De mooie natuur daagt mij uit om te fotograferen, de wens om goed te leren fotograferen daagt me uit om er steeds vaker
op uit te gaan om te oefenen.
Een heerlijke wisselwerking dus, waaraan ik veel plezier beleef.
Op deze site doe ik verslag van mijn pogingen om wat ik zie zo mooi mogelijk vast te leggen.
Bedankt voor je bezoekje, en mocht je een reactie achter willen laten, dan stel ik dat erg op prijs.

Klik op een foto voor een presentatie in groter formaat en hogere kwaliteit!


dinsdag 22 november 2016

Meer sfeer

Met de titel 'Meer sfeer' haak ik in op mijn voorgaande blogjes.  Daar was natuurlijk de  aankondiging van mijn allereerste presentatie 'Sfeer dichtbij'. Hoe dat verlopen is zal ik mijn slotwoordje vertellen.....
In een andere blogserie toonde ik sfeervolle beelden van de mistige heide.  Toen er weer zo'n mooie ochtend voorspeld werd, wilde Gonnie  dolgraag mee en stonden wij op 23 oktober samen in de vroege uurtjes op de hei.  

We werden niet teleurgesteld!
Weliswaar waren de kleuren bij zonsopkomst wat minder dan de vorige keer
maar nu was er rijp! 


Met de macrolens in de tas sta je dan wel even voor een moeilijke keuze,
landschap of macro?


Maar het voorgenomen plan was landschap en daar heb ik me aan gehouden.Tja,  toen ik daarna dan toch wel wat met de rijp wilde gaan doen was het te laat,
die smolt weg als sneeuw voor de zon, maar ach, 
natte hei in ochtendzonnetje is ook niet verkeerd ;-)En wat te denken van al die kleine hangwebjes vol met druppeltjes?De spinnetjes zitten steeds ónder het webje,  daar kom je lastig bij,
maar met passen en meten lukte het toch een keertje.
Het licht was ondertussen al een stuk feller,
waardoor een voor mij wat ongebruikelijk beeld is ontstaan.
Maar 't is zeker leuk om eens wat te experimenteren!Na een aantal prachtige vroege-ochtend-uurtjes besluiten we nog even het bos in te gaan.
De paddenstoelen lonken!


Daar heb ik me een hele poos bezig gehouden met Gekraagde Aardsterren.
Altijd ben ik blij als ik deze bijzonder gevormde zwammen vind,
maar telkens vind ik het moeilijk om er een sfeervol plaatje van te maken.
Bij deze eerste twee beelden ben ik wel tevreden over het licht.Bij deze derde en laatste Gekraagde Aardster heb ik met behulp van wat verdorde
bladeren een zacht sfeertje gecreëerd dat ik mooi vind passen bij de lichte tint van de Aardster.Daarna hebben we ons heerlijk uitgeleefd op de mooie Porseleinzwammen
die zich dit najaar explosief laten zien.
Deze Porseleinzwammen gaan in een volgend blogje aan bod komen.Slotwoordje:
Ja,  en dan even over mijn allereerste presentatie tijdens het Nature Talks Photo Festival....
Ik vond het een ontzettend spannend avontuur:  kan ik het of kan ik het niet?
Nou,  ik bleek het best aardig te kunnen!   Toen ik zaterdag eenmaal met de microfoon in mijn handen stond ging het min of meer vanzelf, en wat was het toen geweldig om na afloop een daverend applaus van een bomvolle zaal te mogen ontvangen!
Op zondag had ik dan ook al iets meer zelfvertrouwen en toen ik na deze tweede lezing de kans kreeg om nog een éxtra presentatie in een grotere zaal te doen, heb ik die kans met beide handen aangegrepen.  Wow, dat was best kicken op dat grote podium met mijn foto's op dat hele grote scherm!
Kortom:  ik kijk tevreden en met veel plezier terug op mijn eerste schreden op het podium en wie weet..... smaakt het naar meer??

Een mooi verslag van het Nature Talks Photo Festival vind je op Natuurfotografie.nl


13 opmerkingen:

 1. Wat is het mooi om deze winterse beelden te zien, beter dan het weer wat het nu is. Er gaan vast en zeker nog een paar van die prachtige ochtenden komen en dan hoop ik gezellig naast je te staan. Wat een goede oplossing om met blaadjes rond de gekraagde aardster te spelen, de foto is gelijk een Loes foto. Prachtig gedaan. En dan straks een blogje van de porseleinzwam...kan niet wachten.

  Groetjes Von

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Hoi Loes
  wat gaaf je bent een topper in het maken van macro foto's maar die landschap foto's mogen er ook zijn.
  groetjes Herman.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Hi Loes,
  Weer een mooie serie hoor,zowel de landschappen als de macro's. Die gekraagde aardsterren heb je op een originele manier gefotografeerd, de laatste foto doet mij denken aan die schuimkerstkransjes.....
  En top dat je presentatie zo goed ging, heb dat weekend nog aan je gedacht (toen ik met koorts op de bank lag). En dat je daar al mag staan zegt al genoeg over jou als fotografe.
  groetjes Ghita

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Hoi Loes,

  Je hebt er weer een feestje van gemaakt en ik denk dat
  je het stadium van het moeilijk vinden om vroeg op te staan allang voorbij
  bent, ook hier weer mooie landschapsopnames met rijp, maar
  Ook de paddo en heide foto's met de dauw zijn niet te versmaden!

