De mooie natuur daagt mij uit om te fotograferen, de wens om goed te leren fotograferen daagt me uit om er steeds vaker
op uit te gaan om te oefenen.
Een heerlijke wisselwerking dus, waaraan ik veel plezier beleef.
Op deze site doe ik verslag van mijn pogingen om wat ik zie zo mooi mogelijk vast te leggen.
Bedankt voor je bezoekje, en mocht je een reactie achter willen laten, dan stel ik dat erg op prijs.

Klik op een foto voor een presentatie in groter formaat en hogere kwaliteit!


zaterdag 6 november 2010

Boo at the Zoo

Altijd heb ik geroepen dat ik dierentuinfoto's niet leuk en niet spannend vind..... Op deze uitspraak moet ik toch terugkomen: in een dierentuin kun je best leuke foto's maken, en het is toch ook  wel een uitdaging om te doen, want de dieren gaan echt niet mooi en  rustig voor je zitten poseren :)
Vorige week zaterdag ging ik met Yvonne naar Dierenpark Amersfoort. Het park was ook in de avonduren geopend, met sfeervolle verlichting en diverse attracties, "Boo at the Zoo"


 Het verblijf van de neushoorns is recent vernieuwd.
Omdat neushoorns van nature solitaire dieren zijn, en ze dus apart van elkaar leven,  leven Zimon en Saar in hun nieuwe verblijf nu ook apart van elkaar.
In het oude verblijf konden ze elkaar goed zien, waardoor er geen hormonen werden aangemaakt die voortplanting stimuleren.
Het is nu afwachten of Saar zwanger is
 Met de telelens op de camera is het toch vooral leuk om close ups te maken


 en het liefst natuurlijk gekke bekken


 Het is net of deze kameel van het zonnetje staat te genieten, maar dat was in geen velden of wegen te bekennen. We waren er gewoon pas zo laat in de middag dat de verlichting al aan was ;)


 Lastig te fotograferen door het vuile glas heen, maar toch geprobeerd natuurlijk, deze witte tijger.
De witte tijger is een tijger met een foutje, hij mist een deel van zijn pigment, hij heeft wel strepen, maar geen oranje ondergrondkleur. In de natuur zal zo'n tijgerwelpje waarschijnlijk niet zo lang leven, hij valt teveel op in het donkere oerwoud en kan zijn prooi niet onopgemerkt besluipen.
Veel mensen zijn gek op foutjes bij dieren. De witte tijger is bewust verder gefokt omdat mensen het mooi vinden


 Ik dacht dat ik deze sneeuwuil niet door de tralies heen kon fotograferen, maar dat bleek erg mee te vallen, jaja, zo leer je telkens weer wat!


 Nog meer nieuws in Dierenpark Amersfoort:
De flamingo's hebben sinds kort een eiland in hun buitenverblijf gekregen. Uit onderzoek is gebleken dat flamingo's zich beter voortplanten als ze een eiland hebben, net als in de natuur. De flamingo's moesten in het begin wel een beetje wennen, maar ze zijn nu vaak te vinden op het eiland.

Het leukste van alle dieren vond ik toch wel de apen, dus toen we tussen de bavianen een heel jong baviaantje ontdekten, hebben we daar een hele poos staan genieten van deze kleine ondeugd, die aan de aandacht van zijn moeder probeerde te ontsnappen:

 Ho ho kleine!   Wat ben jij van plan?


 Wel hier blijven hoor!!


 Wat zei ik je nou?!    Hier blijven!   Kom terug jij kleine ondeugd!


Ja hebbes!!! Ik heb hem te pakken hoor!


 Zo kleine, en nu eens heel goed luisteren!  Dat gebeurt niet meer!!

