De mooie natuur daagt mij uit om te fotograferen, de wens om goed te leren fotograferen daagt me uit om er steeds vaker
op uit te gaan om te oefenen.
Een heerlijke wisselwerking dus, waaraan ik veel plezier beleef.
Op deze site doe ik verslag van mijn pogingen om wat ik zie zo mooi mogelijk vast te leggen.
Bedankt voor je bezoekje, en mocht je een reactie achter willen laten, dan stel ik dat erg op prijs.

Klik op een foto voor een presentatie in groter formaat en hogere kwaliteit!


zondag 5 juni 2011

Kleintjes

Vaak vind ik het leuk om een compleet beeldverslag van een mooi uitstapje in de natuur te maken. Dat lukt alleen niet altijd, want soms ben ik er niet in geslaagd een fotoserie te maken die daar geschikt voor is. 
Zo is het ook met de foto's die ik vandaag plaats,  het hangt een beetje als los zand aan elkaar,  met toch wel één overeenkomst,  de foto's betreffen allemaal 'kleintjes'

Op zondagmiddag 29 mei maakte ik een boswandeling,  het was er heerlijk weer voor, wel een stevige wind,  jammer,  ik wilde zo graag weer eens met de macrolens spelen

 Maar kijk,  op een stuk prikkeldraad vind ik wat leuke beestjes,  en het leukste is natuurlijk dat het prikkeldraad niet heen en weer waait,  dus aan de slag.
Ze zeggen wel eens 'het heeft kop noch staart'.  Bij dit spinnetje moet ik aan die uitdrukking denken, want ik heb niet kunnen ontdekken wat voor- of achterkant is, het lijkt me eigenlijk dat ik de achterkant in beeld heb


 en dan ontdek ik dit rupsje, waar net een zonnestraaltje op valt,  ik vind het net een klein spookje met dat witte kopje!  Kopje had trouwens net wat scherper mogen zijn.... maar ik vind het zelf best een gaaf plaatje geworden


 Het zelfde rupsje zónder het zonnestraaltje, wat maakt dat toch veel verschil


 Wat verderop wandelt een grote Meikever langs het prikkeldraad,   hij wilde niet eventjes stil gaan zitten,  dus het was best lastig om scherp te stellen


 Tja,  en dan zit ie even stil, doet ie dat net niet op het mooiste plekje :-(
In mijn enthousiasme heb ik de foto iets te close genomen naar mijn zin.  Ik vind het ook jammer dat ik er niet in geslaagd ben om die mooie oranje antennes  goed in beeld te brengen, hopelijk mag ik nog eens in de herkansing


 Nog een rupsje,  wat zijn ze eigenlijk grappig als je ze zo van dichtbij kunt bekijken,  jáá,  ik ben dus wel erg blij met de macrolens!


Het spinnetje met prooi staat er niet zo heel duidelijk op, maar zo met het web er bij, spreekt het totaalplaatje me wel aan


 Als afsluiter van deze boswandeling ook nog even een 'bosplaatje',  mijn oog viel op de bijzondere lichtval door dit half vergane blad

De volgende foto's zijn van Hemelvaartdag, donderdag 2 juni.  Samen met Yvonne gezellig de hele dag op pad geweest, veel missies en veel foto's mislukt, maar,  we hadden een heerlijke dag, en gelukkig zijn er ook een paar missies wél geslaagd!


Onderweg naar het werk zag ik onlangs een Grote Bonte Specht in een nest verdwijnen, wow,  dat plekje moet ik onthouden!  Woensdag fietste ik er weer langs,  nou,  ik hoefde niet te zoeken naar het nest,  een hoop kabaal vertelde me precies waar het zat. Maar ja, het werk wachtte... dus doorgefietst :-(
Donderdag dus wel tijd,  dus samen met Von even gaan kijken

Van verre horen we al het geschreeuw van jonkie(s)  in het nest,  en na even wachten met camera in de aanslag  komt er een koppie uit de boom,  oh, wat is dit gaaf om te zien!

