De mooie natuur daagt mij uit om te fotograferen, de wens om goed te leren fotograferen daagt me uit om er steeds vaker
op uit te gaan om te oefenen.
Een heerlijke wisselwerking dus, waaraan ik veel plezier beleef.
Op deze site doe ik verslag van mijn pogingen om wat ik zie zo mooi mogelijk vast te leggen.
Bedankt voor je bezoekje, en mocht je een reactie achter willen laten, dan stel ik dat erg op prijs.

Klik op een foto voor een presentatie in groter formaat en hogere kwaliteit!


zaterdag 18 september 2010

Burlen en bronstkuilen, de bronst begint!

Zoals beloofd nog een fotoverslagje van mijn wandeling in de Amsterdamse Waterleiding Duinen afgelopen donderdag.Na een ochtend met veel buien breekt heel eventjes de zon door, helaas dus van korte duur, maar ik ben al lang blij dat het droog is
Ik ben nieuwsgierig of er al tekenen zijn van de naderende bronst van de damherten. Ik weet dat de kans op enige activiteit aan het eind van de dag groter is, dus ik maak eerst een fijne wandeling, terwijl ik om me heen kijk en geniet van al het moois van de AWD


zoals een prachtig juffertje dat voor me hangt te poserenAltijd jammer als een paddestoel afgebroken is, maar je kunt de mooie onderkant nu bekijken zonder languit op de natte grond te moeten gaan liggenDe hoeveelheid aan paddestoelen in alle soorten en maten is enorm, het schijnt ook een heel goed paddestoelenjaar te zijn, tja, dan is alle nattigheid van de laatste tijd toch nog ergens goed voorDit gele trilzwammetje licht mooi op in het donkere bosDeze "rood-met-witte-stippen" ofwel de vliegenzwam, zag ik al op meters afstand staan, zo opvallend is het rood tussen al het groenEenmaal dichterbij gekomen zag ik er minstens tien, in alle stadia, ook grote met een platte hoed, en allemaal nog prachtig gaaf, maar ze stonden tussen erg dichte begroeiing, een paar grasssprietjes en een enkel takje wil ik nog wel eens weghalen, maar dit was echt teveelDaar zou je toch zo'n grazer als dit drentse heideschaap voor moeten inzetten!


Veel damhertjes vandaag, zoals dit groepje hindesen ook als ze weglopen zijn ze erg leuk om te zien met dat grappige witte pluimstaartjeHet is een uur of vijf, ik neem een kijkje bij "de lek", de plaats waar zich een groot deel van de bronstactiviteiten afspeelt.
"De lek" dient als strijdperk, en ligt in ongeveer hetzelfde gebied als de voorgaande jaren. De leks kunnen groot zijn (alsof er een circustent heeft gestaan) of klein (soms niet groter dan een bronstkuil).
Het is er stil, maar de bronstkuilen getuigen van de aanwezigheid van de damherten.


Met de hoeven krabt het damhert een ondiepe kuil in de grond, die hij, net als zijn onderlichaam, besproeit met urine, dit zijn reuksignalen, om de vrouwtjes te lokken en het territorium af te bakenen
-
Ik neem op mijn gemak een kijkje in het bos, nu het zo stil is kan dat zonder de dieren te verstoren, maar dan zie ik toch een hert verschijnen


Hij verlaat het bos weer, waardoor ik hem ook nog even bij meer licht kan vastleggen.
-
-
Omdat er verder nog niets te beleven valt wandel ik door, en ga ik het Middenveld op.
Voorheen kon je hier aan alle kanten het veld ook weer verlaten, nu stuit je telkens op de hekken van de begrazing, dus ik moet goed opletten waar ik vandaan gekomen ben, zodat ik het pad weer terug weet te vinden
-
-
. Op weg naar dit damhert, dat ik in de verte heb gezien
-
word ik verrast door een ree die ineens achter de struiken vandaan wegschiet. Deze fotoserie heb ik al in een apart logje geplaatst.


Dan hoor ik telkens takken bewegen in de bosjes, ik zie tussen alle takken door ook bruine bewegende schimmen, vechtende herten?? Nee, er komen koeien tevoorschijn!
Ik heb intussen voor het eerst weer het burlen gehoord! Om een uur of half zeven ga ik op het geluid af en kom ik dus weer bij de lek. Buiten het bos staat een groot damhert


en ook in het bos zijn er een paar aanwezig, burlend en wel!
Nu stuit ik wel op het probleem van het weinige licht in het bos. Het damhert blijft echter een hele poos onbeweeglijk staan, zodat ik in de gelegenheid ben om alle mogelijke instellingen te proberen, dit is eigenlijk een hele goede oefening voor het echte werk, als straks de gevechten beginnen. De grootste moeilijkheidsfactor is het voldoende stil houden van de camera, bij deze opname is me dat zowaar gelukt!


