De mooie natuur daagt mij uit om te fotograferen, de wens om goed te leren fotograferen daagt me uit om er steeds vaker
op uit te gaan om te oefenen.
Een heerlijke wisselwerking dus, waaraan ik veel plezier beleef.
Op deze site doe ik verslag van mijn pogingen om wat ik zie zo mooi mogelijk vast te leggen.
Bedankt voor je bezoekje, en mocht je een reactie achter willen laten, dan stel ik dat erg op prijs.

Klik op een foto voor een presentatie in groter formaat en hogere kwaliteit!


donderdag 23 juni 2011

Musjes en meer

Een serie van vrijdag 17 juni, helaas al weer de laatste dag van mijn 14-daagse vakantie in Zandvoort, de tijd vliegt veel te hard voorbij :-(
Ik besluit nog een keer een fijne wandeling in de AWD te gaan maken,  en neem om half 8 in de ochtend de ingang Zandvoortselaan.
Daar zitten op het hek wat musjes,  dus de camera kan gelijk aan het werk


 De combinatie zo met het hekwerk vind ik eigenlijk wel aardig


 want het levert eens een heel ander soort vogelfoto's op


 tja,  je kan natuurlijk denken,  een tak is mooier, maar het heeft toch wel wat, vind ik


 Over deze compositie hoor ik graag de mening van de bloggers,  door de mus zo pal in het midden van de paaltjes te plaatsen is het een symmetrisch plaatje geworden,  het leek me eigenlijk best wel kunnen zo


 Dezelfde foto, maar dan wel het musje uit het midden, toch beter?  bloggers, laat jullie maar horen!


Ik hoop tijdens mijn duinwandeling weer damhertjes met kalfjes te zien,  en ree met kalfjes staat natuurlijk helemaal hoog op mijn wensenlijstje.  Dus ik struin door zo rustig mogelijke hoekjes van de AWD,  maar helaas... dwz,  een hinde met kalfje heb ik wel gezien, maar niet op de foto kunnen krijgen


Maar,  ik kom op mooie plekjes,  dus tijd voor wat landschapsplaatjes. Hier ergens bij de Rozenberg


Uitzicht vanaf de RozenbergLangs het Sprenkelkanaal


Het Nieuw Kanaal


Geen kalfjes dus, maar wel een hinde in het ochtendzonnetje


Op weg naar Panneland, waar ik met Ghita heb afgesproken,   zie ik een egeltje, wat leuk,  die heb ik hier nou nog nooit gezien, leuke verrassing dus


Ghita en ik lopen samen richting de Oase, we nemen de buitenkant,  en dat is een goede keuze, want doordat er net een boer met zijn tractor het weiland op rijdt,  gaat een hele groep jonge spitsers er vandoor en nemen ze  de sprong over het slootje


Deze foto heb ik gecropt,  om  de springende spitser eens goed te bekijken, en dan zie ik dat ik de beweging eigenlijk helemaal bevroren heb, er zit niks dynamisch meer in, een volgende keer maar eens gaan oefenen op het meetrekken van de camera? 
Hoe dan ook,  slootje springen blijft altijd erg leuk om te zien en te fotograferen


en midden ín het slootje,  ja, zo'n misstap is misschien nóg wel leuker ;-)


We lopen nog een stuk door de mooie Beukenlaan,  en proberen de pracht van deze imposante bomen vast te leggen, iets wat nog helemaal niet mee valt, dit is de aardigste van vele pogingen.
Dan neemt Ghita de bus naar huis en ik wandel terug naar de Zandvoortselaan

Slotwoordje:
De laatste weken zien we bij de reacties een nieuwe tendens:  Er wordt door een aantal bloggers niet meer alleen geroepen  'Oh wat mooi,  ah  wat leuk! ' maar steeds vaker lees ik dat er wat inhoudelijker op het fotowerk gereageerd wordt, waarbij ook puntjes van kritiek niet worden geschuwd.  Dit juich ik zonder meer toe!!  De meesten van ons fotograferen graag,  en willen nog steeds leren en verbeteren,  dat geldt ook voor mij,  ik sta dus open voor leer- en verbeterpuntjes,  waarvoor dank!
Ook dank voor alle voorgaande reacties, ben ik altijd erg blij mee!
Groetjes en tot blogs
Loes


