De mooie natuur daagt mij uit om te fotograferen, de wens om goed te leren fotograferen daagt me uit om er steeds vaker
op uit te gaan om te oefenen.
Een heerlijke wisselwerking dus, waaraan ik veel plezier beleef.
Op deze site doe ik verslag van mijn pogingen om wat ik zie zo mooi mogelijk vast te leggen.
Bedankt voor je bezoekje, en mocht je een reactie achter willen laten, dan stel ik dat erg op prijs.

Klik op een foto voor een presentatie in groter formaat en hogere kwaliteit!


zondag 4 april 2021

De uitdaging van Bosanemoontjes

 


Bosanemoontjes...  al zó vaak gefotografeerd en toch blijven ze ieder voorjaar lonken, hoe komt dat toch?

Voor mij  speelt het lentegevoel zeker mee, 't is telkens weer zo heerlijk om me op een van de eerste mooie voorjaarsdagen onder te dompelen in deze rijkbloeiende bloemenpracht, zonnnetje erbij, vogelgekwetter om me heen, overal het eerste prille groen, yeah het is lente!

Daarbij is er telkens weer die uitdaging...   Heet mijn blog niet zo?  ;-)   

De uitdaging om de bosanemoontjes weer anders, en natuurlijk liefst mooier, beter of interessanter, te fotograferen dan in de voorgaande jaren.

Ik denk dat velen zich hier wel in zullen herkennen?


En dus ging ik afgelopen week die uitdaging weer aan. Het voelde waarachtig even onwennig, sinds de paddenstoelen had ik de macrolens niet meer in mijn handen gehad, kan ik het nog wel? Nou gelukkig blijkt het toch net zoiets als fietsen,  je verleert het niet ;-)

Maar die uitdaging, wat wil ik? In mijn hoofd spelen wat donkerder foto's, met meer de sfeer van het bos erin, en dat bos mag ook wel zichtbaar zijn,  dus meer ruimte. Maar over ruimte gesproken,  die moet er zeker ook zijn voor spontane ingevingen, dat werkt voor mij toch meestal het fijnst,  laat het maar gebeuren, aan de slag!Tja, de eerste foto's zijn toch weer plaatjes met een zachte en lichte uitstraling, maar daar is niks mee, ik houd hier gewoon van.
Maar dan gebeurt het.... Ik stel altijd handmatig scherp en draaiend aan de scherpstelring zie ik het beeld telkens veranderen, ik kijk tussen de witte bloemenzee van de vorige foto door en dan verschijnt ineens dit plaatje in mijn zoeker. Hé, ruimte en de sfeer van het bos! Dat stond op mijn lijstje ;-)
Dan meteen nog maar eens op zoek naar dat donkere bossfeertje.
Maar eens wat meer kleur is natuurlijk ook wel eens aardig, o jeetje, ik krijg keuzestress!
Maar zoals ik al schreef,  plannen maken is leuk, maar openstaan voor wat er zoal op mijn pad  komt werkt voor mij vaak beter. Van mijn fotomaatje kon ik een leuk 'speeltje' lenen en uitproberen. Het blijkt als een soort verdubbelaar te werken. Ik word helemaal enthousiast!

Ik krijg ineens 'onderwater-anemoontjes'!  Het lijkt wel iets als meervoudige belichting....
Maar dat is het dus niet, wat het wel is zal ik nog wel eens verklappen. Eerst wil ik hier eens lekker wat meer mee gaan stoeien en de mogelijkheden en ónmogelijkheden ontdekken.
En mogelijkheden... die zijn er plenty denk ik?
Intussen heb ik al een paar keer zitten lonken naar de Holwortel. Op het eerste gezicht vind ik het altijd een wat onaantrekkelijke bloem met die wat fletse lila kleur, maar van dichtbij blijken de details  zo verrassend mooi.
Ik leef me hier dan ook even heerlijk op uit om deze aquarel te maken en dan zit een heerlijke ochtend tussen de bloemetjes er weer  op.


