De mooie natuur daagt mij uit om te fotograferen, de wens om goed te leren fotograferen daagt me uit om er steeds vaker
op uit te gaan om te oefenen.
Een heerlijke wisselwerking dus, waaraan ik veel plezier beleef.
Op deze site doe ik verslag van mijn pogingen om wat ik zie zo mooi mogelijk vast te leggen.
Bedankt voor je bezoekje, en mocht je een reactie achter willen laten, dan stel ik dat erg op prijs.

Klik op een foto voor een presentatie in groter formaat en hogere kwaliteit!


maandag 16 mei 2011

Laarzenpad

Op dinsdag 3 mei maakte ik met Yvonne  een mooie wandeling  'in onze achtertuin'
In onze prachtige omgeving is echt nog een heleboel te ontdekken.  We liepen  het Laarzenpad bij het Naardermeer, zo dicht bij huis,  en we waren er allebei nog nooit geweest 

 Ons uitje was vooral gericht op de vele vogels die hier voorkomen,  en meteen al werden we blij verrast door een overvliegende Purperreiger!
En dan te weten dat Von zondag de hele dag  bij Lexmond  vergeefs op purperreigers heeft zitten wachten!

 We lopen door een moerasbos over een spannend pad van boomstammetjes. Meestal is het hier erg nat, daarom is dit pad aangebracht,  en daarom heet het ook Laarzenpad. 
Van nattigheid is nu bij het extreem droge voorjaar geen sprake,  dus het pad is goed begaanbaar.
Door de bomen heen zien we op een open plek een ree wegschieten

 Bijj een picknickbank houden we eventjes pauze, en worden we kostelijk geamuseerd door een Boompiepertje dat steeds vrolijk zingend hoog opvliegt, en dan weer naar beneden dwarrelt, even op een boomtak landt, en hup daar gaat hij weer!
Von gaat even verderop kijken wat er op een bordje te lezen valt, en mist....

 Twee overvliegende Lepelaars!  Pech Von,  maar volgende keer beter  :-)

 Gele lis met als kleine bonus een hommeltje


 Na het bos komen we in een meer open gebied, en hier staat een vogelkijkhut. Natuurlijk gaan we hier kijken,  we verwachten van alles,  maar na tien minuten wachten is dit het enige dat voorbij komt:

 De trein!


We laten de kijkhut voor wat hij is,  hiervoor missen wij toch het geduld.  Vogels hebben we eigenlijk helemaal nauwelijks meer gezien,  de stevige wind is ongetwijfeld spelbreker,  de vogeltjes blijven lekker in de luwte en in de dekking zitten. Ach, er zijn genoeg andere mooie dingen te zien, zoals het Veenpluis

 Erg leuk spul,  dus de macrolenzen komen uit de tas,  en al gauw liggen we languit in het natte veenmos
( hier Von tussen het veenpluis)

 Leuk decoratief spul, dit witte pluis

 Beetje spelen met het tegenlicht


 Achteraf heb ik het idee dat ik leukere en meer originele foto's hiervan had kunnen maken,  nou, weer een leerpuntje en uitdaging voor een volgende  keer

In het natte veenmos zochten we ook naar het Ronde Zonnedauw,  aanvankelijk vonden we het niet, maar toen opeens zagen we toch deze héle kleine vleesetende plantjes. En als je het eenmaal ziet,  dan zie je het ineens overal,  ik durfde bijna geen stap meer te verzetten, want zoiets moois wil je toch niet vertrappen

 Weer een heleboel foto's gemaakt,  maar mijn plaatjes die ik tijdens het Vaartochtje Naardermeer maakte zijn mooier,  toch kan ik het niet laten er een paar te laten zien

 Deze, van de zijkant in beeld gebracht,  is in ieder geval weer heel anders dan de vorige serie

Toen we klaar waren met de fotosessie van het Veenpluis en Zonnedauw waren we allebei klets- en kletsnat!  Ongelooflijk,  dat het veenmos in dit droge voorjaar toch zo ontzettend vochtig blijft.

Dan gaan we op zoek naar Ringslangen,  die moeten hier zitten, maar helaas,  we vinden ze niet.
Tijdens onze speurtocht zien we wel iets anders:


 Een Tweekoppige Glassnijder!
( ik denk tenminste dat dit een Glassnijder is,  de Libellensoorten ken ik nog niet zo goed)

 Dit gaan we even nader  bekijken,  en dan zien we ook een tweede lijf, naar ik aanneem van een Smaragdlibel


 Even vanaf de andere kant kijken,  en pas dan zien we wat er aan de hand is,  de Smaragdlibel wordt opgepeuzeld door de Glassnijder!
Bah wat een onsmakelijk gezicht :-(

(deze foto's zijn door alle takjes, blaadjes en schaduwen geen juweeltjes, maar ik vond het moment toch wel bijzonder genoeg voor een plaatsje op mijn blog)


 Nog een paar Libellen,  dit keer geen 'kannibaal'   maar gewoon een Viervlek die zo vriendelijk was om even te blijven zitten

Er vloog er nog een rond, die opviel door het goudkleurige lijf dat schitterde in het zonlicht, dus even gewacht tot ook die ging zitten

 De Platbuik Libel, het vrouwtje  (mannetje heeft een blauw lijf)
Jaja,  zo langzamerhand ga ik toch wat soorten herkennen!

