De mooie natuur daagt mij uit om te fotograferen, de wens om goed te leren fotograferen daagt me uit om er steeds vaker
op uit te gaan om te oefenen.
Een heerlijke wisselwerking dus, waaraan ik veel plezier beleef.
Op deze site doe ik verslag van mijn pogingen om wat ik zie zo mooi mogelijk vast te leggen.
Bedankt voor je bezoekje, en mocht je een reactie achter willen laten, dan stel ik dat erg op prijs.

Klik op een foto voor een presentatie in groter formaat en hogere kwaliteit!


vrijdag 31 december 2021

De 12 van 2021

 

En alweer is er een jaar voorbij,  een jaar waarin ik ondanks goede voornemens  wéér te weinig blogjes produceerde. Er stonden wel al meerdere mapjes met foto's klaar, maar 't kwam er gewoon weer niet van.

Maar ik fotografeerde wél!  En dat leverde me bij het selecteren van de foto's voor de 12 van 2021 bij een aantal maanden een flinke keuzestress op.

Uiteindelijk lukte het me om  uit de aanvankelijke selectie van 24 stuks er toch 12 te kiezen. 

Zo houd ik de traditie van één foto per maand toch weer in ere ;-)
Januari

Daar hoefde ik niet lang over na te denken, deze Wisent is absoluut mijn favoriet.
Van de wisenten maakte ik ook een blog:
Februari

De  winterweek leverde  een reeks foto's op waaruit ik wel moeilijk kon kiezen.   
Het werd deze 'Kraters op het strand' omdat ik dat de meest originele vind.
De rest vind je in mijn WinterblogMaart

Weer eens lekker geschilderd met de macrolens,  Holwortel in aquarel. Daarvoor moesten de Bosanemoontjes en de Grutto's wijken,  ach, die zien we toch al genoeg ;-) 
Wil je ze alsnog zien?   Klik op de linkjes voor de blogs 

April

In april schoot ik heerlijke plaatjes van baltsende  Geoorde fuutjes, maar vorig jaar had ik deze fuutjes ook al in mijn jaaroverzicht, daarom nu gekozen voor het Armbloemig look.Mei

In mei ging ik twee keer naar de vogelhut op Marken, je hoopt dan altijd op prachtig licht aan de randen van de dag. Niets van dat alles, beide keren was het weer bar slecht.
Pech?  Nee absoluut niet!  
Het leverde totaal andere foto's op, zoals dit Krakeendje in een hevige stortbui, waarbij gedurende één kort moment de zon er even doorheen prikte.Juni

Keuzestress tussen een mooi Heideblauwtje en deze  foto van een heerlijk van de Klaprozen smullende Reegeit.
Het werd de Reegeit, want zo'n moment zal ik waarschijnlijk nooit meer meemaken.Juli

In juli zwierf ik weer eens dagenlang door de AWD, dat leverde aardige plaatjes op van vliegende juffertjes en libellen, daar was ik blij mee!
Maar het is toch dit  'schilderijtje' geworden. Zo'n bloemenweelde had ik hier al jaren niet meer gezien De foto maakte ik dan ook binnen een 'exclosure':

Zo'n twee jaar geleden werden in de AWD een aantal gebieden afgezet met damhertwerende rasters, de zgn Exclosures. Ik vond het echt geweldig om te zien hoe de natuur zich in deze gebiedjes heeft hersteld van de damhertenvraat. 


Augustus

Augustus was een maand met mooie foto-uitstapjes en bergen foto's waaruit het moeilijk kiezen was.
De mooie Kattenstaarten bij het Vogelmeer?  Of de Wulp of Watersnippen bij Boer Murk?
En dan ook Muurhagedissen en Boomkikkers in Drenthe bij Edo van Uchelen...