Ja, dat was een prachtig schouwspel waar we echt van stonden te genieten, en op dat moment ging ik dus overstag:  een dierentuin, en dierentuinfoto's zijn toch echt wel leuk :)

Wat later bekeken we de bavianen nog even vanaf de andere kant, het werd al wat donkerder, waardoor deze foto's er wat kleur betreft wat anders uitzien:


 Op naar de volgende apen:  de chimpansees, die hebben wel een erg leuk huisje tot hun beschikking


 Waar je ook keek, overal zaten ze of doken ze onverwachts op. Natuurlijk gingen ze ook via het touw naar beneden, maar keer op keer miste ik dat, en toen ik eindelijk een keer op tijd was, bleek de foto toch wel erg bewogen, het was voor die capriolen gewoon al te donker


 maar plaatjes van rustig vlooiende chimpansees, die lukten nog wel


 
Toen het donker was namen we nog even een kijkje in het Dinobos. De dino's waren mooi uitgelicht, maar we hebben ons er erg over verbaasd, dat deze dino's meer ruimte hebben dan een groot deel van de echte dieren in het dierenpark :(

 Altijd leuk om even te stoeien met de fotocamera en de instellingen; bij een klein diafragma veranderen de lampen in mooie stervormen


De verlichting was echt mooi en sfeervol aangebracht, en hier kon ik zowaar een plaatje schieten zonder mensen er op

Overal stonden gezellige vuurkorven. Het was een leuke sport om telkens te wachten tot er een kleine vonkenregen was, want door de lange sluitertijd veranderen die vonken in lichtstrepen

Slotwoordje:
Dit was sinds vele jaren weer mijn eerste bezoekje aan een dierentuin, toch wel met wat gemengde gevoelens,  wilde dieren horen in vrijheid te leven, en niet op een kleine ruimte achter hekken.
Toch was het leuk, je kunt hier natuurlijk lekker oefenen met dieren fotograferen, en vooral van de aapjes heb ik echt genoten. Dus toch nog maar eens doen??

16 opmerkingen:

 1. Hoi Loes,
  Ja dat is best heel leerzaam in de dierentuin.
  Maar ik snap wel wat je bedoeld ze zitten toch vast. Die witte uil is zo mooi, en dat achter het gaas daar zie je niks van. Wat een sfeertje zo in het donker, echt je hebt er een mooi serie van gemaakt.
  Groetjes Cristien.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Hoi Loes,
  Wat een heerlijk klein schattig aapje is dat ... een echte ondeugd!
  Ik ben er nog nooit geweest in Dierenpark Amersfoort, maar het ziet er leuk uit en zeker zo 's avonds als het donker is, is het bijzonder sfeervol met het vuur en de lichtjes.
  Wilde dieren zijn het leukst, maar zo af en toe een dierentuinbezoekje is ook erg leuk vind ik. Het is en blijft ook in de dierentuin nog altijd een kunst om er echt een mooie foto van te maken en niet zomaar een kiekje dat iedereen maakt ...
  Groetjes en fijne avond,
  Miranda

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Hoi Loes hele leuke serie van de Aapjes met het jonkie erbij schitterend en natuurlijk de close-ups prachtig leuk die gekke bekkie's en de mooie sfeervolle avond plaatjes
  Vind het ook altijd zielig voor de dieren in de hokken maar ga er toch ook wel eens naar toe voor foto's te maken en ze laten ze toch niet vrij voor ons hé
  Fijn weekend groetjes Janny

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Hoi Loes,
  Ik kwam even op je blog om naar je zwammen te kijken zoals op zoom stond, maar wat een leuke serie heb je gemaakt in de dierentuin. Het baviaantje is echt te schattig en heerlijk om naar de vlooiende chimpansees te kijken, zo lekker op hun gemak. Er zitten echt geweldige mooie foto's tussen!
  fijn weekend nog, ik ga nu nog meer gezwam bekijken..groetjes Yvonne

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Hooi Loes
  Het maakt niet uit wat je fotografeert al je het maar naar je zin hebt.
  Je foto’s zijn er leuk om te zien schattig dat kleine aapje en die avond opnamen zijn erg mooi.
  Groetjes Herman,

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Hi Loes,
  Ik vind de portretten die je hebt gemaakt van de dieren het mooiste. De witte tijger (een van mijn favoriete dieren)en de apenmoeder met het kleintje. En fotograferen in de dierentuin is ook heel leuk, en niet altijd makkelijk, want ook deze dieren zitten niet altijd stil, of er zit vies glas voor, of gaas. Dus je hebt hier een hele geslaagde serie neergezet, want van glas of gaas is niets te zien.

