De mooie natuur daagt mij uit om te fotograferen, de wens om goed te leren fotograferen daagt me uit om er steeds vaker
op uit te gaan om te oefenen.
Een heerlijke wisselwerking dus, waaraan ik veel plezier beleef.
Op deze site doe ik verslag van mijn pogingen om wat ik zie zo mooi mogelijk vast te leggen.
Bedankt voor je bezoekje, en mocht je een reactie achter willen laten, dan stel ik dat erg op prijs.

Klik op een foto voor een presentatie in groter formaat en hogere kwaliteit!


donderdag 29 april 2021

Vogels in plas-dras

 


In maart bezocht ik een paar keer een mooi plas-dras-gebiedje. Hoe heerlijk is het toch telkens als je daar aankomt en de Grutto's en Tureluurs hoort roepen, dan is het lente!

In het slotwoordje van mijn vorige blogje "De uitdaging van Bosanemoontjes" vertelde ik dat ik me de laatste tijd wat vaker op vogels probeer te richten en deze bezoekjes aan Grutto en Tureluur boden me natuurlijk een mooie gelegenheid om daarmee aan de slag te gaan.

Vogels blijf ik moeilijk vinden, maar zo langzamerhand worden de resultaten gelukkig beter, dat is natuurlijk toch zoiets als 'Oefening baart kunst?? '

Die kunst is er nog niet hoor, maar ik durf van deze foto's wel een blogje te maken ;-) 


Ook al heb ik nu wat meer millimeters tot mijn beschikking  (200-600mm-lens +1,4 extender) krijg ik vogels natuurlijk  nog lang niet altijd vlak voor mijn lens, maar wanneer de omgeving een beetje meewerkt heb ik daar geen problemen mee, integendeel zelfs, foto's vertellen op die manier vaak een verhaal over gedrag en omgeving.Tikkertje ;-)

Lentekriebels?
Een onderonsje,  zullen we...  ?

Nee, met dit stelletje werd het niets, maar even later....
Even later mocht ik getuige zijn van een paring, wat gaaf!
Tureluurtje scharrelend in de plas-dras.

Dit is wat ik bedoel met een vogel in zijn/haar omgeving, als dat lukt in een mooie compositie kan ik daar echt van genieten.
Het tegenovergestelde: Tureluur van héél dichtbij. De foto is zelfs niet gecropt.

En ja,  laat ik eerlijk zijn, dat is dan toch ook best eens heel gaaf.
Wat meer afstand met ruimte voor de weerspiegeling, ook niets mis mee, maar nadat ik Grutto's en Tureluurs telkens in het water fotografeerde kreeg ik toch wel het gevoel dat ik er wat meer spanning aan mee zou willen geven.
Dat lukte door me achter een rietkraag op te stellen en te wachten tot er een vogel zo lief zou willen zijn om op het juiste plekje even langs te komen.

De Tureluur was zo vriendelijk ;-) 
En de Grutto volgde zijn voorbeeld en ik was blij met deze doorkijkjes!
Dus tot besluit nog maar eentje ;-) 


Slotwoordje: En zo had ik heerlijke uurtjes bij de Tureluur en Grutto. Intussen stoei ik lekker door met de vogeltjes, maar ook de bloemetjes blijven lonken, deze tijd van het jaar is er zóveel te fotograferen. Ik ben dan ook van plan het tempo van de blogjes weer wat op te voeren, wordt vervolgd....


9 opmerkingen:

 1. Jaloersmakend mooie serie, Loes.
  En hartstikke leuk dat je weer aan het bloggen bent.

  Hartelijke groet, Corrie

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Wat heerlijk om met deze foto's thuis te komen, zeker heel iets anders dan wat we van je gewent zijn. Fijn wanneer vogels mee willen werken, maar geduld hebben is zeker ook een schone zaak. Het is genieten van je foto's..

  Groetjes Von

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Wat een heerlijk vogelblogje. Ikzelf wordt altijd blij als ik in het voorjaar de eerste grutto's en tureluurs zie. En helemaal leuk als je ze zo mooi, dichtbij en met prachtig licht kan fotograferen.
  Van mij mag je wel vaker wat vogelblogjes tussendoor doen hoor :-)
  groetjes Ghita

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Hoi Loes,

  Leuk te zien en te horen dat je je ook wat meer op vogelfotografie gaat richten en daarmee een beetje uit je comfortzone komt. Hoewel als ik dit zie gaat je dat toch ook behoorlijk af. Mooie vogels zijn het die steltlopers en met name de grutto, onze nationale vogel. Helaas gaat het steeds slechter met de soort door allerlei oorzaken en misschien worden dit soort foto's in de toekomst daarom misschien wel zeldzaam. Ik vind het wel mooi om te lezen dat je gelijk ook al worstelt met de keuze tussen de vogel in z'n omgeving en/of close in beeld. Dat laatste blijft mij ook boeien, maar deze foto's worden tegenwoordig vaak afgedaan als veldgids- of catalogusfoto's. Iedereen moet er maar het zijn van vinden, maar ik blijf dat mooi vinden, zo ook jouw close-ups. Maar ook die habitat foto's zijn erg fraai. Ik kon recent een hele serie schieten van parende grutto's, helaas alles mislukt, door de luchttrillingen kreeg ik geen foto scherp. Ben benieuwd naar je vervolg.

  Groetjes,
  Ad

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Mooie blog. Vogelfotografie is mijn ding, vooral vliegend is een uitdaging. Jij bent al aardig bezig zo te zien en de grutto's en tureluurs zijn een dankbaar onderwerp. Hoe werkt de converter op de 200-600mm?

  Groeten, Peter

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Prachtig Loes!
  Puur genieten!
  Groetjes,
  Maria

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Hai Loes,

  Lekker plekje heb je daar gevonden. Ik snap goed wat je bedoelt met de composities. Het is vaak helemaal gaan straf als ze ietsje verder zitten en je mooi de omgeving mee kunt nemen in de foto. Het onderonsje van de grutto's is mooi omdat het stukje begroeiing prachtig in beeld is en lekker qua scherpte. Die van de tureluur in zijn omgeving is ook fraai en uiteraard is het gaaf als een vogel bijna je lens binnen komt wandelen. Dat is genieten.
  Goed idee om achter de rietkraag te gaan liggen. Dat levert inderdaad leuke doorkijkjes op.

  Groetjes,
  René

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Hoi Loes
  hele mooie serie is dit.
  groetjes Herman.

  BeantwoordenVerwijderen