De mooie natuur daagt mij uit om te fotograferen, de wens om goed te leren fotograferen daagt me uit om er steeds vaker
op uit te gaan om te oefenen.
Een heerlijke wisselwerking dus, waaraan ik veel plezier beleef.
Op deze site doe ik verslag van mijn pogingen om wat ik zie zo mooi mogelijk vast te leggen.
Bedankt voor je bezoekje, en mocht je een reactie achter willen laten, dan stel ik dat erg op prijs.

Klik op een foto voor een presentatie in groter formaat en hogere kwaliteit!


zaterdag 18 februari 2017

Sneeuw!


Mijn vorige blog eindigde ik met de woorden:
'Morgen heb ik met Ghita afgesproken om weer eens samen de AWD in te gaan,  zin in,  en er is een kleine kans op sneeuw...   We gaan héél hard duimen!'
Nou, dat duimen heeft geholpen.
Na eerst een beetje motsneeuw op vrijdag kwam er 's avonds een échte sneeuwbui naar beneden, dus yes,  op zaterdagochtend stapten wij in een witte AWD-wereld, wat een feest!
En er wordt nog meer sneeuw verwacht... en dat werd veel meer dan we hadden durven hopen.
Urenlang bleef het sneeuwen en werd alles om ons heen steeds mooier.
Wel was daardoor het licht minimaal en ik had daarom al van tevoren bedacht dat het met vogels en dieren niet veel zou worden, dus ik was van plan me te focussen op landschapjes.


Mijn idee was om eens flink te gaan overbelichten 
om bij het grauwe licht toch frisse plaatjes te maken,  
veel wit dus  en liefst met een kleuraccentje.
Bij bovenstaande foto zorgt het riet inderdaad voor wat kleur 
in het koude sneeuwlandschap.Riet in een flinke  sneeuwbuiIn het open veld waaide een straffe wind, maar goed warm aangekleed 
en  met camera en lens in een  'regenjasje'  was het prima te doen,  
het was gewoon genieten om weer eens te ervaren hoe écht winterweer is.Ook toen het ophield met sneeuwen hield ik me aan mijn voornemen 
om landschapjes te doen.
De kleuraccentjes vond ik hier in de grassen die boven de sneeuw uitsteken,
maar ik zocht ook naar een boom met wat bruin blad eraan.


Gevonden!
't zijn niet veel bladeren, maar toch net genoeg voor een klein kleuraccent.Van dichtbij blijkt er zelfs nog meer blad aan de boom te zitten dan ik dacht.In de nacht van zaterdag op zondag werd er nog meer sneeuw voorspeld en ja hoor,
zondagochtend was de wereld nog witter.
Snel de deur uit!


Ik had zaterdag best schik in het fotograferen van de landschapjes 
dus daar wil ik nog graag even mee doorgaan.  
Als ik de duinen in loop zie ik een uitnodigend tafereel voor me,  
heerlijk,  hier kan ik me wel een poosje amuseren!


Maagdelijk wit sneeuwlandschap,  nog geen voetstap te zien,
dit zijn de momenten die je niet vaak meemaakt,  het is dus echt genieten!


't Haast een on-Nederlands beeld en met een beetje fantasie zie ik hier 
een berghelling met een paar ondergesneeuwde  huizen tussen wat groepen bomen. Ik ga weer op zoek naar wat accenten in het ruim belichte witte landschap en
ik vind lijnen in de glooiingen van de duinen.Zelfde duintje maar dichterbij.Minimalistisch en koud.
Dit soort foto's heb ik  nooit eerder gemaakt 
en ik ben er eigenlijk wel blij mee.Na een paar uur lukt het de zon om er steeds beter door te komen.
Het koude licht is nu weg,  de sfeer is meteen heel anders.


De foto lijkt wat op de vorige,  ik kon weer eens niet kiezen ;-) 


Slotwoordje:
De zonnetje dat doorbrak was het begin van de al weer invallende dooi,  de sneeuwpret was van korte duur, maar ik heb er gelukkig ruim van kunnen genieten,  en als het wéér zo lang duurt voor we weer sneeuw krijgen,  nou, dan heb ik altijd de foto's nog ;-) 


16 opmerkingen:

 1. Oh, Loes, wat is dit mooi.
  Besneeuwde berglandschappen in Nederland! Je hebt er prachtige beelden van gemaakt.
  Maar ook de foto's die in je in de sneeuwbui gemaakt hebt, zijn mooi. En je besneeuwde boom met bruine blaadjes. Super gedaan.

