De mooie natuur daagt mij uit om te fotograferen, de wens om goed te leren fotograferen daagt me uit om er steeds vaker
op uit te gaan om te oefenen.
Een heerlijke wisselwerking dus, waaraan ik veel plezier beleef.
Op deze site doe ik verslag van mijn pogingen om wat ik zie zo mooi mogelijk vast te leggen.
Bedankt voor je bezoekje, en mocht je een reactie achter willen laten, dan stel ik dat erg op prijs.

Klik op een foto voor een presentatie in groter formaat en hogere kwaliteit!


woensdag 10 november 2010

Uitdaging in de AWD

                                                                                  
Afgelopen maandagmiddag ben ik  een paar uurtjes naar de Amsterdamse Waterleiding Duinen geweest.  Dit keer ging ik vooral om te fotograferen, ik had echt zin om een mooie en afwisselende serie foto's te gaan maken.
Maar gaat dat wel lukken? Het weer is grijs, de bronsttijd van de damherten is voorbij, de paddenstoelen lijken toch echt over hun hoogtepunt, evenals de kleurenpracht van de herfstbladeren. Dus valt er genoeg moois te beleven en vast te leggen?
Ik vat het op als een leuke uitdaging en ga vol goede moed bij ingang Oase de AWD in.
 Via de Beukenlaan kom ik op het Vinkenveld, en daar tref ik behoorlijk wat damherten

 Tijdens de bronsttijd heb ik natuurlijk al erg veel damherten gefotografeerd, maar het blijft toch altijd weer leuk om te zien

 Dit mannetje ziet er nu na de bronst nogal mager uit, die heeft een zware tijd achter de rug :)


 Je treft ze nog steeds rustend aan, en dat blijft mooie plaatjes opleveren, maar ja, ik wilde een afwisselende fotoserie maken, dus ik duik het bos in, op zoek naar iets anders!

 Ja,  trilzwammen, die vind ik mooi!  hier de bruine


 en de gele trilzwam. Het viel me op dat er veel van deze gele trilzwammen te zien zijn, ze vallen met hun geel/oranje kleur natuurlijk ook lekker op

Judasoren zijn er ook volop, en deze vind ik door de lichtval wel heel erg mooi


 Echte najaarsstormen hebben we nog niet gehad  ( komt er wel aan!)  maar deze woudreus had blijkbaar geen hele harde wind meer nodig

Dit vind ik wel een grappig gezicht, net of er twee foto's over elkaar liggen


 Als je ziet hoe pover het wortelgestel van deze boom is, dan is het ook geen wonder dat hij omgewaaid is


Weer even terug op het Vinkenveld, nou vooruit, nog een damhertje, de druppel aan het neusje vind ik zo lief


 Ik had niet verwacht nog aardige landschapsplaatjes te kunnen  maken, maar hier langs het kanaaltje zijn nog wat mooie herfsttinten te zien

 Er vallen ook héél eventjes een paar kleine gaatjes in de bewolking, en dan ziet alles er meteen veel aantrekkelijker uitIn het bos zet ik mijn speurtocht voort naar leuke onderwerpen, en ik vind deze parelstuifzwam. Ik kende alleen maar de wat oudere, bruinige exemplaren, maar hier kun je goed zien waarom deze paddestoel de naam Parelstuifzwam draagt


 Bij deze Glimmerinktzwammen heb ik net zolang met verschillende diafragma's zitten spelen tot het beeld naar mijn zin was, een scherp groepje, met daarachter een aantal vervaagde exemplaren.
Naarmate ik dit soort dingen een beetje onder controle krijg, wordt de uitdaging van het fotograferen steeds leuker


 Tja, dit is een foto van niks :(   Maar ik vroeg me echt af want dit kleine oranje/rode zwammetje nou toch is.
Misschien 2 cm hoog, slechts een paar mm dik, dus ja, zo klein, dat ik het met de telelens echt niet scherper kreeg.
Thuis vond ik bij toeval de naam:  Rupsendoder
De Rupsendoder (Cordyceps militaris) is een zwam, waarvan de schimmel parasiteert
op de ondergrondse poppen of rupsen van vlinders