Een hele tijd stonden we op gepaste afstand te wachten tot de ouders kwamen voeren, maar ons geduld werd niet beloond,  dus helaas geen voermomentjes.
Maar ach, als de ouders toch niet komen ( we hóórden ze zelfs niet in de buurt)   kunnen we net zo goed nog even wat plaatjes van dichterbij maken :Onze volgende missie is:  ringslangen zoeken!  hebben we al eens eerder gedaan,  en ook nu helaas zonder resultaat

 Onderweg komen we langs een prachtig bloeiend veld, vol met hommels, vlinders en andere beestjes.
De wind is hele grote spelbreker, maar toch,   het is me gelukt om mijn eerste vlinders met de macrolens te fotograferen!    Hier het kleine Dikkopje


 Hier weet ik de naam niet van,  vorig jaar wist ik wel een aantal vlinders te benoemen, maar ik gooi het nu weer allemaal door elkaar Het gaat me  hier  eigenlijk niet eens om het kevertje,  het totale plaatje spreekt me gewoon aan, dat geldt ook bij de voorgaande foto's trouwens,  lekkere frisse beelden vind ik hetOp weg naar huis  mochten we bij een boer in de stal kijken naar een nestje Boerenzwaluwen, de boer was zelfs zo aardig om ons een trap te brengen!  Het is een beetje een zoekplaatje zo in het donker,  maar als je goed kijkt, zie je een heel jong zwaluwtje dat met zijn koppie op de rand ligt te slapen, wat lief!
Het was trouwens een hele bijzondere ervaring om eens een kijkje te nemen op een boerenbedrijf

Slotwoordje:
Ik ben nagenoeg bij met mijn blogachterstand,  dus ik sta te popelen om weer nieuwe series te gaan maken,  jammer dat het regent vandaag.......

26 opmerkingen:

 1. Hoi Loes
  ik sta sprakeloos wat een mooie opnames heb je gemaakt top.
  groetjes Herman,

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Leuke serie loes. Geweldig he zo´n spechtenkoppie dat uit de boom tevoorschijn piept. Mooi gefotografeerd. Meikevers heb ik nog helemaal niet gezien. Je ziet ze hier nog maar erg weinig. Bij de foto´s van het dikkopje en het kevertje is het witte bloemetje wel erg uitgebeten, dat had ik ook. Groot contrast natuurlijk zo met de zon erop. Ik vind die laatste om te zoenen, dat zwaluwkopje op de rand van het nest.

  groetjes, Gonnie

  ps hier schijnt de zon

  BeantwoordenVerwijderen
 3. It's toch weer prachtig waarmee je ons verrast, stuk voor stuk geweldige opnames waar je met plezier wat langer naar kijkt.

  bedankt Loes.

  groetjes en een fijne zondag gewenst, Joop

  BeantwoordenVerwijderen
 4. dat spechtenkoppie is natuurlijk het hoogtepunt van deze serie!!

  fijne zondag verder
  miranda

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Zoals gewoonlijk weer een schitterende serie.
  Het kopje van de specht uit zijn nest is een toppertje, je macro's mogen er ook zijn. Vooral de eerste 'spook' rups met de donkere achtergrond geven deze foto een mooi effect.

  Groet,
  Ron

  BeantwoordenVerwijderen
 6. wat een schitterende blog weer!
  helemaal top,
  groetjes Jolanda

  www.jomeko.nl

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Jou Dag kon niet meer stuk Loes
  Wat gaaf die Meikever en die rupsen dat is geluk hebben en ook nog van die mooie super hoor
  en natuurlijk de Jonge Spechten heel mooi en inderdaad wat een verschil hé met of zonder zon hele mooie serie
  Groetjes Janny

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Hai Loes,

  Leuk om ht vrschil van achtergrond te zien bij de 2 foto's van het witte rupsje. Zo zie je maar wat een klein zonnestraaltje voor invloed heeft op je foto, als je de camera de belichting laat regelen. Daar weet ik inmiddels alles van ;-)
  De vlinder die je niet kan benoemen, is volgens mij de parelmoervlinder.
  Maar wat een prachtige platen heb je geschoten.
  De spin in het web en het dikkopje zijn voor mij de onbetwiste toppers.
  En weer een echte "Loes", het licht door het blad. Ook al probeer ik het na te maken, het lukt me gewoon niet.
  En prachtige foto's van de jonge specht.
  Uit ervaring kan ik je zeggen dat de moeder zeker in de buurt was, maar die laat zich niet zien bij gevaar.