Het werd dit Boomkikkertje, ik was extra blij met deze foto omdat het me lukte om lekker met kleurtjes te schilderen in de voor- en achtergrond.September

In september ben ik veel bezig geweest met vogels en heb ik hard geoefend op vogels-in-vlucht. 
Meeuwen op het strand zijn goed oefenmateriaal en tijdens één van die tochtjes stuitte ik op deze  prachtige Zilverplevier. Ik kon een hele serie schieten en weet nog steeds niet of ik nu de mooiste gekozen heb....Oktober

Van de Siberische grondeekhoorntjes maakte ik wel een blogje  en daarin was deze foto voor mij 'lest best'.  Ook nu heeft hij het gewonnen van de Zeevogels van een boottocht vanuit IJmuiden en de Koraalzwammen waar ik me op had uitgeleefd.


November

Al heel lang had ik het plan om in de herfst eens een weekje naar de Veluwe te gaan, dit jaar kwam het er eindelijk van, maar liefst 7 dagen op rij naar het Speulderbos geweest, het bos van de 'Dansende bomen'.    Niet de gedroomde weersomstandigheden met mist, maar wel genoten!
Van deze week zou ik toch echt nog een blogje moeten maken, wie weet.....December

December leverde geen foto's op die hier een ereplekje verdienen.  Ik twijfelde wel nog even over Wisenten in een wat mistig landschap, maar die foto haalt het niet bij de Wisent van januari.

Daarom gekozen voor deze golven uit november.


Slotwoordje:  

In mijn slotwoordje haak ik in op de Golven van december. Dat is eigenlijk wel een toepasselijke keuze om mee af te sluiten, want golven, dat woord hebben we veel gehoord in het afgelopen jaar, maar dan met betrekking tot de Corona waar we nog steeds mee te kampen hebben.  De vierde golf trekt nu terug, de vijfde komt er mogelijk aan....  Laten we hopen dat 2022 een beter jaar gaat worden,  ik wens dan ook iedereen  een gelukkig nieuwjaar in goede gezondheid  !

10 opmerkingen:

 1. Toch leuk hè een blogje te maken van de beste foto's van het afgelopen jaar. Ik heb het ook weer eens gedaan. Prachtige foto's Loes, waarvan ik wel helemaal weg ben van de Wisent, wat een beest heel mooi belicht, je andere foto's zien er ook allemaal gaaf uit. Kortom een mooi overzicht! Voor straks fijne jaarwisseling en alle goed voor 2022.

  Nieske

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Hoi Loes,

  Een prachtig jaaroverzicht waarvan ik een aantal foto's ook al voorbij zag komen op "Deel de Natuur". Dat vind ik dan ook meteen de mooiste en dan bedoel ik de wisent, wat een topplaat, de grondeekhoorn in een prachtige setting en licht en de dansende bomen van het Speulderbos. Ik wens je een gezond en fotografisch goed nieuwjaar en hopelijk gaan we in 2022 weer eens wat meer blogs van je zien.

  Groetjes,
  Ad

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Lieve Loes, wat heb je weer mooie foto's weten te maken afgelopen jaar, en je hebt nog een paar mapjes over zo te lezen. Zie dat je ook een beetje met vogels aan het stoeien bent, ook dat gaat je heel goed af. Voor jou is de Wisent een topper, dat is die ook, voor mij is het eekhoorn favoriet...zo lief en schattig.

  Ik wens je voor 2022 ook al het goeds, gezondheid, liefde en geluk met veel mooie foto momenten, en dat we vaker dit jaar met elkaar weer gezellig op stap kunnen gaan.