Het laatste deel van de wandeling loopt via het fietspad,  de omgeving is mooi,  maar het pad is verder lang recht en saai.  Een volgende keer weten we wat we doen:  omkeren en het eerste deel van de route nog een keer lopen.

Slotwoordje:
Tja,  dan praat ik al weer over een volgende keer,  maar er zijn nog zóveel andere wandelingen die ik wil gaan maken.  Net zoals ik nog de nodige logjes 'moet' maken,  ik loop bijna twee weken achter....
De oorzaak ligt natuurlijk in het gigantisch mooie voorjaar dat we mogen beleven, dat nodigt uit tot zóveel leuke uitstapjes! Maar ik mopper niet hoor ;-)

20 opmerkingen:

 1. Hoi Loes
  Wat is het mooi daar.
  Prachtige serie foto's
  Gr. Louisa

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Hai Loes,

  Gelukkig dat jullie je zo goed vermaakt hebben. Blijft toch altijd een beetje spannend als je iemand ergens naar toe stuurt en er valt weinig te zien.
  Prachtig zoals je de lepelaars van onderen hebt gefotografeerd. Vooral bij de eerste kun je, door het zonlicht, heel mooi door de veren heenkijken. Altijd lekker als je een soort zoals de purperreiger tegenkomt. Dat kunnen niet veel mensen zeggen en hoewel het jammer is dat zijn kop er niet lekker opstaat is het toch een mooie foto geworden. Hij steekt lekker af tegen de blauwe lucht.
  De foto's met het pluisspul vind ik juist wel weer erg mooi. Ik moet toch ook iets meer op de flora gaan letten.
  De zonnedauw stond er op je vorige blog inderdaad veel mooier op. Ik ben wel benieuwd of je weet hoe dat kan, zodat je het een volgende keer beter kunt doen.
  De libelle is helemaal top. Qua compositie inderdaad niet echt fijn, maar het moment en actie maakt alles goed.
  Prachtige serie!

  Groetjes,
  René

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Hallo Loes,

  Het begin was veelbelovend: Purperreiger en de overvliegende Lepelaars die er bijzonder mooi op staan. De Boompieper ook goed gevonden, heb je hem ook weg zien vliegen, dat schijnt nogal grappig te zijn, als een soort parachute.
  Die gele lange vogel vind ik oerlelijk....hahahawel grappig.

  Ja dan maar over op de Macro fotografie, daar had je meer succes bij. Wat is dat van dichtbij indrukkend om te zien zeg (libelle). De Viervlek opnames zijn toch wel het mooiste.

  ps. Ik ben afgelopen zaterdagochtend naar Groene Jonker geweest....en wat ben ik daar veel tegen gekomen...ik ga het niet allemaal opnoemen, want dat zie je van zelf wel in me blog. Maar je weet ook ik loop behoorlijk achter. Moet eerst nog een blog maken van de Veluwe. Die probeer ik eind deze week klaar te hebben.

  Groeten en nog veel fotoplezier.

  Remco

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Hallo Loes

  Geweldig en dat zomaar in je achtertuin, je opnames zijn weer erg mooi en hebben fraaie kleuren de lepelaars en de gele lis met hommeltje zijn mijn favorieten.

  Groetjes, Joop

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Hoi Loes
  Wat een mooie foto's heb je gemaakt op je wandeling, lijkt me ook wel wat om daar een keer te gaan wandelen.
  En je heb wel weer veel op de foto gezet, kom meestal niet zoveel tegen.
  En een purperreiger heb ik ook nog nooit gezien, en de libelle die een andere op eet is wel apart dat je dat net op de foto kon zetten.

  Gr Cees

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Hoi Loes,
  Alweer zo'n prachtige wandeling. Elke keer ontdek in in de blogs weer zulke mooie stukjes Nederland. Jij laat hier ook weer zien, hoe mooi ons eigen landje is en hoe rijk aan vogels en insekten. Mooie libelle foto's vooral de viervlek en de platbuik, zo zie ik ook goed het verschil tussen deze soorten.
  De overvliegende lepelaars zijn top.
  groetjes Ghita

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Hoi Loes
  Wat is er toch veel moois te zien in Nederland!
  Jij kunt de naam van je blog best vervangen voor "oefening baarde kunst", je gaat zò goed!
  Een streling voor het oog, je foto`s.
  Dat je bij de foto`s van het Ronde Zonnedauw met recht kan zeggen "de vorige waren beter" zegt genoeg want deze zijn al zo mooi.
  Ook van het Veenpluis heb je mooie creatieve foto`s gemaakt
  Heel je blog is weer prachtig,
  groetjes Greet

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Hoi Loes,
  Je eerste veenpluisfoto vind ik het meest geslaagd, samen met de overvliegende lepelaars ... wat een schitterend moment. Jullie hebben zo te zien een prachtige wandeling gehad .. leuk!!

