De mooie natuur daagt mij uit om te fotograferen, de wens om goed te leren fotograferen daagt me uit om er steeds vaker
op uit te gaan om te oefenen.
Een heerlijke wisselwerking dus, waaraan ik veel plezier beleef.
Op deze site doe ik verslag van mijn pogingen om wat ik zie zo mooi mogelijk vast te leggen.
Bedankt voor je bezoekje, en mocht je een reactie achter willen laten, dan stel ik dat erg op prijs.

Klik op een foto voor een presentatie in groter formaat en hogere kwaliteit!


woensdag 11 februari 2015

Gebaande paden

Zo, na het feestelijke bezoek aan Carré weer met beide benen op de grond,  en de nette outfit weer verwisseld voor het gemakkelijke wandelkloffie.
Tijd om te struinen door de duinen.

Toen ik in de nazomer op de fiets op zoek was naar Parnassia in de duinen van het Zuid Kennemerland stuitte ik op een afgesloten fietspad ter hoogte van de plaats waar sleuven in de eerste duinenrij gemaakt zijn, opdat het zand weer kan stuiven.  Ik nam mij toen voor om daar eens een kijkje te nemen,  en dat deed ik onlangs op een winderige zaterdagmiddag.


Mijn timing was goed.
Mooie structuren in het zand, en lekkere wolkenluchten, 
die door het gebruik van het polarisatie-filter nog eens extra mooi uitkomen.Bij het terugkijken van de foto's zag ik  dat ik beter op die wolken moet letten:
met een beetje geduld en beleid moeten ze veel mooier in de compositie kunnen passen.
Leerpuntje dus voor een volgende keer!
Van deze zandstructuren word ik trouwens wel een beetje draaierig....Een typisch voorbeeld van het beperkte dynamische bereik van de camera:
Veel te donkere schaduwen.
Maar eigenlijk vind ik die donkere baan door het beeld hier wel wat hebben.
Soms moet je toch eens van de gebaande paden af, nietwaar?Na een poosje zandhappen neem ik nog even een kijkje verderop
om een overzichtsplaatje van het gebied te maken.En nog eentje vanaf de andere kant, waar de zee net te zien is.
Paaltjes,  fietsenrekken,  borden...
Als het hier lekker mag gaan stuiven, verdwijnen die tzt toch onder het zand?
Dan ga ik nog eens terug, want dan is lekker niet meer te zien 
waar ik wel en niet mag komen,
kan ik lekker van die gebaande paden af ;-) In het Zuid Kennemerland ligt ook het Kraansvlak,  het gebied waar sinds 2007 Wisenten zijn uitgezet.  
Sinds een paar jaar is het Wisentengebied uitgebreid en loopt er een wandelpad doorheen,
dat buiten het broedseizoen toegankelijk is.
Via de site Wisenten, waar zijn ze? kun je zien waar de kudde zich ophoudt.
Afgelopen vrijdag zag ik dat ze dichtbij het wandelpad zaten.
Ik besloot daarom om in de tweede helft van de middag een kijkje te gaan nemen,
Wisenten bij mooi namiddaglicht zag ik wel zitten.


Helaas waren de Wisenten nergens meer te zien,
en je mag hier echt niet van de gebaande paden af om ze op te zoeken.
Maar het gebied is prachtig, het licht was mooi,  dus in plaats van de telelens
kwam de groothoek uit de fototas, en zo heb ik me toch nog prima kunnen amuseren.