  Groetjes,
  René

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Jeetje, wat een rijke verzameling weer!
  Het rupsje (larve van eoa bladwesp?) staat er leuk op en die meikever is ook gaaf, nóóit gezien...
  't Spechtenjong is te schattig en mooi geportretteerd en de boernzwaluwfoto mag dan geen technisch hoogstandje zijn, maar wel een heel bijzonder moment dat je gezien de omstandigheden goed gevangen hebt.

  Groetjes,
  Roeselien

  BeantwoordenVerwijderen
 10. Hoi Loes,
  Prachtige serie weer, maar die jonge spechten is echt geweldig, wat zou ik die graag ook een keer zien.
  Was weer genieten van je foto's

  Gr Cees

  BeantwoordenVerwijderen
 11. Ook dit soort verzamelingen is echt geen straf om naar te kijken. Wat lief die kleintjes en ook je macro kunsten zijn echt heel heel gaaf gemaakt! Wat leuk ook even bij de boer en net dat kleine koppie, wat een scheetje, Groetjes Cristien.

  BeantwoordenVerwijderen
 12. Hallo Loes,

  Ja als ik dan je macro opnames bekijk, dan moet ik me eigen diep schamen dat ik eigenlijk nooit met me macro lens opstap ga, of hem niet in me tas heb zitten.
  Die Rups in het zonlicht....schitterend....ziet er erg professioneel uit hoor. Heb je daar soms ook spotmeting bij gebruikt?

  Ook de Meikever onderste boven vind ik heel goed gelukt.

  De Jonge Spechten....ja dat is gaaf om te zien....je hoort ze al van menig afstand tetteren, en dat heel de tijd door. Het koppie staat er erg scherp op, in verschillende poses. Jammer dat de ouders niet even langskwamen. Bij mij wel :P.


  Ik kijk toch altijd met veel bewondering naar je blog, en je opnames uiteraard. Zijn allemaal van grote klasse hoor. Wel goed dat je steeds punten ziet die je aan je foto's kan verbeteren, zo wordt je alleen nog maar beter en beter. Ik ben zelf ook niet snel tevreden met een foto.

  Groeten,

  Remco

  BeantwoordenVerwijderen
 13. Hoi Loes
  Wow wat een geweldige opnames, prachtig om uren naar te kijken.
  Die meikever is super gelukt.
  Die spechten erg mooi.
  Ik heb enorm genoten van je foto kunst.
  Fijne avond Gr. Louisa

  BeantwoordenVerwijderen
 14. Een ongelooflijk mooie serie Loes. Wat kun jij goed overweg met je macrolens. Ik vind ze allemaal mooi, maar de meikever is voor mij echt supermooi.
  De serie van de jonge specht is ook helemaal geweldig.
  Erg goed fotografiewerk.
  Groet, Elly

  BeantwoordenVerwijderen
 15. Wat een variatie in één zo'n logje.
  Stuk voor stuk weer prachtfoto's.
  En die specht, wat een mooierd!

  BeantwoordenVerwijderen
 16. Hoi Loes wat een feest om te zien, je gaat zò goed!!!
  Grappig wat je allemaal tegenkwam op "prikkeldraad" en wat heb je alles mooi in beeld gebracht.
  De Meikever vind ik helemaal sùper.
  Ook het spechten jong dat uit het gat kijkt, zò leuk.
  Die kleine ging kijken kijken of de catering al onderweg was, bij mij kwamen de kleintjes alleen tevoorschijn als moeder met de insecten langs kwam.
  Wel een gaaf gezicht zo en leuk dat je er zoveel foto`s van hebt gemaakt, ze zijn toch steeds iets anders.
  Volgens René is de vlinder een parelmoervlinder maar dat is hem niet, die heeft aan de binnenkant allemaal bruine vlekjes en aan de buitenkant parelmoer achtige vlekjes.
  Als ik het goed heb is dit de kleine vos maar mijn kennis van vorig jaar is ook aardig weggezakt.
  Ik vind het zò leuk dat je niet alleen het beestje op de foto zet maar let op het totaal plaatje en dat doe je heel mooi.
  Het kleine boeren Zwaluwtje is echt schattig, wat lief van de boer dat jullie in de schuur mochten.
  Ook al had je een trapje bijft het moeilijk fotograferen in zo`n schuur, de nesten zitten vaak net onder het dak maar jij hebt alvast een mooie foto.
  Ik hoop dat de zon vaak zal schijnen de komende weken, kun je lekker vaak op pad.
  Groetjes Greet

  BeantwoordenVerwijderen
 17. Terug uit een wat bewolkt en regenachtig Spanje, ga ik logs bij lezen....prachtig deze serie. DAt jonge spechtje, schattig, en zo mooi gefotografeerd. De macro's van de insekten zijn gewoon super goed.