  Hartelijke groet, Corrie

  BeantwoordenVerwijderen
 2. We moeten het deze winter doen met steeds maar korte flitswintertjes, maar deze laatste (mag ik hopen) was er wel eentje om u tegen te zeggen. Wat een dik pak sneeuw kregen we hier. Had je zaterdag, tijdens die bui geen last van vlokken op je lens? Of voorkom je dat met die regenjas? Ik kon dat weekend helaas niet weg, maar ben wel maandag nog naar de AWD geweest en kwam al snel tot de conclusie dat sneeuwlandschappen een stuk minder mooi zijn dan die met (ruige) rijp op de bomen. Tenminste in de AWD. De foto's die je zondag maakte zijn duidelijk ergens anders gemaakt (richting Kattendel?) en die vind ik dan ook een stuk fraaier, rustiger. Dat zal ook me je aanpak te maken hebben.
  Groetjes, Dick

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Hoi Dick, ik heb tijdens de sneeuwbuien met de telezoom gefotografeerd, die heeft een flinke zonnekap die nu dus als sneeuwkap functioneerde.
   De foto's van zondag zijn in de zuidduinen bij Zandvoort gemaakt.

   Groetjes Loes

   Verwijderen
 3. Hallo Loes
  De winter was kort maar jij hebt er een mooie koude serie van weten te maken.
  Groeten Bets

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Prachtig blogje, en wat een frisse heldere kleuren, ook bij de zaterdag foto's. Ik durfde die dag mijn camera echt niet aan die sneeuwbuien bloot te stellen, jij hebt er toch een paar mooie ,sprekende foto's van gemaakt. Foto 7 vind ik de mooiste, de boom met de bruine blaadjes, maar ook foto 9 ,het rustige duinlandschapje, spreekt mij erg aan. De foto's daaronder met het lijnenspel zijn goed,daar moet je echt oog voor hebben. Ik heb gemerkt dat ik toch niet zo van de landschapjes ben en meer gericht op dieren. Het lukte mij zaterdag ook niet zo goed om wat van de landschappen te maken. Maar ik heb wel genoten van de wandeling door de verse sneeuw.
  De twee foto's waar je niet kan kiezen, ik vind de bovenste net iets mooier, iets rustiger.
  groetjes Ghita

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Hoi Loes,
  Lopen door een maagdelijk sneeuwlandschap voelt altijd geweldig. Hooguit sporen van dieren, rust, stilte en het 'geknoerp" van je voetstappen. Om dan vast te leggen wat je ziet en voelt is een kunst. De beelden die er voor mij uitspringen zijn 1, 5, 9 en 14.
  Groetjes, Kees

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Heerlijk, zo'n echt winters weekend! :-)
  Goed dat je gewoon bent gaan fotograferen zaterdag, door de heftige sneeuwval krijgen de foto's iets bijzonders. Zeker foto 4 vind ik echt prachtig, door de tegengestelde lijnen in de foto.
  Ook de foto's van zondag vind ik erg geslaagd, mooi helder en fris. En met mooie lijnen in het landschap. Moeilijk om daar voorkeur voor een foto uit te spreken, maar alle oneven foto's (9, 11, 13 en 15 ;-) ) hebben bij mij net een streepje voor.

  Jammer dat het maar zo kort duurde deze winterpret, hopelijk binnenkort nog eens?!