 Dit vind ik eigenlijk ook geen mooie foto,  maar deze gekke kleine stinkzwam had ik nog nooit eerder gezien


Dit zwammetje stond op mijn wensenlijstje, en ik was dus heel blij dat ik het gevonden heb, het geweizwammetje.  Ook zó klein, ik ben echt een hele poos bezig geweest om dit zwammetje scherp en goed belicht in beeld te krijgen

 Tja, en dit werd nóg lastiger om goed in beeld te krijgen, het bekermos, zó piepklein!
Ik had het bij Henk en Herman op de sites gezien, en vond het zo mooi,  en ik was dan ook blij dat ik het ook gevonden heb

 Dit bekermos wordt trouwens ook wel frietzak-bekermos  of patatzak-bekermos genoemd :)
Voor wie interesse heeft:  Een site met veel aandacht voor mossen, grassen en andere duinvegetatie is Bij-Duin van Albertine
Ik werd door Albertine "op mijn vingers getikt" dit is géén patatzak-bekermos, maar waarschijnlijk fijn bekermos. Bedankt Albertine!


Slotwoordje:
Nou, ook op een grijze novemberdag is er dus echt wel van alles te zien en te fotograferen in de AWD, ik ging wel weer tevreden naar huis, wat mij betreft was de missie geslaagd.
Tot besluit nog een foto van vorige week, toen ben ik met Miranda  naar het Spanderswoud geweest om haar de Pruikzwam te wijzen. Helaas had ik wat weinig tijd, maar ik maakte daar wel nog dit fraaie herfstplaatje:Gelukkig wist ik de pruikzwam nog te vinden, dus Miranda was niet voor niets gekomen, maar bij een volgende keer plan ik meer tijd Miranda, dan maken we er een echt fotodagje van!
Over de pruikzwam nog wat interessante info, dus ook de foto nog maar een keer:

 De druppels aan de pruikzwam bleven me toch maar fascineren, het is nl. geen regen of dauw.
Op de fotosite van Vroege Vogels had ik al informatie gekregen dat het guttatie-druppels zijn, en vanavond kreeg ik van Miranda een mailtje met nadere info : ( bedankt!)
Guttatie onstaat doordat de paddenstoel tijdens het groeien overtollig transportwater naar buiten perst. Op vochtige dagen verdampt dat water niet en blijven de druppels aan de paddenstoel hangen.


Bedankt weer voor het bezoekje aan mijn site en tot een volgende keer!

23 opmerkingen:

 1. Hallo Loes,

  Je 2de opname van de omgewaaide boom vind ik bijzonder sterk. Je hebt hierbij een heel mooi standpunt gekozen, waardoor het inderdaad net lijkt of 2 foto's elkaar overlappen. Goed gezien.

  Verder zijn je paddenstoelen opnames weer erg fraai, net als landschap herfst opnames, vooral die één na laatste.

  Je missie is uiteindelijk toch weer volbracht.

  Groeten,

  Remco

  BeantwoordenVerwijderen
 2. O, Loes wat heb je weer mooie foto`s gemaakt!
  Het bekermos en de parelstuifzwam hebben een lichte voorkeur maar de rast is ook heel fraai!
  Vergeet ik nog de foto langs de omgevallen boom, waarbij je schrijft net of er twee foto`s op elkaar liggen, die is ZO MOOI!
  Het zet je echt op het verkeerde been.
  Was weer even lekker genieten op de late avond,
  groetjes Greet