  Wat je presentatie betreft die was super en ik kan het weten want ik was erbij!
  Leuk je weer eens gezien en gesproken te hebben!

  Lieve groetjes Nieske

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Prachtige landschapsfoto's Loes! Maar de druppels met dat spinnetje en ook dat beestje onder porseleinzwam vind ik ook prachtig.! Ik heb al tijden geen aardster kunnen ontdekken, maar ze zijn prachtig.
  Geweldig dat het zo goed is gegaan op het festival! En het verslag is ook mooi ( en lovend over jou ;-))
  We gaan nog veel van je horen op hoog niveau.....chapeau!
  groetjes,
  Maria

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Hallo Loes
  Je hebt een prachtige sfeervolle foto's gemaakt. De porselein zwam is mijn favoriet.
  Groeten Bets

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Hoi Loes, mooie landschappen de eerste drie. Je hebt zowel de rijp als de mist en bij de hei ook nog de regenboog ;-) Bij de eerste heb je heel veel diepte in het beeld en bij de derde heel mooi de rijp. O, o die aardsterren. Ik dacht nog wat ziet ze er nou in. Nou dit dus! Zoals Von schrijft is de derde een Loes-foto. Spinnetje en web leuk met de bling-bling. Het blog over de porseleinzwam zal wel de moeite waard zijn, gezien de smaakmaker die je hier laat zien.
  Fantastisch dat je lezingen zo goed verliepen en dat je de smaak te pakken hebt gekregen. Ik heb er met plezier naar geluisterd en gekeken.
  Groeten, Gonnie

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Nog meer sfeer? Aan sfeer toch nooit gebrek in jouw foto's? En nog goede sfeer ook (want rotsfeer bestaat ook...). Ook hier weer ruim aanwezig, dacht ik zo. In je landschappen (maar dat zoek je natuurlijk ook zelf op door zo vroeg op te staan), maar vooral in je macro's. Je blogs zijn dan ook altijd een bron van inspiratie. Goed dat je dat nu ook in de vorm van een presentatie hebt gedaan. Je moet het maar durven! Lekker, dat het zo goed ging. Je bent al aardig op weg een bekende Nederlander te worden!
  Groetjes, Dick

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Hai Loes,

  Fantastisch dat de lezingen zo goed gegaan zijn. Super dat je zo goed met je zenuwen bent omgegaan!

  Met de serie hierboven laat je toch weer zien waar jouw kracht ligt. Inderdaad het vangen van de sfeer en dat komt voornamelijk door je kunde om net even een ander plaatje te maken dan iemand anders dat doet.
  Gewoon een kwestie van creatief talent, maar dat zeg ik al vanaf het moment dat ik je ken.
  Maar dat je ook nog eens de belichtingsvaardigheden goed tot je hebt genomen en hebt ontwikkeld, wordt je gevraagd om dat soort lezingen te geven.
  Toppie!

  Groetjes,
  René

  BeantwoordenVerwijderen
 10. Hoi Loes,
  Ook met deze beelden laat je zien waarom je bent uitgenodigd om een lezing te houden voor een kritisch publiek. Stuk voor stuk zijn het schoonheden. Ook al doe ik mijn best, mijn benadering van paddenstoelen haalt het niet bij wat jij laat zien. Ik zal nog heel wat moeten oefenen om zelfs maar in de buurt van jouw kunst te komen.
  Groetjes, Kees

  BeantwoordenVerwijderen
 11. Hoi Loes,

  Ik denk dat het een goede keuze was om in eerste instantie voor je landschapslens te kiezen, de beelden zijn erg fraai, vooral de eerste twee. De natte heide ben ik niet zo van gecharmeerd, maar de andere twee vind ik zeer geslaagd. Ik ben de laatste tijd ook wat aan het experimenteren. het bevalt me goed, maar het is erg moeilijk om een goed resultaat te krijgen. De beelden vind ik nog niet goed genoeg om te laten zien. Het licht bij de aardsterren is zeker mooi, maar ik vind vooral ook de composities prachtig, knap hoe je dat laatste voor elkaar gekregen hebt. Ben benieuwd naar je porseleinzwammen.

  Groeten,
  Ad

  BeantwoordenVerwijderen
 12. Hoi Loes,
  wat geweldig dat je lezingen zo succesvol waren en dat jouw aanvankelijke schroom omgeslagen is naar enthousiasme. Gefeliciteerd daarmee; super dat je de stap hebt durven nemen.
  En logisch dat jouw foto's een groot geïnteresseerd publiek trekken. De serie die je hier laat zien is ook weer top. Zowel de landschappen als de druppelfoto's en de paddenstoelen.
  Hartelijke groet, Corrie

  BeantwoordenVerwijderen
 13. Ook dit is weer een goede promotie voor de Westerheide.
  Weer een paar mooie sfeerplaten van de heide, en gelukkig ook weer een paar fraaie macro-opnamen :-)
  Het is mij nog niet gelukt die hangwebjes zo fraai te fotograferen, knap gedaan.
  Ook die gekraagde aardsterren zijn mooi geworden, vooral de derde vind ik fraai geworden. Blijft toch erg jammer dat ik jouw lezing heb gemist, anders had ik precies geweten hoe je die gemaakt hebt ;-)

  Groetjes, Wouter

  BeantwoordenVerwijderen