Op beschaduwde plekken zijn nog wat sneeuwrestanten te zien,
die geven de foto toch net een leuk extraatje mee.De zon stond laag genoeg om er tegen in te fotograferen,
en je krijgt dan van die mooie lange schaduwen.Helmgras in tegenlicht.Wisenten hier bij de poel zouden natuurlijk wel leuk geweest zijn.......
Maar goed, dat zit er niet in, en even lekker spelen in het landschap vind ik ook helemaal prima.Wel beetje jammer van al die vliegtuigstrepen, maar om ze nou allemaal weg te poetsen...
Ik vond dit landschap met al die plantenresten wel lekker bizar.Dus tijd om weer even van de gebaande paden af te gaan en te proberen er iets ongewoons van te maken.
Eerlijk gezegd moest ik hier ook letterlijk even van het gebaande pad af....Ook hier weer te veel van die vliegtuigstrepen,
maar  ik had toch wel schik in het maken van deze wat surrealistische beelden.
Slotwoordje:
Beide gebieden in het Zuid Kennemerland bieden genoeg mogelijkheden en uitdagingen om nog eens terug te gaan,  maar voor het Wisentenpad kan dat nog maar tot 1 maart, daarna moeten we wachten tot 1 september.17 opmerkingen:

 1. Stuk voor stuk prachtig, Loes. 9, 11, 12 en 13 vind ik héél erg mooi. Alhoewel de schaduw op foto 3 mij ook niet stoort, zou het dan misschien iets geweest zijn om HDR (b.v. -2,0,+2) te proberen? Groetjes, Joke

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Ze zijn weer prachtig Loes! Vooral die laatste paar met de takken spreken me aan: je hebt geen idee waar je bent. Het zou zomaar in een verre woestijn kunnen zijn en jij ligt daar op de grond en smacht naar water.....en die vliegtuigen waren te ver weg om je te zien! ( wat een fantasie hè)

  groet Trijnie

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Wat heb je dit weer mooi gedaan, het landschap leent zich ook wel voor dit soort foto's. De laatste paar waarbij ook het zonnetje meespeelt vind ik heel origineel. Jammer dat de wisenten zich niet lieten zien, maar je kan altijd nog voor een herkansing.
  groetjes Ghita

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Ik ga geen keuze maken-vindt ze allemaal schitterend

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Het is bijna on-Nederlands, ik kan me voorstellen dat je je daar goed vermaakt hebt. Ik maak geen keuze. Groetjes

  BeantwoordenVerwijderen
 6. De gebaande paden verlaten is volgens mij jou wel toevertrouwd. Het levert je in ieder geval een prachtige serie op. Ik vind de zandstructuren erg fraai! Ook het helmgras in tegenlicht kan mij erg bekoren.

  Gr. René

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Je hebt echt mooi licht gehad Loes, dat zie ik wel. Ga regelmatig van de gebaande paden af Loes want dat loont. Anders krijg je; "If you do what you did, you'll get what you got". Dat geldt ook voor fotografie.

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Hoi Loes,
  Van de ongebaande paden af zorgt er wel voor dat je niet snel in het spoor van anderen terechtkomt. ik kan mij de zelfkritiek die je hebt wel voorstellen. Een goede reden voor een herkansing. Foto 9 en 11 t/m 13 spreken mij het meest aan. Ze ademen een bijzondere sfeer.
  Groetjes, Kees

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Landschapsfotografie is weer een heel andere tak van sport, maar ook dat gaat jou goed af. Het valt niet mee om in NL mooie landschappen te kieken, maar hier in het duingebied (met wat relief) gaat dat nog wel. Dat laat je hier ook duidelijk zien, met als mijn favorieten #1,2,8,9 en 13.
  Je zal toch ook aan HDR moeten geloven. Ik fotografeer mijn landschapjes altijd standaard in drie belichtingen (+/- 1 stop), dan kan je achteraf altijd nog besluiten of je HDR doet of niet. het voegt niet altijd wat toe, maar vaak wel in de wolkenpartijen.
  Ik heb ooit het geluk gehad de wisenten aan te treffen vlak bij de omheining langs het fietspad (duinpieperpad), dus dat kan ook nog... Overigens ligt er tussen dit fietspad en het circuit ook nog een mooi gebiedje met poeltje, orchideeen en libellen....
  Groeten, Dick

  BeantwoordenVerwijderen
 10. Hallo Loes
  Mooi om zo die verschillende zand structuren te zien.
  Groeten Bets