27 opmerkingen:

 1. Leuk,je experiment met het hek. Ik vind de symetrische in dit geval het meest geslaagd.Bij foto2 zou ik de achterste buis weggelaten hebben.
  Je egeltje is een fijne ontmoeting en mooi hoe hij tussen de grassprieten doorkijkt.
  De rest is gewoon lekker om naar te kijken. Springende Herten is toch geweldig en misschien best een idee om eens mee te trekken...
  En helemaal mee eens dat het prettig is als je inhoudelijke reacties krijgt, leer je wat van, is interessant en kan je helpen om je weblog en fotografie te verbeteren.
  Natuurkieker Coby

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Hoi Loes,
  Leuke serie ... ik vind eigenlijk het springende hertje best goed gelukt ... het is zeker niet gemakkelijk met die snelheid het hertje scherp te krijgen en dat is je toch goed gelukt.... het meest ideale is inderdaad het hertje loepzuiver en de omgeving "bewogen" zodat er actie vanaf spat, maar de herten springen zo snel, dat ik het nog best knap vind dat het hertje scherp is ... meetrekken is een optie, maar een andere sluitertijd misschien ook wel ... gewoon de volgende keer uitproberen!

  Het egeltje is echt leuk .. heb ik nooit gezien in de AWD ... heb je daar meer foto's van gemaakt of is het bij deze gebleven?

  Wat de mus op het hek betreft ... beide foto's hebben wel iets ... maar ik ga toch voor de 1e

  Fijne avond!
  Groetjes,Miranda

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Hoi Loes, Je vroeg welke foto van de mus ik het beste vind. Degene met de mus uit het midden, en dus met de meeste ruimte in de kijkrichting vind ik het prettigste beeld opleveren, maar dat is persoonlijk. Wat leuk dat je een egeltje hebt gezien, en nog leuker dat hij om zich heen kijkt en niet ineengedoken zit, zoals de meeste egels doen. De foto van het sprenkelkanaal, naar boven gefotografeerd spat echt van het scherm. De diepblauwe lucht en witte wolken komen erg mooi tot hun recht. En springende spitsertjes....toppie
  Groetjes Odette

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Oh wat mooi is toch altijd het eerste wat in me op komt hoor. :-)
  Maar ik kan ook zo genieten van dat natuurschoon en helemaal op de manier hoe jij het brengt.
  Veel kritiek heb ik dan ook niet. ;-)
  Over het hekje met de mus; mij spreekt de tweede foto toch het meest aan. Waarschijnlijk had ik er zelf een staande foto van gemaakt.

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Hai Loes,

  Eerst de musjes. Ik vind de foto met de drie ijzeren stangen het mooist, maar dan zou ik wel de foto aan de bovenkant meer ruimte geven en een klein stukje van de onderkant weghalen.
  Dan hou je de symmetrie vast, maar haalt de mus uit het midden en ligt de denkbeeldige horizon (de bovenkant van de ijzeren staven) meer op de 1/3de lijn. Dan wordt het beeld nog sterker volgens mij.
  Wat ik erg vreemd vind aan de twee eigenlijk identieke foto's, is dat de kwaliteit zo verschilt.
  Door de grotere crop is de scherpte op het oog bij de tweede mus veel minder en ook de bruine kleur is veel fletser. Dus is die foto zowiezo een stuk minder. Dat is nou precies de reden die ik niet zoveel crop. Het kost veel kwaliteit.

  Het meetrekken van het toestel is ook een vak apart. Ik heb het vele malen geprobeerd en eigenlijk maar 1 keer een echt goed resultaat behaald. Het is meetrekken en de knop ingedrukt blijven houden, maar dan valt het niet mee om de scherpte op de kop te behouden.
  Ik vind dat je met deze springfoto's al een prachtig resultaat hebt behaald.

  En ik zie ook weer een "Loes"!
  De landschapsfoto met de hoge gebouwen op de achtergrond en het uitstekende idee om de bunker langgerekt op de voorgrond te nemen, is heel goed gezien.
  Misschien mooier met een groothoek, maar die zal je wel niet bij je hebben gehad.
  Wel weer heel creatief om hem staand te plaatsen, waardoor de lengte van de steen en de gebouwen groter lijkt.
  Top hoor!