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Hallo Loes,
  Het is je gelukt om een afwisselende serie te maken hoor.
  En ze zijn ook erg mooi.
  Prima opname s met mooie kleuren.
  Gr John.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Hoi Loes,
  Ik heb vanavond gewerkt en ik had vanavond een heel goede serie opgenomen van tv en die heb ik net gekeken ... wederom weer onwijs goede afleveringen, maar ik zat er wel helemaal in, waardoor ik nu nog niet naar bed kan gaan :-) dus nog even gekeken of ik mail had en toen zag ik je mailtje en ook deze update. Mooie foto's weer hoor en vooral dat geweizwammetje vind ik echt heel mooi. Top dat je ze gevonden hebt ... nu weet je ze voor een volgende keer ook beter en makkelijker te vinden nu je weet hoe groot ze zijn (of eigenlijk hoe klein :-) ). Ik herken het beeld van heel veel proberen voor je precies dat geweizwammetje scherp hebt en de rest niet ... zo gaat dat bij mij ook altijd zo met deze kleine zwammetjes ... maar dan is het des te leuker als het je wel lukt en dan kun je met een voldaan gevoel naar huis gaan, althans, zo werkt dat tenminste voor mij altijd :-)
  Graag gedaan trouwens hoor de extra info over de guttatie druppels ... het blijven interessante druppels en heel bijzonder om te zien! Ik vond het ook gezellig die dag in het Spanderswoud en we gaan het zeker nog eens over doen ... een fotodagje is altijd leuk en gezellig nietwaar?!

  Groetjes,Miranda

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Dag Loes

  Wat laat je me weer genieten van al dat moois in de AWD, de mooi belichte judasoor is super,de (dubbele )bomen foto is gaaf ,en de pruikzwam met druppels is onbeschijvelijk mooi.

  Chapeau voor al dit meesterlijke fotowerk.

  Groet, Joop

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Ik vind je serie helemaal geweldig.
  Ik heb ervan genoten

  BeantwoordenVerwijderen
 7. De pruikzwam blijft een beauty! Ook leuke andere zwammetjes heb je gevonden. Of je bekermos 'patatzak-bekermos' is, daar heb ik zo mijn twijfels over, volgens mij heeft het patatzakbekermos een ongesteeld bekertje en loopt breder uit. Ik denk zelf aan fijn bekermos. (raadpleeg evt. Veldgids Korstmossen). Maar de foto's zijn er niet minder om ;)
  groetjes Albertine

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Hai Loes,

  Je foto van de glimmerinktzwammen is een topper. De tijd dat je ermee bezig bent geweest om een mooie foto te maken betaald zich dubbel en dwars uit. Scherp wat scherp moet zijn en een prachtige achtergrond. Echt een topfoto.
  Ook de 1 nalaatste foto is prachtige geworden met een uitstekende dieptewerking. Met een bewerkingsprogramma kan je hem net even iets perfecter maken, door het rechterpaaltje synchroon te maken met het linkerpaaltje. Het scheelt echt maar een paar mm.

  Heb je manual scherpstellen al geprobeerd om die kleine dingetjes scherp op de foto te krijgen? De autofocus heeft het te moeilijk met hele kleine onderwerpen, of je moet een goede aparte macrolens aanschaffen. Met een gewone telelens krijg je dat eigenlijk nooit echt goed op de foto. Ikzelf gebruik een sigma 105mm f2.8 macrolens. Tweedehands voor circa 250 euro.

  Ik heb in ieder geval vol bewondering en een beetje jaloers naar je reportage gekeken.

  Groetjes,
  René

  BeantwoordenVerwijderen
 9. je hebt er een mooie reportage van gemaakt, wat een verschillen in onderwerpen, van beestjes..bomen..paddenstoelen en prachtige landschappen..ik vond de groene trompjes wel heel leuk en het gewei zwam zal wel een heel zoek werk zijn geweest voordat je die gevonden had..weer een pracht serie.
  Nu ben ik wel een beetje jaloers op je grote foto's..komen zo mooi uit..
  Groetjes Von

  BeantwoordenVerwijderen
 10. Wat een dieversiteit!
  Van bekertjes mos tot een omgevallen boom, dat zijn echt net twee foto`s over elkaar heen.
  Maar ook de paddo`s en de rest ik heb echt genoten van je wandeling. Nu kun je je er beter even niet in laten zien wat een weer...
  Groetjes Cristien.

  BeantwoordenVerwijderen
 11. Hoi Loes
  Mensen wat een weer zeg! Regen en wind en donkerte, niet echt lekker fotoweer. Dan heb jij een betere dag gekozen om op pad te gaan. Mooi die trilzwammen en de Judasoortjes waar het licht zo lekker doorheen komt. De rupsendoder heb jij er ook een gevonden! Ze zijn altijd erg leuk voor op de foto in die oranje kleur. Ja die kleine stikzwam is zeker apart met die korrelige kop. De herten zijn zeker puur genieten. Bekermos heb ik hier nog niet ontdekt maar is wel erg fraai op de foto....