  BeantwoordenVerwijderen
 11. Hoi Loes,

  Mooi zeg die duinlandschappen met zandstructuren. Het beperkte dynamisch bereik van je camera pakt hier inderdaad heel goed uit, je zou met schaduw/hooglichten nog wat kunnen winnen, maar ik vind het zo eigenlijk wel mooi. Bij de vierde foto bekruipt mij een beetje het gevoel dat het plasje zomaar kan leeglopen, maar het kan gezichtsbedrog zijn. Bij foto 10 en 11 staat m.i. de waterspiegel beter recht. Prachtig der ruigte van het landschap in foto nr. 6. Foto nr. 9 vind ik een beauty. Het valt me trouwens op dat je de foto's waarschijnlijk heel kort na elkaar gemaakt hebt, de zon staat bijna overal even hoog/laag. Die laatste twee surrealistische platen zijn echt heel knap, ik hou daar wel van.

  Groeten,
  Ad

  BeantwoordenVerwijderen
 12. Een mooie serie Loes een boeiend onderwerp om je mee bezig te houden.
  Foto1 vind ik een heel fraaie met lekkere frisse kleuren en meteen komt "waar de blanke top der duinen" bij me boven.
  De donkere schaduw bij foto3 vind ik wel heel donker, naar mijn smaak toch wel een dissonant in de compositie.
  Boeiend wat je zegt over de wolkenluchten en herkenbaar hoe je vaak achteraf pas ziet wat ter plaatse niet was opgevallen omdat je toch vaak selectief kijkt.
  Foto9 vind ik er ook uitspringen, mooi sfeervol, maar mijn favorieten zijn de laatste foto's, mooi hoe je van die minilandschapjes van die verlaten woestijnlandschappen hebt weten te creëren.
  Natuurkieker Coby

  BeantwoordenVerwijderen
 13. Geweldig mooie landschappen, Loes. Van het eerste deel spreken nr. 1 en 4 mij het meest aan - hier heb je ook een mooi "bijpassende" lucht. De foto's met lange schaduwen vind ik super - geven een heel intrigerend beeld. Nr. 9 is mijn favoriet.
  Hartelijke groet, Corrie

  BeantwoordenVerwijderen
 14. Haha na al het zandhappen afgelopen weekend, kan ik het hier nog eens overdoen ;-)
  Ik had ze al even gezien, maar zo samen in een blog is toch weer anders. Fijne heldere dag had je, met mooie structuren. Foto's 1, 8 en 9 springen er voor mij uit en de laatste, al heeft die een heel andere sfeer. Mooi om die nog eens te maken met zware donkere wolkenpartijen.
  Groeten, Gonnie

  BeantwoordenVerwijderen
 15. Wowsers, dat Helmgras in tegenlicht, helemaal te gek!!!

  Groetjes,
  Marianne

  BeantwoordenVerwijderen
 16. Potverdikkie Loes, wat ben je toch een uitstekende allround "amateur"-fotografe geworden. Die benaming klopt eigenlijk ook niet meer he?
  Het lijken allemaal van die simpele plaatjes, maar je kunt zien dat er gewoon over nagedacht is. Niet bij iedere foto, maar wel bij de meeste.
  Ik probeer toch regelmatig een landschapsfoto te maken, maar allemaal gaan ze de prullenbak in.
  Superserie!

  Groetjes,
  René

  PS: Eerdaags een klein vervolgblogje van mijn hand ivm de les van juf Loes. Jaja, ik heb wat zitten klooien met sneeuwklokjes. Moet zeggen dat ik er een paar hele leuke tussen heb zitten (vind ik dan he).

  BeantwoordenVerwijderen
 17. Wat jammer dat de Wisenten niet meer op hun plek zaten. Was bij dit poeltje wel heel mooi geweest. Het helmgras met tegenlicht die is echt prachtig geworden. Je landschaps gevoel heb je goed onder de knie, je weet de plekjes wel heel goed te vinden. Jammer dat de wolken niet in de zelfde richting dreven, de zandstructuren zijn wel heel gaaf, lekker wild.

  Groetjes Von

  BeantwoordenVerwijderen