  Gewoon een hele mooie serie, met voor mij, vanwege de verrassing, het egeltje als fijnste foto. Niet de mooiste, maar de leukste.

  Groetjes,
  René

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Hoi Loes.
  Mooie serie foto's heb je weer gemaakt, ik hou ook wel van landschap foto's, maar maak ze veel te weinig de laatste tijd.
  Ik vind het ook heel fijn als ze mij er op wijzen waar ik op had moeten letten e.d., maar kan dat zelf niet.
  De foto's van de springende herten zou ik graag zelf gemaakt hebben, daar hou ik van, en ook de egel.

  Gr Cees

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Erg leuk! Die egel is ook erg gaaf! Mussen zijn er momenteel heel veel, waarschijnlijk dat de jongen nu vliegensvlug zijn! Erg leuk!

  Gr. Dennis

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Hoi Loes

  mooie landschapfoto´s weer, ik probeer ook elke keer wat te schieten maar je wilt niet weten hoeveel ik er afkeur ;)
  Die van jou zijn in ieder geval schitterend, gebruik je een pol.filter?
  wat betreft de mus ben ik van mening dat je ook van de regel van derden af kan wijken, zeker als de symmetrie zo in beeld is als bij jouw foto, kortom, van de twee vindt ik, juist door die drie paaltjes, die met de mus in het midden toch wel het mooist.
  Die beukenlaan heeft voor mij ook iets magisch, maar op de een of andere manier ben ik nooit tevreden over het licht, en dat mis ik ook een beetje in jouw foto, hij zou het naar mijn idee meer hebben onder de juiste lichtcondities. maar wanneer die dan zijn? ik weet het nog niet

  Groetjes
  André

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Hallo Loes.

  Super dit blog.
  Gaaf die mus, zo op dat hek.
  En die Hinde wat mooi die ogen die spreken.
  Mooie serie, heb weer genoten.
  Gr. Louisa

  BeantwoordenVerwijderen
 10. Hi Loes,

  Ik vind de foto's van de springende spitsers erg fraai; zou ik ook wel willen meemaken en fotograferen.

  Ja je moet er wel van houden die grafische mussenfoto's. Ik dus niet zo maar ik snap je wel. Beide foto's hebben wat; kan niet echt zeggen dat de ene meer aanspreekt dan de andere ook al is die tweede opname (mus op 1/3) misschien wel wat aan de brave kant en is de eerste dus wat afwijkender.

  Groeten,
  Robert

  BeantwoordenVerwijderen
 11. Leuk, leuk, leuk Loes. Dat je ook nog een egeltje vond is helemaal tof. Ze zitten hier in de tuin en altijd een feestje. Je hebt de mussen ook prachtig genomen en de net over dat slootje springende hertje maakt de dag onvergetelijk dacht ik....

  BeantwoordenVerwijderen
 12. Hoi Loes,

  Een heerlijke serie weer.
  Wat de mussen betreft, die zitten nou eenmaal niet altijd op takken zoals het op de meeste van onze foto's lijkt :-) Het heeft inderdaad wel iets.
  Jammer dat je vakantie voorbij is, maar we komen je binnenkort vast wel weer tegen in de AWD.

  Groet,
  Peter en Janny

  BeantwoordenVerwijderen
 13. Mooi die mus op een hek dat heeft niet wat maar heel veel.
  Ik hou heel erg van grafisch en symmetrie,dus mus in het midden
  de kleuren zijn daar ook mooier.
  Leuk om zo maar een egeltje voor je lens te krijgen.
  Een hele leuke serie om naar te kijken.
  Groetjes van mij Dicky.

  BeantwoordenVerwijderen
 14. Hallo Loes,
  Wat jammer dat je vakantie voorbij is. Je hebt wel fijn kunnen genieten in Zandvoort met verschillende weertypes.Toen ik aan de koffie met appeltaart zat bij ingang Zandvoortselaan, kwamen de mussen de taart van mijn bordje pikken (Als ik het toegelaten:) )
  Ik heb even met de foto gespeeld en kom bij het advies van Rene uit.
  Mooie momenten weer: de hinde, prachtig die ogen met reflectie erin, het egeltje en de springende spitsers. Dat laatste heb ik nog nooit gezien. Wat is het groen he?
  Fijn weekend en sterkte volgende week.
  Groeten, Gonnie

  BeantwoordenVerwijderen
 15. wat een mooie foto's die van de vogel is weer eens wat anders maar persoonlijk vind ik het contrast wel erg mooi
  en met zo een ochtendwandeling kom je nog eens wat tegen he

  BeantwoordenVerwijderen
 16. Wat een mooi natuurfoto's en wat een geweldig licht. Vind de "mus" wel erg mooi!