  BeantwoordenVerwijderen
 12. Hoi Loes wat een mooie serie weer heel afwisselend
  De close-ups van de Herten vind ik schitterend ook die met dat grote gewei
  en nog mooie Paddenstoelen en zwammen dat is weer genieten
  Fijne dag verder Groetjes Janny

  BeantwoordenVerwijderen
 13. Hoi Loes,
  ik vind zowiezo je hele serie prachtig, maar die van de omgewaaide boom, de 2e foto... dat is echt heel apart zeg. Heel fraai standpunt uitgekozen zo. De judasoren met dat mooie licht erop zijn ook prachtig.
  Een geslaagde wandeling denk ik zo.
  Groetjes Jacqie

  BeantwoordenVerwijderen
 14. Hoi Loes
  Die pruimenzwam is geweldig’
  Volgens mij was het een mooie wandeling
  Een mooie serie foto’s.
  Groetjes Herman versteeg.

  BeantwoordenVerwijderen
 15. Hoi Loes,
  Wat een prachtige serie. Zelfs op een grijze dag is er genoeg moois te zien, je moet er wel oog voor hebben denk ik. En dat is bij jou het geval. Wat mooi dat groepje glimmerinktzwammen, met daarachter wat meer wazige, dat soort foto's vind ik altijd het mooist. Ja het bekermos staat ook op mijn lijstje.
  Het hertje met de drup aan zijn snuit vind ik echt zooo lieeefff. Een hoog agossie gehalte.

  Ik twijfel of ik morgen ga (storm), de zeldzame waterspreeuw is vandaag nog gezien, en als ik jouw foto's zie, wil ik gewooon weer gaan, het is er zo mooi.

  Groetjes Ghita

  BeantwoordenVerwijderen
 16. Hoi Loes,
  ik heb weer genoten van deze serie. Wat een diversiteit aan zwammen laat je weer zien. Ook die waarvan je de compo niet goed vind kan ik me toch voorstellen dat je het leuk vind om vastgelegd te hebben.
  De hele serie is lekker divers en je hebt me laten genieten van de AWD :) De omgevallen boom had ik er 1tje van gezien op zoom maar de andere vond ik ook erg mooi gedaan.
  Nou tot de volgende blog,
  groetjes Yvonne

  BeantwoordenVerwijderen
 17. Bedankt voor deze serie. Ik denk dat we hier allemaal van genieten. Wat een fantastische natuurreeks. We leren er allemaal wat van.

  Super.

  BeantwoordenVerwijderen
 18. Prachtige zwammen Loes.
  We kunnen ze voorlopig nog wel fotograferen in de bossen.
  Dat bekermos is erg leuk om te zien en we hebben weer genoten van jouw wandeling.
  Groet,
  Peter en Janny

  BeantwoordenVerwijderen
 19. m.brunnenkreef@home.nl11 november 2010 om 22:09

  Hallo loes,Wat een pracht serie vooral de tweede de omgewaaide bomen schitterende foto,s ook de pruikzwam heel goed genomen en zo scherp ook, En de rest myn complimenten hoor. Groetjes mini.

  BeantwoordenVerwijderen
 20. Hoi Loes
  Ik zie dat ik weer eens laat een reaktie plaatst..Maar je wandeling was weer top.
  En wat krijg jij dat gewei zwammetje mooi op de foto..Ik weet hoe lastig dat is. En de Pruikzwam..(vandaar dat je zei dat Miranda daar ook blij mee was:)...Hij is geweldig.
  Ik hoop dat hij bij Oase ook zo mooi gaat worden.
  Fijn weekend Loes
  Gr Henk

  BeantwoordenVerwijderen
 21. Al met al vind ik het te nat de laatste dagen om er echt op uit te trekken, maar gelukkig kan ik heerlijk ff meelopen op jouw blog.
  Mooie serie weer Loes

  BeantwoordenVerwijderen
 22. Fantastische foto's van met name Paddestoelen.

  De druipende Pruikzwam is prachtig!

  groeten Willem Pompert

  BeantwoordenVerwijderen