  Groetjes, Wouter

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Wat heb jij een prachtig moment kunnen uitkiezen om zowel sneeuw als strand c.q. duinfoto's te maken. Tussen mijn oogharen door lijken jouw foto's op mijn foto's die ik vorig jaar op de Lofoten heb gemaakt. Vooral foto 7 doet me aan de Lofoten denken! Je hebt ze ook mooi afgewerkt, het lichte geeft de foto's nóg meer karakter! Heerlijk dat je ook in een sneeuwbui hebt kunnen fotograferen! Gr Jody

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Nou dit winterse buitenkansje heb je toch wel even goed benut. Van dag 1 springen voor mij vooral foto 5 en ook foto 6 eruit, heel mooi met die bomen. De foto's van dag 2 vind ik nog mooier, eigenlijk vind ik die allemaal prachtig, mooie composities met foto 14 als mijn favoriet van de hele blog.
  Natuurkieker Coby

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Wat hebben jullie geboft met die sneeuw. Werkelijk prachtig! Het zijn heel mooie landschapsfoto's zoals nr 5 met de herhaling van die karakteristieke bomen, nr 6 met het beukenblad en de vorm herhaling van de bomen in de achtergrond, nr 7 is ook sterk en in foto 8 vind ik de kleur die erin zit heel mooi.
  Van 1, 14 en 15 kies ik voor 14. Je hebt prima gebruik gemaakt van de kans die je kreeg!
  En ... gelukkig heb je de foto's nog ;-)
  Groeten, Gonnie

  BeantwoordenVerwijderen
 10. Was dit niet in het plaatsje Winterbergen? Zonder gekheid. Het had niet veel gescheeld of ik was ook naar de AWD gegaan. IK vergeet de laatste tijd m'n groothoeklens mee te nemen. af en toe heb ik er wel spijt van. Zoiets moet je inderdaad van te voren plannen, zoals jij gedaan hebt. Schitterende winterse beelden Loes. Het lijkt inderdaad al even geleden, maar gelukkig heb je je foto's nog.


  Gr,
  Remco

  BeantwoordenVerwijderen
 11. Echt heel mooi Los en dan te bedenken dat hier nagenoeg geen sneeuw gevallen is, hooguit enkele mm. Maagdelijk wit daar allemaal en je hebt weer lekker gespeeld. Wat gelijk opvalt is dat je de witbalans prima in de hand had, wit is ook echt wit. Bij het snel doorscrollen moest ik direct denken aan een besneeuwd Alpenlandschap. Nr.5 vind ik een hele mooie met die boomkruinen een kant op, daaraan zie je natuurlijk dat je aan zee bent. Bij de lijnen in het landschap vroeg ik me af of het herten- of vossensporen zijn. Heel fraai allemaal.

  Groetjes,
  Ad

  BeantwoordenVerwijderen
 12. Hoi Loes,
  Wat een heerlijke gave sneeuwserie! De zaterdagfoto's zijn geweldig zo mooi die dikke vallende vlokken en het riet maar vooral ook je boom en detail van het bruine blad erbij, erg sfeervol. foto 2, 3, 6 en 7 zijn mijn favorieten. Je foto's van de duinen, dat is ineens andere koek, zo anders, bij de eerste foto, dacht ik al ik kijk naar bergtoppen in de Zwitserse bergen! Later zag ik dat jij dat ook dacht ;-)) Prachtig dat ongerepte sneeuwdek. foto's 8, 9, 13 en 14 vind ik hiervan het mooist! Maar het is weer geweldig dat we zo hebben kunnen genieten van een echt pak sneeuw en in deze blog koot dat weer geheel tot zijn recht.
  groetjes,
  Maria

  BeantwoordenVerwijderen
 13. Prachtige serie, Loes. Vooral je écht witte sneeuw vind ik erg mooi. Daar zit ik toch vaak mee te knoeien. Dan weer te grijs, dan weer overbelicht. De bomen met sneeuw op de takken zijn haast grafische platen geworden. Erg mooi ook. 2, 5 en 6 zijn mijn favorieten. Jammer dat het wintertje maar zo kort duurde. Ik had dat weekend geen gelegenheid om naar buiten te gaan.

  BeantwoordenVerwijderen
 14. Hai Loes,

  Heerlijk om een blog te zien waar de sneeuw gewoon wit is. Gonnie had het ook al mooi en jij laat ook zien hoe het moet. Prachtig om te bekijken. Eén foto knalt er voor mij uit en dat is nummer 6. Schitterende plaat!

  Groetjes,
  René

  BeantwoordenVerwijderen