  Lieve groetjes Von

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Dag Loes,
  Een jaaroverzicht hoeft niet persé de beste foto's te bevatten, maar wel foto's die je bijzonder genoeg vindt om te laten zien. Het blijft uiteindelijk toch een kwestie van smaak welke platen het mooist zijn. De wisent is in ieder boven alle twijfel verheven, een absolute topplaat.
  Ik wens je veel inspiratie en een goede gezondheid in 2022.
  Groetjes, Kees

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Allereerst wens ik jou ook een heel mooi, gelukkig en gezond 2022.
  En wat een binnenkomer in jouw jaar overzicht, die wisent is echt een topper, geweldig mooie foto.
  Verder ook erg mooie foto's van de zilverplevier, het monet schilderij met de bloemetjes in de AWD en het sprookjesachtige bos. Een heerlijke, gevarieerde selectie.
  groetjes Ghita

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Hai Loes,

  Allereerst de allerbeste wensen voor het nieuwe jaar. Maak er maar weer wat moois van.
  Hoewel je niet veel blogjes meer maakt, zie ik jouw foto's natuurlijk nog wel voorbij komen bij Deel de natuur of op facebook. Het was weer leuk om te zien dat je je verder ontwikkeld hebt het afgelopen jaar . Overigens leuk dat je met die reegeit een derde prijs te pakken hebt bij Glenn. Gefeliciteerd.

  Groetjes,
  René

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Ha Loes,
  wat leuk dat je, ondanks dat je weinig blogjes plaatst, déze traditie van het jaaroverzicht in ere houdt.
  Fijn dat we hier kunnen meegenieten van je mooiste foto's; een heel afwisselende serie, maar stuk voor stuk juweeltjes. Met toch één beeld dat er nog bovenuit steekt: die wisent, zoals jij die in beeld hebt, hij blijft me fascineren.
  Ik wens je alle goeds voor het nieuwe jaar.

  Hartelijke groet, Corrie

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Hoi Loes,

  Allereerst de beste wensen voor 2022. Veel geluk en gezondheid toegewenst. Nu rustig de tijd genomen om je opnames te bekijken. Echt juweeltjes zitten er tussen. Meteen al je Wisentfoto, heel mooi. Ja je Macro bloemen/planten opnames blijven echt prachtig om te zien en het zal vast knap zijn om het zo in beeld te brengen, maar is niet mijn ding, wel respect voor jou hoe je telkens weer wat uit de hoge hoed tovert. Je Reegeit foto van Juni daar ben ik verliefd op. Zo mooi zo frontaal en smullend van de Klaproos. Die ga je inderdaad nooit méér maken zo. De Zilverplevier foto is qua tinten erg mooi, maar vind 'm aan de onderkant te krap gekaderd, als de Zilverplevier omhoog keek was het misschien wel goed geweest. Ja die Grondeekhoorn opname, echt eentje om weer jaloers op te zijn. Iedere keer als ik foto's voorbij zie komen van deze schattige eekhoorns, dan denk ik meteen: Ik moet ook gaan!!!! Misschien dit jaar dan maar. Dansende bomen opname vind ik ook erg mooi, typisch dromerig beeld zo.

  Misschien dat we elkaar in 2022 nog tegenkomen ergens. IK zal namelijk vast nog wel 1 of 2x naar de Wisenten gaan. ;-)

  Gr,
  Remco

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Hoi Loes, mooi dat je uiteindelijk toch 12 foto's hebt kunnen selecteren, dat blijft toch lastig. En wat voor foto's, stuk voor stuk mooi of bijzonder waarbij jouw eigen stijl er bijna altijd wel in door'klinkt'. De reegeit vind ik een pracht van een foto, heel mooi en fris met die bloemen erbij. De wisent is fantastisch, echt klasse.
  Ik wens jou ook een goed 2022 in goede gezondheid en met veel fotoplezier.

  Groetjes,
  Marianne

  BeantwoordenVerwijderen
 10. Hoi Loes,
  Wat een fantastische foto's!!!
  De wisent is wel een binnenkomer. wow! De grondeekhoorn de schattigste, met prachtige achtergrond en kleuren. Het krakeendje super sfeervol! En alle andere foto's ware kunstwerkjes. Ik heb er van genoten dit allemaal te bekijken!
  Groetjes en de beste wensen voor 2022!!
  Maria

  BeantwoordenVerwijderen