De mooie natuur daagt mij uit om te fotograferen, de wens om goed te leren fotograferen daagt me uit om er steeds vaker
op uit te gaan om te oefenen.
Een heerlijke wisselwerking dus, waaraan ik veel plezier beleef.
Op deze site doe ik verslag van mijn pogingen om wat ik zie zo mooi mogelijk vast te leggen.
Bedankt voor je bezoekje, en mocht je een reactie achter willen laten, dan stel ik dat erg op prijs.

Klik op een foto voor een presentatie in groter formaat en hogere kwaliteit!


dinsdag 19 oktober 2010

Vogels in de AWD

Ik baal.....
Omdat de nieuwere layouts van Blogger de mogelijkheid hebben om foto's in een groter formaat te plaatsen, wilde ik graag mijn blog aanpassen.
Eerst een nieuw testblog aangemaakt, ja, dat ging goed, prachtige grote foto's! Toen na heel lang twijfelen een nieuwe layout voor deze site gekozen, de knop aanpassen ingedrukt, en toen.......géén grote foto's! Bovendien is het bloghoofd veranderd, en ik heb geen idee hoe ik dat weer goed krijg.
Verandering is niet altijd verbetering, helaas...
Nou ja, even een dip, maar het zal wel weer goed komen??


Toch maar vol goede moed een nieuw logje! Het laatste themalog van de AWD, dit keer zijn de vogels aan de beurt.
Dat is wel heel overmoedig, want:
a) is het niet de allerbeste tijd om vogels te spotten en te fotograferen
b) ben ik helaas nog echt niet zo handig in het fotograferen van vogeltjes :(

Een impressie van de vogels die ik tijdens mijn AWD-wandelingen van de afgelopen weken heb gezien:


De watervogels zoals deze knobbelzwanen horen natuurlijk ook in een vogellogOp een mooie vroege ochtend trokken de grauwe ganzen boven mijn hoofd zuidwaartsEen andere foto van dit roodborstje had ik al eerder geplaatst, ik vind hem zo schattig, dus nog maar eentjeEr fladderde ineens iets geels in het gras, ik kon niet zien wat het was, ver weg natuurlijksnel inzoomen, wat leuk, een sijsje!

De sijs (Carduelis spinus) is een zangvogel van de familie der vinkachtigen . In Nederland is de sijs vooral een wintergast, maar tegenwoordig broedt hij ook in Nederland.
In de winter kunnen we de sijsje regelmatig aantreffen op vetbollen en netjes met pinda’s die we in de tuin hebben opgehangen. Sijzen opereren dan veelal in kleine troepjes, en gedragen zich enigszins als mezen: ondersteboven aan de vetbollen hangend. Ze zijn zo groot als een pimpelmees, maar veel duidelijker geelgroen gekleurd, vooral de volwassen mannetjes, die een zwarte kruin hebben. De vlucht is opvallend: gele vleugelstreep en gevorkte zwarte staart, met geel aan de zijden.Pimpelmeesjes, leuke kleine acrobaatjesdie natuurlijk altijd net wegvliegen als je ze voor je lens hebtOok wist ik dit boompiepertje voor de lens te krijgen, ik denk tenminste dat het een boompieper is.

Het zijn allemaal geen superfoto's van die kleine vogeltjes, maar ik oefen geduldig verder!In het Noordoosterkanaal zaten zoals gewoonlijk de kuifeendjesDe kuifeend is een vrij compacte eendensoort die een stuk kleiner is dan de wilde eend. De kuifeend is een algemeen soort in Nederland. De zwarte/witte eend heeft op de bovenkant van de vleugels een wit vlak dat bijna vanaf de basis tot het einde van de vleugels loopt. De onderkant van de vleugels is bijna helemaal wit. De ogen zijn heldergeel en de snavel blauwgrijs met een zwarte punt. De kuifeend dankt zijn naam aan de kuif achter op de kop. Bij vrouwtjes die bruin van kleur zijn is deze minder duidelijk zichtbaar. De kuifeend behoort tot de duikeenden. Ze duiken naar de bodem van het water en zoeken daar naar waterplanten en mossels. De Kuifeend is meestal in kleine groepjes te vinden met vrouwtjes en mannetjes door elkaar.De meerkoet, een zeer veel voorkomende watervogel


De woerd van de wilde eend heeft de rui achter de rug en zit weer mooi strak in het verenpakDe krakeend is ongeveer even groot als de wilde eend. Het mannetje is grijs met een zwart achterwerk en heeft kastanjebruine vleugeldekveren. Het vrouwtje is geelachtiger van kleur.


