De mooie natuur daagt mij uit om te fotograferen, de wens om goed te leren fotograferen daagt me uit om er steeds vaker
op uit te gaan om te oefenen.
Een heerlijke wisselwerking dus, waaraan ik veel plezier beleef.
Op deze site doe ik verslag van mijn pogingen om wat ik zie zo mooi mogelijk vast te leggen.
Bedankt voor je bezoekje, en mocht je een reactie achter willen laten, dan stel ik dat erg op prijs.

Klik op een foto voor een presentatie in groter formaat en hogere kwaliteit!


vrijdag 22 oktober 2021

Snelle rakkertjes

 Er is alweer bijna een half jaar verstreken sinds mijn laatste blogpost, en dat terwijl ik toch écht wel gefotografeerd heb, dus de hoogste tijd om weer nieuw leven in mijn blog te blazen!

Mét het voornemen om nog een inhaalslag te gaan maken, het is toch wel heel jammer om al die plaatjes maar op de harde schijf te laten staan.

Ik ben al geruime tijd heel actief  voor de website Deel de Natuur, een fotografieplatform waar je je mooiste natuurfoto's kunt delen, maar dat daarnaast nog veel meer biedt, zoals onder andere gezellige en leerzame fotodagen.

Zo hadden we op vrijdag 15 oktober een fotodag georganiseerd bij de Siberische grondeekhoorntjes in Tilburg en omdat er diezelfde week ook een Paddenstoelendag gepland stond in Brabant besloot ik aldaar lekker een weekje vakantie te houden.

Zo kon ik gemakkelijk alvast poolshoogte gaan nemen bij de eekhoorntjes en dat deed ik gezellig samen met Gonnie.  Er zitten veel van die snelle rakkertjes in het bos, maar het is toch altijd afwachten of ze een beetje willen meewerken, maar we hadden geluk want dat deden ze!
Ik begon braaf met de camera op statief, met 600mm is dat in het donkere bos ook wel raadzaam natuurlijk, maar oh wat mis ik dan de flexibiliteit.  Dit eekhoorntje met het vrolijke rode besje had ik toch liever vanuit een lager standpunt gefotografeerd.
Maar wanneer ze op een stronk zitten dan werkt het - sowieso laag ingestelde - statief natuurlijk wel.  De lichtval vind ik hier erg mooi, ik had alleen graag de staart erbij gezien....    

Jaja,  het is nog steeds niet gauw goed bij mij ;-) 
Oké,  nu wel de staart én mooi licht in de achtergrond!
Als je veel kansen krijgt is het leuk om wat met de belichting te gaan spelen, zoals hier waar ik wat heb onderbelicht voor een beetje lowkey-effect.
Nóg donkerder!  Links komt dat doordat Gonnie met haar zwarte jas ineens in beeld verscheen.  Wat mij betreft een geluk bij een ongelukje ;-) 
Ook de gewone Eekhoorn liet zich regelmatig zien. Deze zat echter achter de boomstronk waar mijn  statief - nog steeds laag -  bij opgesteld stond, ik moest er dus overheen fotograferen. Dat geeft eigenlijk wel een aardige zachte voorgrond.
Toen die snelle rakker een boom in schoot vond ik het mooi geweest met dat statief, camera er snel af en op goed geluk uit de hand geschoten en wat een mazzel....  scherp!
Toen meteen lekker zonder statief verder,  plat op de grond voor een mooi laag standpunt.

En toen ik daar een poosje rustig lag raakten de diertjes aan me gewend en liep dit schatje bijna mijn lens in!


Enfin, deze middag was geslaagd, nu maar hopen dat de diertjes tijdens de DDN-dag ook  zo lekker meewerken.... Ik ging die week nog twee keer kijken en toen was het niet veel.  
Maar ik had me geen zorgen hoeven maken, want op die dag hadden ze er blijkbaar goede zin in, iedereen ging tevreden met mooie plaatjes naar huis. En ja, zelf klikte ik er ook nog een paar:

Weer op de lowkey-tour,  op die manier kun je een drukke 'takken' achtergrond aardig verdoezelen én het sfeertje spreekt me aan.

Ik let sowieso altijd goed op de achtergrond, mooi licht zoals hier is heel welkom en in deze compostie is de boomstam links voor mij niet storend.

Een van de deelnemers ontdekte een holletje waar het Siberische eekhoorntje telkens met overvolle wangzakken naar toe ging, die was duidelijk zijn wintervoorraad aan het aanleggen. Via een vaste route rende hij keer op keer naar zijn verstopplekje,  stopte  dan héél even en dook onder de grond. Van de talloze keren lukte het me slechts één keer om dat momentje in beeld te vangen.

Gemakkelijker was het als hij weer boven de grond kwam, steevast ging hij dan eerst uitgebreid het zand van zijn snuitje wassen:

En laat hij dat nou één keertje doen bij het mooiste licht dat je je kunt voorstellen, blij mee!


Slotwoordje:  Wat heb ik genoten van deze snelle rakkertjes en ik geniet nu nog na met plaatjes waar ik blij van word.  Dat  bracht me er dus eindelijk ook weer toe om deze serie in mjn blog te delen.

9 opmerkingen:

 1. Mooie blog Loes,
  Toen je er de eerste keer zat ben je toen ook dat
  plekje geweest waar we vrijdag zaten?
  Je foto's zien er prachtig uit en zoveel ook. echt de moeite waard er een blogje
  aan te wijden, ik ga vast nog eens een keertje, het was echt leuk om te doen.

  Groetjes Nieske

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Wat een leuke blog. Ik had zelf ook nog naar deze leuke eekhoorntjes willen gaan, maar het kwam er niet van. Dan maar in het voorjaar, als ze uit hun winterslaap komen. Wat mij bij jou opvalt is de mooie lichtval. Eekhoorntje mooi in het licht en een donkere achtergrond, ze moeten dan toch wel net op die plekjes gaan zitten. De eerste foto van de rode eekhoorn is super. Toch ook een reden voor mij om ook eens daar terug te gaan. Groetjes Ghita

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Wauw wat een wereld platen, vooral die met het takje er naast. Zo zie je ook goed hoe klein ze eigenlijk zijn. Geweldig Loes!
  Groet, Nelleke Zijnstra

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Wat hadden we het getroffen op de zondag. Zulke mooie momenten met de rode eekhoorns en veel gescharrel door de kleine Siberische eekhoorntjes.
  Fijn dat ze op de DDN-dag ook zo goed meewerkten. Toen had je ook prachtig licht. Die laatste is super, maar ook die donkere. Mooie serie Loes

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Wat een heerlijke serie, allemaal mooie foto's. Een beetje jaloersmakend.
  gr. peter

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Ha Loes,
  wat een heerlijk blog. Ik begrijp dat het razendsnelle diertjes zijn, maar jij hebt ze op heel leuke momenten in beeld weten te 'vangen'. En mooi in het licht, waarvan de laatste dan de topper is.

  Hartelijke groet, Corrie

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Hoi Loes
  Wat een heerlijke serie, allemaal mooie foto's stuk voor stuk ik heb ook van je foto's genoten,
  groetjes Herman,

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Meestal eens per jaar bezoek ik ook het Wandelbos. Vaak eerst op gehoor zijn ze te vinden en dan de kunst ze te ontdekken. Klein en met een schutkleur, en o zo schattig. Geeft altijd veel voldoening.

  Groet,
  Gerrit

  BeantwoordenVerwijderen