  Genieten dus, en ik hoop deze week nog even op pad te kunnen..(jammer dat het de hele week wat minder mooi weer wordt)

  groetjes Ghita

  BeantwoordenVerwijderen
 18. Hoi Loes,

  Erg mooie serie om je vingers bij af te likken (wel eerst even de handen wassen :-).

  De spechten zijn ook top en zeer goed vastgelegd!
  Groet,
  Peter en Janny

  BeantwoordenVerwijderen
 19. Wat een prachtige opnames! Echt heel mooi! Ik ben ook aan het sparen voor een macro lens, jouw foto's maakt me nog enthousiaster!

  BeantwoordenVerwijderen
 20. over spookje heb je niets te veel gezegt, wat een knap stukje werk, wat kan een zonnetje dan een hoop doen op zo'n wit rupsje, en de meikever heeft nog niet zulke lange sprietjes, je ziet ze een klein beetje, wat een leuk kevertje om op de foto te zetten, en het kleintje specht, wat een schatje hé, ben weer aan het nagenieten, en je bloementjes en de bijtjes in het mooie veld zijn toch goed gelukt ondanks de wind. Jammer dat er geen slangen waren maar leuke kilometers gelopen en gereden, het was een gezellige dag, bij de boer op het trappentje was ook een hoogte punt, was niet echt een trappentje die de ARBO had goed gekeurd, en je foto is goed gelukt ondanks het donkere plekje ...jammer dat het gisteren zo slecht weer was, je blogje wordt deze weken echt wel weer aangevuld en anders heb ik nog wel wat in de kast..;-)

  Groetjes Von

  BeantwoordenVerwijderen
 21. Hoi Loes
  Wat heb jij de specht er geweldig op Loes..Ik heb wat staan te tobben..En het lukte maar niet...om de spechten er een beetje op te krijgen.
  Ook je foto's..Prikkeldraad zijn heel gaaf..Nu ben ik geen voorstander van prikkeldraad..Maar zo te zien zijn er beestjes genoeg..die er dankbaar gebruik van maken.
  Gr Henk

  BeantwoordenVerwijderen
 22. gave macro's ben weer helemaal bij met kijken'
  gr,bart

  BeantwoordenVerwijderen
 23. Zo wow Loes, wat een fantastische serie zet je hier neer en wat een verscheidenheid aan onderwerpen!!!
  Het vlindertje is inderdaad een Kleine Vos en het bruine kevertje is de Rozenkever en is familie van de Meeikever(kan je wel zien ook aan de voelspriete.) Je jonge Bonte Spechten vind ik absolute toppers, ik ben zelf heel blij met mijn Pimpeltjes, maar dit is echt TOP!!!
  Hele mooie serie, die ik nog wel een paar keer opnieuw kom bewonderen.
  Natuurkieker Coby

  BeantwoordenVerwijderen
 24. Kijk toch wel een beetje jaloers naar al dit moois. Komt omdat dikkopjes, meikevers en ander insecten geneuzel die jij laat zien hier niet voorkomen. Een prachtserie. De specht in dat gat is ronduit eindeloos en heel goed genomen. Je lens is super daar schrikken ze niet van. Het zijn vaker je ogen waar vogels van schrikken omdat wij net als de roofdieren die voorin de kop hebben. De oplossing is achter je camera schuilen en dan net je oog aan de zoeker richten. Probeer het eens...

  BeantwoordenVerwijderen
 25. ruspje met dat licht op zijn bolletje heeeel mooi hoor Wat is het leuk he met de macro lens spelen je hebt prachtige opnames gemaakt De bont specht jongen zijn erg leuk zo lief dat kopje uit het holletje En ook de zwaluw is lief ze zijn alleen zo lelijk die jongen maar goed het ie een mooie serei die je gemaakt hebt
  groetjes jacky

  BeantwoordenVerwijderen
 26. Loes ♥

  prachtige beelden. het maken van prachtige perfect ... Ik hoop dat ik iets soortgelijks te doen. een genot gaan door je blogs. hugs

  BeantwoordenVerwijderen