Slotwoordje:  Het macroseizoen is hiermee voor mij (eindelijk) weer geopend,  ik heb er weer zin in! Tegelijkertijd probeer ik me de laatste tijd wat meer op vogels te richten, dat blijft moeilijk maar het is natuurlijk weer een heerlijke uitdaging en zo houd ik de titel van mijn blog tenminste actueel. In een volgende blogpost meer....


9 opmerkingen:

 1. Wat leuk om weer een blogje van jou te zien, met weer een paar hele mooie anemoontjes foto's. Ik hou toch meer van het zachte, dus mijn favorieten zijn 1, 5, en 7... ik ben zelf 3 keer in Oegstgeest geweest en blijf het toch best lastig vinden, maar altijd genieten in het bos met de vogeltjes om je heen en zo tussen de bloemetjes. groetjes Ghita

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Dat is voor mij niet anders, sneeuwklokje, krokussen zijn mooi maar als de anemoontjes bloeien
  dan is het voor mij echt voorjaar. Hier is waar ik ook uitgebreid voor op de buik ga en steeds probeer er weer iets anders van te maken, alleen dit jaar wil het mij nog niet zo lukken. Moet nog vaak een keertje terug denk ik, alleen het weer werkt niet echt mee..Maar jou foto's zijn super, zo mooi gelukt. weer echte kunstwerken, van donker naar licht, van scherp naar soft, ware kunstwerkjes en aquarellen Complimenten voor je blog Loes.

  groetjes Nieske

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Wat laat je weer een heerlijk sfeertje zien, en je kan het nog steeds, de foto's zijn weer prachtig, dit is toch wel iets waar je hartje sneller van gaat kloppen. Je aquarel van de holwortel is ook een foto voor aan de muur. En spelen met het "meervoudige belichting" dat mag je vaker toepassen, wat geeft dit leuke en prachtige beelden, heel verrassend. Heerlijk om weer het voorjaar op je blog te zien...

  Groetjes Von

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Fijne sfeervolle foto's en leuk dat je ons mee neemt in je gedachtengang en experimenten.

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Hoi Loes
  dat is een tijd geleden je hebt die anemonen er super op staan daar ben je wel een kei in in een wort super,
  groetjes Herman,

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Je laat hier weer hele mooie foto's zien Loes. De lichte foto's zijn allemaal prachtig, maar dat beheers je ook als geen ander. De holwortel moet ik toch even apart noemen, want dat vind ik een moeilijke bloem en jij bent erin geslaagd om ze heel mooi te fotograferen.
  De donkere foto's zag ik gisteren op mijn telefoon en daar spraken ze me niet zo aan, maar nu kijk ik op de computer en vooral de eerste met die kleine bloempjes is heel apart. Dat belooft wat als je dat vaker gaat doen.
  Groet, Elly

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Prachtig toch weer Loes. Mooi dat je toch altijd de uitdaging zoekt en die ook vindt!

  Groet,
  Gerrit

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Je overtreft jezelf weer met deze macro's Loes. Verrassend zowel low- als high-key in deze serie en zowel cose-ups als foto's met ruimte, heel mooi gezien die tweede. Maar ook de herhalingen, of verdubbelaar zoals jij het noemt, bieden weer talloze perspectieven. Met een vintage-lens of lens-baby, ik heb n.l. het idee dat je die gebruikt hebt, zijn weer veel nieuwe ideeën te bedenken. Heb zelf een Helios lensje en wil daar z.s.m. ook weer eens mee aan de slag met bloemen, maar het weer werkt vooralsnog niet zo mee. Ik ben wel benieuwd wanneer je je werkwijze gaat onthullen.

  Groetjes,
  Ad

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Ha Loes,
  tja die bosanemoontjes kriebelen toch ieder jaar weer. En ik herken helemaal jouw lentegevoel bij het fotograferen van (deze) bloemen.
  Foto 3 is zeker intrigerend, heeft een bijzondere sfeer. Maar toch vind ik de zachte beelden in pasteltinten beter bij deze bloemen passen; ook bij de holwortel trouwens. Maar om op nieuwe wegen uit te komen, moet je af en toe wat anders doen. Leuk dat je ons meeneemt op je zoektocht.

  Hartelijke groet, Corrie

  BeantwoordenVerwijderen