogs , estoy sorprendida por las bellas imágenes de toda la naturaleza , tu eres una magnifica observadora de lo bello. mil gracias por compartir todo lo que tu ojo observa.
  abrazos desde el fin del mundo

  BeantwoordenVerwijderen
 13. Hallo Loes

  Prachtig blog
  Zo te zien hebben jullie je aardig vermaakt.
  Prachtig die ijsvogels, vooral die met dat visje.
  Ik heb weer erg genoten van je blog.
  Gr. Louisa

  BeantwoordenVerwijderen
 14. Hoi Loes

  prachtige serie hoor, dat was het vroege opstaan zeker waard lijkt me

  Groetjes
  André

  BeantwoordenVerwijderen
 15. @Ron
  Haha Ron, ik zie mijn verschrijving nu pas, de kleine Karetiet ;-) ik wil het veranderen, maar blogger werkt even niet mee, dus nog eventje geen kareKiet
  Groetjes Loes

  BeantwoordenVerwijderen
 16. Wat een mooie serie Loes en dan afsluiten met een IJsvogel, daar maak je mij heel jaloers mee, die zou ik zo graag eens willen spotten...
  Prachtige gedaan hoor, kan me voorstellen dat je er blij mee bent....
  Maar de andere foto's zijn prachtig en vroeg erbij...jammer van het weer in het begin, maar later was het toch prima...

  Nieske

  BeantwoordenVerwijderen
 17. Hoi Loes
  Met heel veel plezier naar je plaatjes zitten kijken en onnodig om te zeggen dat de ijsvogel zonder meer een zalige serie is die ik ook graag eens voor de lens zou willen krijgen. Bedankt voor het meekijken en hopen...

  BeantwoordenVerwijderen
 18. Loes, Loes, dit is me echt teveel in een keer. Ik vind alles mooi. Maar dat kleine zwaluwtje meid, wat prachtig zeg. En de tekst erbij!

  Complimenten voor deze zo prachtige serie!!!

  BeantwoordenVerwijderen
 19. Leuk, die zwaluw met dat opengesperde bekkie! Verder weer heel veel mooie foto's, maar ik word een beetje overvoerd, niet alleen bij jou maar ook bij de rest van de harem. Is wel een nadeel van zo'n groepswandeling, vind ik. Maar het oogt allemaal als een heel gezellige dag met veel topmomenten. groetjes Albertine

  BeantwoordenVerwijderen
 20. Hi Loes,

  Ook jouw blog staat er. En met een paar superfoto's: De karekiet, de fitis (derde foto) en een paar zwaluwfoto's, wat mooi die open bekkies). Ook de duikende ijsvogel en ijsvogel met visje vind ik goed gelukt (die momentjes had ik nou weer net niet). En..het was gewoon supergezellig.
  groetjes Ghita

  BeantwoordenVerwijderen
 21. wat moet dit een prachtige dag zijn geweest. De paarden die naar jullie toe rennen..wow, spannend welke kant ze opgaan, je druppels op het riet blaadje is heel kunstig genomen en de druppels aan de tak ook, goed gezien, het slakje blijft van mij een van de favorieten diertjes, zo makkelijk als ze niet zitten waar ze voor de foto zouden moeten zitten, even verhuisen..hihihi
  En dan de pronkstukjes, wat zijn het mooie foto's geworden, prachtige achtergrond en mooie dorre takjes waar de ijsvogel mooi op uit komt, hier kan je de hele dag wel zitten, al is het alleen maar om te genieten..

  Groetjes Von

  BeantwoordenVerwijderen
 22. Hoi Loes,
  Zo te lezen is het goed bevallen bij de harem van Henk, ook al moest je midden in de nacht weg.
  En dan nog zoveel zien en zo mooi op te foto gezet, en als toetje 2 ijsvogels.
  Heb weer genoten van je blog.

  Gr Cees

  BeantwoordenVerwijderen
 23. Hi Loes,

  Al weer zo'n fraai verslag van deze dag. De blogs staan er vol mee. Ik vind je tweede fitis foto erg erg mooi!

  Groeten,
  Robert

  BeantwoordenVerwijderen
 24. Dat was zo te zien weer een heerlijke dag vol, met prachtige foto momenten!
  Met een ijsvogeltje als toegift, wauw!

  BeantwoordenVerwijderen
 25. Hallo Loes,
  Een late reactie op je geweldige serie. Wat een Superdag hebben jullie gehad. Je hebt de vogeltjes (fitis, rietzanger en karekiet) heel mooi vastgelegd. Leuk met die insecten in zijn bekje. De gecropte zwaluw foto's zijn echt heel grappig.
  Mooi de grasspriet met regendruppels en de slak, goed gezien.
  Mooie momenten hebben jullie meegemaakt: de kudde konikpaarden die in volle galop aangerend komen en het damhert met kalfje.
  Toen nog even de ijsvogels alsof het allemaal nog niet mooi genoeg was.
  Groeten, Gonnie

  BeantwoordenVerwijderen
 26. Nog een keer zitten genieten van het moois wat je uit dezelfde lens als ik gebruik hebt weten te toveren. Het zijn zalige plaatjes waarbij de mooie softe achtergrond bij sommige helemaal af is...

  BeantwoordenVerwijderen
 27. Hoi Loes ik heb net bij Greet gekeken leuk zo met elkaar mooie serie weer en die Zwaluwen met de jonkies zijn helemaal geweldig vooral de close up
  mooie serie
  Fijn weekend hé
  Groetjes Janny

  BeantwoordenVerwijderen
 28. Je hébt van die dagen dat het maar niet op lijkt te kunnen en zo te zien was dit ondanks het slechte weer best wel zo'n dag: wat hébben jullie veel gezien en beleefd!
  Ik kom niet zo vaak in de Oostvaardersplassen (deels om praktische redenen, deels omdat er wat mij betreft mooiere gebieden zijn), maar je blog brengt me wel weer een beetje in de verleiding ;)
  Misschien niet verrassend, maar ik vind vooral je jonge vogelfoto's erg erg leuk!

  Groetjes,
  Roeselien

  BeantwoordenVerwijderen
 29. Hoi Loes!
  Ik had al wat foto's gezien bij Ghita.
  Heel erg leuk die Fitis met de bek vol insecten.
  De zwaluwen en de ijsvogel, mooi gedaan!

  Groet,
  Peter en Janny

  BeantwoordenVerwijderen
 30. hoi Loes, wat een mooie foto's heb je van onze gezellige dag gemaakt.
  Je zwaluwen vind ik super; zelfs moeder er scherp op, dat is mij niet echt gelukt.
  En je ijsvogels mogen er zijn; jammer dat ie zo ver weg bleef, maar het was al heerlijk dat we er eentje zagen.
  Ik was er iig superblij mee.
  Ik heb genoten van deze dag en van jullie gezelschap,

  groetjes Astrid

  BeantwoordenVerwijderen
 31. Echt die IJsvogeltjes zijn om jaloers op te worden. Er vroeg bij zijn is echt het halve werk, maar ook je zwaluwtjes en andere vogeltjes, dit moet wel een hele fijne dag zijn geweest. Groetjes Cristien.

  BeantwoordenVerwijderen