  BeantwoordenVerwijderen
 17. Hi Loes,

  Leuke serie van die vrijdag. De musjes vind ik prachtig, en ik ga deze keer ook voor de drie stangen, met mus in het midden, deze is gewoon mooi wat compositie betreft, meestal zet ik het onderwerp links of rechts van het midden, maar hier vind ik de foto met de mus in het midden mooier dan die eronder, wat het is weet ik niet, de foto spreekt gewoon meer aan dan die met twee stangen en de mus links. Dat egeltje vind ik superschattig. En jij hebt de springende hertjes heel mooi. Mijn AWD restjes-log komt nog (met de hertjes op het veld) ik plaatste vanmorgen per ongeluk het verkeerde concept.

  groetjes Ghita

  BeantwoordenVerwijderen
 18. Loes,

  ook ik ga voor de mus in het midden, ik denk dat bij de tweede foto de rechter stang storend in beeld staat. De springende hertjes zijn leuk, probeer op dat moment er maar aan te denken om je camera mee te trekken. Het moment is al zo kort en om dan ook nog eens aan alle 'foefjes' te denken...

  Groeten,
  Ron

  BeantwoordenVerwijderen
 19. Loes.........ik ben het helemaal met je eens, alleen je van die verrekte mooie en goede foto's en wie ben ik om je dan tip te geven...
  De mussen foto's vind ik zo mooi, het zijn pracht beestje horen bij Nederland vind ik, bij ons zie je ze in grote getale...
  en de landschapsfoto's zijn prachtig vooral die van Het Nieuwe Kanaal, daar zit zoveel diepte in prachtige wolkenlucht erboven...
  maar ook de andere foto zijn prima belicht en mooi van scherpte, kortom ik vind van prima fotowerk..

  gr. Nieske

  BeantwoordenVerwijderen
 20. Hoi Loes, aller eerst moet je altijd achter je eigen foto's staan. Ten 2e vind ik persoonlijk zelf dat je niet altijd de fotografie 'regeltjes' hoeft toe te passen zoals vele altijd zeggen. Hier maak ik mezelf soms ook schuldig aan! De foto van de mus in het midden komt veel sterker over dan degene daaronder. Dit komt doordat de foto in evenwicht wordt gehouden door het rechter en linker paaltje. Waren deze er niet geweest had ik niet voor een 'midden' foto gekozen. Over de laatste foto zou ik zeggen, probeer een nog lager standpunt te nemen. Mensen nemen vaak op oog hoogte altijd foto's en dit geeft dan weer het 'standaardt plaatje'. Neem je bijvoorbeeld een extreem laag standpunt geeft dit net dat extraatje wat nodig is! Over het commentaar ben ik het trouwens volledig met je eens, vaak probeer ik zoveel mogelijk kritiek te leveren (op een goede manier dan), helaas wordt dit soms ook niet helemaal goed opgenomen. Groetjes, aranka

  BeantwoordenVerwijderen
 21. wat gaat de tijd toch snel, maar je hebt je wel vermaakt in deze twee weken. En dan nu met een mussen serie op RVS paaltjes, heel anders dan in een groene omgeving maar ze komen mooi tot hun recht. Heb je bij foto 2 en 4 geprobeert om deze paaltjes weg te nemen door te croppen..?? ze staan er denk ik overbodig, maar weet niet of de foto dan te krap wordt..maar mussen op het RVS ik blijf het apart vinden.
  En dan het egeltje, wat een schatje dat je deze bent tegen gekomen. Is toch ook heel bijzonder.
  De slootje springende spitsers, en dan ook nog mis springen, vindt het al knap dat ze er scherp opstaan..het is een echte fijne blog om weer te lezen en van te genieten..
  Fijne dag vandaag, het zonnetje komt door..