  Groetjes en fijne avond
  Miranda

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Wat is er inderdaad veel te zien in je eigen achtertuin he? Een Purperreiger is een fijne vangst en je hebt hem er toch maar even op staan, dat kan ik niet zeggen. De Libellen heb je goed benoemd hoor, inderdaad een mannetje Glassnijder die een vrouwtje Smaragdlibel opvreet, die dierenwereld is toch ook wel geweldadig... maar jij hebt het mooi vastgelegd.
  Je pluizenexperiment vind ik zeer geslaagd, mooi belicht, knap werk en ook fijn scherp.
  Mooie serie Natuurkieker Coby

  BeantwoordenVerwijderen
 10. Hallo Loes,

  Voor jullie was het meer een broekenpad als een laarzenpad. Maar ja welke wandelaar ligt steeds languit op de grond. Mooie serie met de purperreiger, de lepelaars tegen de blauwe lucht! en het mooie veenpluis. Het zal wel een gezellige dag zijn geweest zo met zijn tweetjes.
  Natuurlijk zijn het zonnedauw en de libellen ook zeer de moeite waard.

  BeantwoordenVerwijderen
 11. Wat laat je weer een mooie boeiende blog zien! Je manier van schrijven in combi met je beelden het is gewoon net of je het zelf mee maakt. Het lijkt net of jullie samen verstoppertje aan het spelen waren. Echt wel hele dikke pret! Ene twee weken achter dat valt toch wel mee. Het weer is nu echt helemaal anders dus heerlijk om daar nu zo tussen door lekker mee bezig te zijn. Groetjes Cristien.

  BeantwoordenVerwijderen
 12. Leuke serie weer Loes mooi de Lepelaars en de macro's van dat mooie plantje ( zonnedauw) wat ik hier nog nooit heb gezien en dat witte pluis is veenpluis dat zie je hier ook steeds meer
  en die Libel is ook mooi dat noemen ze de Paardenbijter of glassnijder
  Fijne avond groetjes Janny

  BeantwoordenVerwijderen
 13. Hoi Loes
  Wat een geweldige achtertuin..Alleen die zonnedauw al..En zoals je schreef..Moeilijk te vinden..Maar als je het dan eenmaal ziet..Dan merk je al snel dat het er van barst.
  Ik blijf dat zo mooi vinden..Wel in de Krimpenerwaard op de foto kunnen zetten..Maar ik hoop het ooit ook in de AWD te kunnen vinden (als het al ergens staat in de AWD?)
  Ook de Ree..Libel en de Purperreiger en de overvliegende Lepelaars..Jullie haden weer een geweldige dag..
  Ook de dag (15 mei) in de AWD was super...Maar ik begreep dat je nog wat in te halen had..Ja..Met dat mooie weer..is het leuker om buiten te wezen dan binnen achter de pc.
  Gr Henk

  BeantwoordenVerwijderen
 14. Hoi Loes
  Zo te zien was het een geslaagde wandeling.
  Veel gezien en erg mooie foto’s van die wandeling.
  Het Ronde Zonnedauw vind ik erg mooi mooie kleuren.
  Maar ook die libellen.
  Groetjes Herman,

  BeantwoordenVerwijderen
 15. Zo te zien een geweldige dag gehad en zeker veel gezien. Mooi de lepelaars vast gelegd, jammer dat het alleen zo van onder is, helaas hebben we niet altijd alles mee! Zeer ook de macro's van de libellen zijn goed gelukt. Mooi bokeh. Groetjes, aranka

  BeantwoordenVerwijderen
 16. wat een hele mooie macroos
  daar wil ik je de complimenten voor gevn
  zeer mooi gedaan
  gr,bart

  BeantwoordenVerwijderen
 17. een wandeling met een natte spijkerbroek, en droge laarzen, het begon al heel goed met de purperreiger, gelukkig dit jaar toch nog even gezien. En de lepelaars heb ik helaas gemist maar je hebt ze prachtig weten te pakken. En het avondmaaltijd, ziet er inderdaad zo uit zoals we het beleeft hebben tussen de vele knutten, onsmakelijk...
  Een wandeling in de achtertuin moeten we vaker doen, de tuin is heel groot...

  Groetjes Von

  BeantwoordenVerwijderen
 18. Hallo LOes, Wat een mooie achtertuin hebben jullie! Die overvliegende lepelaars heb je er erg mooi opgezet! Jammer dat je vanuit de schuilhut niet iets byzonders hebt weten te spotten, maar de trein is ook mooi hoor! Je zonnedauw foto vind ik ook erg fraai, ondanks dat ze bij je vorige blog er mooier opstonden. Kijk uit naar je nieuwe blog.
  (Ik loop ook enorm achter hoor...)
  Groetjes Odette

  BeantwoordenVerwijderen
 19. In één woord, schitterend, Loes deze reportage. De zonnedauw, het veenpluis en de libellen, allemaal prachtige foto's geworden.

  Groet,
  Ron

  BeantwoordenVerwijderen
 20. Loes
  splendid pictures and birds, recently started with a good camera, try to learn from you my friends photographers. thanks for sharing. from south america .

  BeantwoordenVerwijderen