De mooie natuur daagt mij uit om te fotograferen, de wens om goed te leren fotograferen daagt me uit om er steeds vaker
op uit te gaan om te oefenen.
Een heerlijke wisselwerking dus, waaraan ik veel plezier beleef.
Op deze site doe ik verslag van mijn pogingen om wat ik zie zo mooi mogelijk vast te leggen.
Bedankt voor je bezoekje, en mocht je een reactie achter willen laten, dan stel ik dat erg op prijs.

Klik op een foto voor een presentatie in groter formaat en hogere kwaliteit!


zondag 19 september 2010

Corus, mooi van lelijkheid

Het mag duidelijk zijn dat mijn voorkeur uitgaat naar het fotograferen in de natuur, maar af en toe een zijsprong vind ik toch ook wel erg leuk, en vooral leerzaam om te doen



Zo bezocht ik laatst de IJmuider Sluizen, en heb ik me daar heerlijk uitgeleefd in het lijnenspel en de kleuren van deze felrode hekwerken.

Heel nadrukkelijk was daar aan de overkant van het Noordzeekanaal steeds het Corus-complex aanwezig, in de volksmond nog steeds beter bekend als "De Hoogovens".
Het leek me interessant om ook eens te proberen om een fotoserie te maken van dit immens grote en imposante staalbedrijf.









Corus ontstond in 1999 door een fusie tussen Koninklijke Hoogovens en Britisch Steel. Koninklijke Hoogovens werd opgericht in 1918. Het bedrijf werd gefinancierd door de Nederlandse Staat, de Gemeente Amsterdam, Nederlandse ondernemingen en particuliere investeerders, en diende om minder afhankelijk te zijn van de import.

Het werd gesitueerd in IJmuiden, vanwege de goede ligging aan zee en vervoersmogelijkheden via het Noordzeekanaal.









Het grootste bedrijf van Corus in Nederland is het staalbedrijf in IJmuiden. Het terrein van Corus Bandproducten IJmuiden is het grootste aaneengesloten bedrijfsterrein van Nederland




Het bedrijf produceert vooral hoogwaardig en bekleed staal in de vorm van rollen (ook wel 'Band' genoemd).
De oorspronkelijke naam Koninklijke Hoogovens, refereert nog aan de eerste activiteit, die vooral uit hoogovens bestond. In 2005 bedroeg de staalproductie van Corus in Nederland 6,9 miljoen ton. Dit staal wordt gebruikt in de auto-industrie, in de bouw en in de verpakkingsindustrie (bijvoorbeeld in drankblikjes en spuitbussen). Staal van Corus wordt ook toegepast in buizen, batterijen en in witgoed.

















Corus beschikt over tal van fabrieken. Op het terrein staan onder andere twee kooksfabrieken, een pellets- en sinterfabriek, twee hoogovens, een (oxi)staalfabriek, een warm- en twee koudbandwalserijen en diverse fabrieken waar het staal gecoat of geverfd wordt, zoals in de DVL (dompelverzinklijn).
Daarnaast zijn er vier havens, waarvan twee een directe verbinding met de Noordzee vormen















Tot zover een beeld van Corus, een beeld van zware industrie met dikke rookpluimen uit de immense schoorsteenpijpen, dat er echter op deze nazomerdag door het vriendelijke zonnetje en de blauwe lucht eigenlijk helemaal niet zo naargeestig uitzag.

Omdat het zo imposant is vind ik het zelfs mooi van lelijkheid.

Ik zag er echter wel een uitdaging in om toch een naargeestiger beeld te creeren, dat heb ik gedaan door de foto's om te zetten in sepia en het contrast flink aan te dikken, en dit werd het resultaat:









































Het gebruikelijke slotwoordje:
Zoals ik al schreef, iets als dit is leuk om als afwisseling te doen, ook het bewerken van de foto's heb ik met veel plezier gedaan.
Maar er gaat niets boven een wandeling door de natuur met de camera in de aanslag!

8 opmerkingen:

 1. Hoi Loes

  Ik heb een duidelijke voorkeur voor de kleuren opnames.... prima hoor....nooit geweten dat die stink boel zo'n fraaie serie op kan leveren....Chapeau hoor!

  Groetjes. Joop

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Hoi Loes
  Wat een mooie en interessante serie ik hou wel van dat soort fotografie ik vind de kleur heel mooi maar de sepia is ook mooi meer nostalgies
  goed gedaan Loes .ik ga nogal eens naar Dupon dan kan ik vanaf de overkant van de rivier foto's maken maar ik vind Corus toch wat mooier daar gebeurd meer
  (wat het zakje rijst betreft gewoon zelf maken niet te vol want dan kan je alle kanten op
  fijne avond groetjes Janny

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Hoi Loes,
  van deze foto's is er niet eentje vreemd voor mij. Ik ken dat gebied heel goed. Afgelopen dinsdag reed ik nog over die mooie rode sluizen. Ik heb er zelf ook foto's van gemaakt, van corus. Maar jij hebt het zeker prachtig gedaan. Mijn voorkeur gaat dan ook naar de kleurenversies. Want die kleuren zijn prachtig, evenals de rookpluimen.
  Leuk om bekende plekjes te zien.
  Groetjes Jacqie

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Erg leuk bedacht om een Sepia tone te gebruiken voor het laatste deel van de serie. Prima info bij de foto's en zo leren we nog iets op de late zondag.
  Groetjes,
  Peter en Janny

  BeantwoordenVerwijderen
 5. ik woon er met mn neus bovenop en de halve familie is er werkzaam of heeft er gewerkt
  Als je van avondfotografie houd moet je een keer de corus op de foto zetten als het donker is....dat heeft wel wat al die lichtjes
  maar ja ik zie het iedere dag en haal wekelijks veel vuil van de vensterbanken...

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Wat een leerzame serie Loes!
  Ik begrijp precies wat je bedoelt, in de natuur met de camera in de aanslag is het betere werk maar toch knap dat je dit hebt gedaan.
  Mijn voorkeur gaat uit naar de kleurenopname`s maar ik vind het ook leuk dat je ze in sepia laat zien.
  Lekker creatief bezig geweest!
  Groetjes Greet

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Hoi Loes

  wat een mooie foto's, maar mijn voorkeur gaat uit naar de kleurenversie. Ik vind er niets naargeestigs aan, maar inderdaad indrukwekkend mooi van lelijkheid. Het is tenslotte ook een groot stuk werkgelegenheid, we kunnen niet zonder.
  Die foto met de rode brug vind ik prachtig!
  ik stuur je prive wat van onze elfstedenbruggetjes van afgelopen weekend.
  groetjes
  Riet

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Hi Loes,
  Het zijn mooie foto's, vooral die sepia foto's vind ik wel iets hebben, alsof het echt uit de oude doos komt. Leuke info ook erbij, toch nog wel dingen die ik nog niet wist over de Hoogovens ehh Corus.
  Persoonlijk zie ik toch liever natuurfoto's.
  dit onderwerp spreekt mij gewoon wat minder aan.

  groetjes Ghita

  BeantwoordenVerwijderen