  Groetjes Von

  BeantwoordenVerwijderen
 22. Hoi Loes,
  De gecropte foto's van het springende hert vindt ik niet zo, misschien wat teveel weggehaald waardoor de omgeving teveel wegvalt en het een plat vlak wordt. Zelf zet in, als dat nog lukt, de iso naar 800 of 1000 voor dit soort foto's wil je het hert er scherp op krijgen bij het springen.
  Musfoto 3 en 5 hebben mijn voorkeur, het hekwerk en buis trekken minder de aandacht binnen de compositie.
  Gewoon lekker door blijven experimenteren en je eigen stijl ontwikkelen, smaken verschillen nu eenmaal!

  groet Niels

  BeantwoordenVerwijderen
 23. Hoi Loes
  Ik had de OVP hier verwacht..maar ik denk dat je weer druk aan de wandel bent :)
  De over stekende/springende damherten zijn super..en zoals je schreef..er midden in is misschien nog wel leuker.
  De egel zien/vinden in de AWD..is gewoon super geluk hebben...En is natuurlijk top!
  Je landschap foto..Rozenberg..vind ik de mooiste..En dat terwijl ik liever de bewoonde wereld niet ziet...maar hij is super genomen..met die bunker ervoor
  Gr Henk

  BeantwoordenVerwijderen
 24. Hallo Loes,

  Ik miste bijna zomaar een blog van je!!! :)

  De musjes opnames vind ik leuk en mooi gelukt. Mijn keuze gaat uit naar het symmetrisch plaatje. Vind dat net een bijzonderder plaatje als de rest.

  Ook de landschap opnames zijn weer erg fraai en mooi helder dmv PF. Daardoor krijg je erg mooi details van de wolkens, wat goed naar voren komt in je foto's.

  Een Egel tegenkomen is altijd leuk in de AWD, helemaal als je hem nog nooit eerder daar bent tegen gekomen. Ik kwam de aller eerste keer al meteen een Egel tegen, tijdens mijn eerste bezoek aan AWD. Alleen was op een te donkere plek.

  Ja dan de springende Spitser.....dat wil ik ook zo graag nog. Je hebt hem inderdaad net iets teveel bevroren, waardoor er weinig snelheid/actie meer in zit, maar de Spitser staat er wel scherp op (ik ben benieuwd wat voor diafragma je gekozen hebt bij deze opname).

  Ik zag dat je naar de OVP bent geweest met wat medebloggers. Ik hoop dat je beeld nu verdwenen is van de OVP, dat alles zo ver weg zit. Ik hoop dat je dan ook een mooie reeks opnames laat zien van de OVP.

  Gr,

  Remco

  ps. weekendje limburg beviel uitstekend, en mijn nieuwe lens helemaal...... wat een scherpte. zal proberen deze week nog een blog te maken.

  BeantwoordenVerwijderen
 25. gracias por los regalos , bellas imágenes . buenas tomas. abrazos

  BeantwoordenVerwijderen
 26. Nou zeg, had ik nog helemaal niet gereageerd op dit blog.
  S`avonds laat even gekeken en niet meer aan gedacht.
  Prachtig de Mussen foto`s , mooi contrast met het saaie hekwerk, het "heeft wat".
  De foto van het Musje in het midden vind ik heel mooi, past goed met de drie spijlen.
  Bovendien staat de Mus voor het grootste gedeelte links in beeld.
  De slootje springende Herten ook heel gaaf en de Hinde in het ochtendzonnetje, met haar dromerige koppie.
  Je landschaps foto`s ook sùper.
  Kijkt fijn allemaal,
  groetjes Greet

  BeantwoordenVerwijderen
 27. Hoi Loes, je hebt wel gemerkt en misschien ook wel gehoort dat ik even niet actief ben op de blog. Maar het begint te kriebelen ene mijn camera heeft echt niet stil gelegen haha. Ik heb even rond zitten kijken en geniet volop! Jeetje jij kunt er wat van, die musjes op het hekwerk ik vindt ze gaaf. Mooie composities en hele mooie verzorgde beelden. Ja super om ook hier tips te krijgen want steeds beter worden dat willen we allemaal! Maar echt dit heb je weer super gaaf gedaan. Ik ga nog even verder kijken hier op je bolgje, groetjes Cristien.

  BeantwoordenVerwijderen