Tussen de eenden zat ook deze puberende fuuten die begon een grappig showtje op te voeren
Ik weet niet wat hij nou toch aan het doen was, het is net of hij boos schreeuwt, maar hij maakte geen geluidToen nog even lekker fladderenaltijd een leuk gezichtdus nog maar een plaatje


Slotwoordje:
Dit was mijn vierde en laatste AWD-themablogje.
Ik moet zeggen dat ik zelf een wandelverslag toch gezelliger en afwisselender vind, maar goed, af en toe moet je eens wat anders proberen nietwaar?

Tot besluit van deze vogelserie een huismus die ik een keer bij thuiskomst fotografeerde, ik vond hem wel mooi gelukt, dus vandaar dat ie ook nog een plaatsje krijgt

9 opmerkingen:

 1. Hallo Loes,
  Wat balen zeg.....al je foto`s weg.
  Maar deze serie is in ieder geval weer een mooi begin ....
  Prima opname`s .
  Gr john.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Hoi Loes
  ja...Dat is waardeloos..zeker omdat je het eerst getest heeft bij voorbeeld.
  En als het er dan anders uit komt te zien..dat is op zijn zachts gezegt niet leuk.
  Mischien maar weer opnieuw proberen..mischien lukt het dan wel.
  Ik was ook een keer al mijn oude instellingen kwijt..maar achteraf heb ik er geen spijt van gehad dat ik wat anders probeerde.
  Ik hoop dat je het alsnog naar je zin kunt krijgen....maar soms zijn dingen in bloggel niet eenvoudig.
  Je serie is weer erg mooi...helaas veel ruimte tussen tekst en foto...maar ik neem aan dat je dat zelf ook ziet (dus mischien expres?
  Gr Henk...En moed houden...want het gaat goed komen.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Hoi Loes, toch leuk al die vogels in een apart blog!
  Het valt mij op dat er al steeds meer vogeltjes te zien en te horen zijn, ik heb zelf al een paar keer mijn boekje moeten raadplegen voor een onbekend vogeltje, dat zegt op zich niet veel want zovel namen ken ik nog niet, Hì,hì!
  Het jonge fuutje vind ik sùper!

  Wel balen dat al je inspanningen niet het beoogde effect heeft,
  Misschien moet je nog eens stoeien met ontwerpen en dan het gedeelte waar je foto`s plaatst wat groter maken.
  Zo te zien heb je best nog wat ruimte aan de linkerkant en rechts kan je misschen ook nog wat schuiven.
  Ik hoop dat het je lukt anders kom je maar een keer met je laptop bij mij, twee weten meer dan een!
  groetjes greet

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Hallo Loes,

  Altijd leuk om te zien de vogelgasten in de AWD. Vind de opnames van de Sijs erg mooi, en de fraaie pose van de puberende Fuut, met zijn bek wagenwijd open, prachtig om te zien.

  Groeten,

  REmco

  BeantwoordenVerwijderen
 5. je vogel serie komt mooi uit de veren in je nieuwe blog, ziet er strak uit. Wat jammer dat je niet de grote foto's kunt maken, maar dan hou je wel meer ruimte over om meer foto te kunnen maken in deze blog serie..want eens is dit vol aan geheugen en dan moet je een nieuwe maken. Ik heb genoten van je laatste AWD blogje, en er zijn inderdaad al winter gasten in ons land..
  Groetjes Von

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Ondanks het balen ziet het er wel mooi uit.
  Je hebt mooie vogels gespot en het was genieten.
  Groetjes Cristien.

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Hoi Loes,

  Ik vind dat het je toch goed af gaat hoor, die vogels, zo'n wegvliegende pimpelmees, ik zou misschien nog net een stukje staart hebben, maar jij hebt hem in volle actie.
  Leuk die verschillende soorten eenden.

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Ha die Loes,
  Zo zie je maar, in de late uurtjes kunnen mooie dingen ontstaan. Prachtig je nieuwe blog.
  De foto's van de zonsondergang een paar dagen geleden en die van je Zantvoortse overburen zijn ook erg geslaagd. Ik blijf ervan genieten.
  Groetjes, Bab

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Praat me niet over zulke dingen! Gek word ik ervan! Nee ik pas niets aan op mijn log enkel de kopfoto want anders zit ik me uren op te vreten over wat er nu weer fout staat en dat is niet goed voor mijn hartspier. Waar ik wel rustig van word zijn je mooie platen. Mazzeltje zeg dat sijsje en nog heel erg lekker op de foto ook!!!

  BeantwoordenVerwijderen