  Ik ga volgende week misschien naar Blijdorp....

  groetjes Ghita

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Gààf Loes,
  je hebt de dierentuin dieren heel mooi gefotografeerd, vooral de close-up`s van de neushoorn, kameel en giraffe vind ik sùper.
  De apen ook, ik geloof dat ik ook wel een dag naar ze zou kunnen kijken.
  Je had ook niet het mooiste licht, knap gedaan dus,
  Groetjes Greet

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Hallo Loes,
  Mischien moet ik dan ook maar een keer naar de dierentuin gaan......
  Je hebt er weer een mooie serie van gemaakt.
  Vooral de close-ups vind ik erg mooi.
  Gr John.

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Hoi Loes,

  Heel leuk om dit ook eens in het donker te zien!
  Heel gave serie en ik vind die apen shots erg leuk.
  Groet,
  Peter en Janny

  BeantwoordenVerwijderen
 10. het is een super leuke serie geworden. Nu zie ik ook het verschil wanneer je een "kleine" lens en een "grote" lens tot je beschikking hebt. Je maakt veel makkelijker een overzichts foto. Die heel mooi uit komen met de herfst kleuren. Wat is het een schatje ons deugnietje, en het verhaal erbij, heel leuk gevonden. De witte tijger blijf ik een mooite vinden. Goed gelukt onder deze omstandigheden..en je moet maar zo denken de dierentuinen zijn er ook om sommige diersoorten in stand te houden. We hebben een leuke dag/avond in Amersfoort.
  Groetjes Von

  BeantwoordenVerwijderen
 11. ach ja.. als de dierentuinen er dan toch zijn, kun je er maar net zo goed van genieten. In het echt zou je toch nooit de kans krijgen zulke schattige aapjes zo uitgebreid te fotograferen. En uiteindelijk hebben ze best een goed leven, ze hoeven niet te jagen, niet te vluchten voor vijanden. Vind vooral die closeup van de baviaan met het kleintje tegen zich aangeklemd fantastisch.
  groetjes Albertine

  BeantwoordenVerwijderen
 12. De sneeuwuil is werkelijk fenomenaal!
  Misschien kan je met het programma noiseninja de ruis om de uil sterk verminderen. Als dat lukt moet je hem insturen naar een of andere fotowedstrijd.
  Het bavianenportret van moeder en kind is ook prachtig. Zonde van het iets te lage diafragma, anders was deze ook fantastisch geweest. Met F8 had je ze allebei scherp kunnen hebben. De uitsnede is in ieder geval heel creatief

  Wederom de complimenten hoor!

  Groetjes,
  René

  BeantwoordenVerwijderen
 13. Ik had er net zo een dubbel gevoel over tot we afgelopen zomer naar blanckendael zijn geweest in tuitjehorn.....aanrader als je van kleinschalig houd.
  Het is weer en moie serie geworden Loes

  BeantwoordenVerwijderen
 14. Af en toe is het wel leuk om een dierentuin te bezoeken en voor de fotografie is het een goede oefening want ik vind het niet eens makkelijk om mooie foto's te nemen.
  Gelukkig zitten de dieren in de hedendaagse dierentuinen niet meer in die kleine hokjes.
  Je portretten zijn goed gelukt en de serie van de het aapje is natuurlijk schattig.
  De apen bij het leuke huisje zijn volgens mij geen chimpansees. Ik weet niet hoe ze wel heten. Als ik nog eens in Amersfoort kom zal ik eens kijken.
  Mooie serie Loes.
  Gr. Elly

  BeantwoordenVerwijderen
 15. Hoi Loes
  De Dierentuin...
  Ook ik had dat met de dierentuin..Nee ik zou nooit geen foto's plaatsen van de dierentuin..Maar ja..Zeg nooit...nooit!!
  Want ik kon het toen ook niet laten er een blog van te maken. En ik vond het nog leuk ook.
  En als ik hier dan de dierentuin foto's ziet...Ja ..het heeft wel wat. En de Sneewuil..Ja die vind ik helemaal geweldig..Wat een mooie vogel (foto)is dat.
  Je avondfoto's zijn ook heel apart..erg mooi.
  Gr Henk

  BeantwoordenVerwijderen
 16. Oooh ja..Loes..
  Ben je vandaag nog naar de AWD geweest?
  Gr Henk

  BeantwoordenVerwijderen