De damhert werkt natuurlijk ook heerlijk mee, door zo mooi te blijven staan!
-
-
Slotwoordje:
Ja, de bronst begint! De komende tijd zal ik dus weer vaker de AWD bezoeken.
De volgende keer moet toch wel het statief maar mee, want ik hoop van de bronst nog wat mooie series te kunnen maken, weer een heerlijke nieuwe uitdaging, wordt dus vervolgd!

14 opmerkingen:

 1. Hoi Jolanda,
  Je weet het pad van de groene route (Zandvoortselaan)vanuit het bos, dat uitkomt op het verharde pad, je loopt daar langs de schaapjes (rechts).
  Een eind voorbij de schaapjes ben ik links van het pad afgegaan, en daar vond ik ze.
  Ik heb helaas geen kaart bij de hand, kan dus geen nadere gebiedsnaam geven.
  Groetjes
  Loes

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Prachtige opnames Loes....genieten hoor.

  ff een vraagje is het rond het middenveld veel klimmen, of valt dat wel mee ?

  ga er ook zeker binnenkort eens even rondstruinen.

  groetjes en een goed weekend, Joop

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Hallo Joop,
  Nee, dat deel van de AWD hoef je nauwelijks te klimmen, en het is ook niet al te ver van de ingang Zandvoortselaan.
  Meteen even een dankjewel voor al je trouwe reacties!
  Groetjes Loes

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Dag Loes weer een mooie serie
  er is daar zat te beleven zeg mooi de Herten en de close-up van de Geit is ook erg mooi en natuurlijk de rode Paddenstoelen met witte stippen die zie je hier jammer genoeg niet
  fijn weekend hé en ik kijk uit naar de volgende serie
  Groetjes Janny

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Hoi Loes
  super foto's heb je weer.
  groetjes Herman versteeg.

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Ziet er goed uit .... dat de bronst nu echt begonnen is ... ik heb er zin in!
  Nu maar hopen dat ik af en toe nog een vrije dag heb om er heen te gaan ... haha

  Fijne avond
  groetjes, Miranda

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Hi Loes,
  Wat een mooie serie, wat een prachtige close up van het damhert. Ik ben vrijdag vrij en heb al in mijn agenda geschreven : AWD!
  Ik hoop dat het weer meewerkt en ik een paar mooie herten tegenkom. Leuk die vliegenzwammen, die ga ik ook nog zoeken vrijdag. Wat een heerlijk vooruitzicht, ik kan haast niet wachten. Maar eerder vrij nemen zit er helaas niet in deze week.

  groetjes en wie weet tot snel (hyves wandeling?)
  Ghita

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Hello Loes

  Ik zie dat ook jij (gisteren ik) veel mooie vliegenzwammen hebt weten te vinden. Ja mensen ze zijn geweldig groot nu het zo nat geweest is de afgelopen weken. Echt enorm zelfs. Persoonlijk vind ik het de mooieste paddo's met die rode hoed. Prachtig ook die herten en wat ben je weer lekker dichtbij gekomen!

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Hoi Loes, leuke afwisselende serie laat je zien.
  Leuk ook dat je de bronst kuilen laat zien, ik zal je straks even mailen of jij de zelfde plek weet als ik waar bronst plaats vindt.
  Leuk ook de koeien foto`s.
  Groetjes Greet

  BeantwoordenVerwijderen
 10. Hallo Loes,

  Wat is dit weer genieten zeg, je hebt er een pracht serie van gemaakt.
  De kleuren zijn helemaal toppie, en wat mooi die bronst kuilen, dat je dit zo hebt weten vast te leggen!!

  Groetjes,
  Gert-Jan en Wil

  BeantwoordenVerwijderen
 11. Heel mooi verhaal Loes, en schitterende foto's, ben ook van plan om de komende tijd vaker te gaan, zeker met de bronst "voor de deur".
  Je verhaal en foto's zijn aanstekelijk :)

  Groet,
  Klaas

  BeantwoordenVerwijderen
 12. Top serie weer! Heerlijk om weer virtueel mee te kunnen wandelen Loes. We hebben genoten van deze mooie serie foto's, Prima foto werk!
  Groet,
  Peter en Janny

  BeantwoordenVerwijderen
 13. Wat een prachtige foto's en een leuk verslag. Heel prettig om te lezen. Heb je zo dichtbij kunnen komen of heb je een enorme telelens?
  Ik ga regematig naar de Veluwe maar het burlen is daar nog niet echt begonnen vandaar dat ik vanavond naar de AWD wil gaan om te kijken en te luisteren. Kun je aangeven waar ik de meeste kand maak?

  Groet, KOK

  BeantwoordenVerwijderen
 14. prachtige reeks !
  mooie natuurmomenten heb jij vastgelegd

  en spijtig van dat ongevallen paddestoeltje?
  Jij hebt dit schitterend in beeld gezet

  gr, peter
  http://eosfoto-peter.blogspot.com/

  BeantwoordenVerwijderen