De mooie natuur daagt mij uit om te fotograferen, de wens om goed te leren fotograferen daagt me uit om er steeds vaker
op uit te gaan om te oefenen.
Een heerlijke wisselwerking dus, waaraan ik veel plezier beleef.
Op deze site doe ik verslag van mijn pogingen om wat ik zie zo mooi mogelijk vast te leggen.
Bedankt voor je bezoekje, en mocht je een reactie achter willen laten, dan stel ik dat erg op prijs.

Klik op een foto voor een presentatie in groter formaat en hogere kwaliteit!


zondag 24 oktober 2010

Een natte zaterdagmiddagHet weer zat gistermiddag niet mee, maar ja, ik was in de buurt, het is bronsttijd, dus ik wil toch wel heel graag even in de AWD in.
Als ik de auto parkeer en de miezerregen in stap twijfel ik, wil ik dit echt wel?
Ja, toch maar proberen...
Brr, het is nat, de wind is koud, toch maar omkeren?

Ik heb het nog niet echt naar mijn zin, maar als ik langs het Noordoosterkanaal een vos zie lopen, dan weet ik weer waarom ik dit vieze weer gewoon trotseren moet!
De vos heeft me gezien, maar hij scharrelt rustig even door


Ik had gisteren met de camera op statief de steady shot uitgezet, en vergat nu even om die weer aan te zetten, nou, de foto is weliswaar geen topkwaliteit, maar bij donker weer, op 400 mm, zónder beeldstabilisatie valt het me nog mee


Ik heb niet het plan een lange wandeling te maken, gewoon "even" naar het Eendenvlak. Daar zie ik al gauw veel rustende mannetjes liggen

Hoewel ik liever wat aktie voor de lens krijg, zijn de mannen wel hele dankbare modellen, want ze zijn práchtig met hun imposante gewei, én ze blijven doodstil liggen


Hier is aan de vacht goed te zien hoe nat alles is


In het bos dit keer veel herten, en nauwelijks fotografen.
Behalve de mannetjes zijn er nu ook groepen hindes, en er lopen wat spitsers tussendoor.
Ik heb een hele poos aan de bosrand naar het gedrag van de herten staan kijken.
De hindes rennen op de meest onverwachte momenten weg, vaak even achtervolgd door een luid burlend mannetje, maar een echt systeem kon ik er niet in ontdekken.
Wat me het meeste opviel is het soort miauwende geluid dat ik telkens hoorde. Een van de weinige fotografen vertelde me dat het de jongen van dit jaar zijn, die dit klaaglijke gemiauw laten horen wanneer de moeder er vandoor gaat. Ik heb dit nog even staan observeren, en inderdaad, de jonge dieren lijken wat in paniek te raken als mams ineens wegrent, en ze roepen dan heel zielig om hun moeder. Tja, die moeder heeft even andere dingen te doen....

Dat rennen van de hindes is niet te fotograferen, het is veel te donker in het bos, maar dit rustige tafereeltje lukt wel, alleen zijn de bomen lastige obstakels, dit is met recht een "takkenbos"


Toch maar eens uitproberen of ik de sluitertijd kan verkorten door van 1600 iso naar 3200 te gaan, nou, dat valt me aan kwaliteit nog niet eens tegen, dit is "in geval van nood" best te gebruiken


Ook deze is 3200 iso, nu maar hopen dat ik dit bij aktie kan toepassen, maar helaas, de aktie was er wel, ook een gevecht, maar behalve het weinige licht waren ook de afstand, en vooral de bomen flinke spelbrekers om hiervan plaatjes te kunnen schieten

Dit spitsertje kijkt niet blij, die is vast het bos uitgejaagd


dan maar even grazen, dat is beter dan te grazen te worden genomen :)


Wat een mooi snoetje zo!

Kijkend naar het bronstgebeuren zie ik ineens dit vlak voor mijn voeten: Een duivelsei. Dit vind ik zo'n bijzonder natuurverschijnsel, het is idd net een ei, en ongelooflijk dat daar een grote stinkzwam uit tevoorschijn komt

Deze stinkzwam stond er vlak naast, en heeft zijn beste tijd gehad. De vliegen hebben de kop schoongegeten en daarbij de sporen verspreid


Nou vooruit, nog een paar macho's, lekker aan het burlen


Ik vroeg me af wat er toch voor rare witte strepen over deze foto lopen, maar dat zijn natuurlijk regendruppels die door de lange sluitertijd als strepen zichtbaar zijn

Ook "Opa" ligt tussen de rustende herten


en tilt even vermoeid zijn kop op, haha, zijn snuit zit vol met zand.
Overigens is Opa best nog aktief, ik zag hem later met zijn kleine geweitje tegen de takken slaan!
Ik heb er foto's van gemaakt, maar het was veel te ver weg, jammer, want het was echt een komisch gezicht :)

Naschrift: Op Zoom.nl las ik bij een foto van"Opa" het volgende verhaal:

De bok is geboren en getogen op de hertenkamp Velserbeek. Begin dit jaar waren er aldaar teveel herten en bokken. Dus is hij verdoofd en zijn gewei afgezaagd voor het transport. Na een gewenningsperiode is hij in de AWD vrijgelaten. Hij is ruim 3 jaar nu en volgend jaar zal hij zijn gewei weer volledig terug hebben. Ze noemden hem Doerak, vanwege zijn speelse brutaliteit emmers slopen, zwanen pesten en van hun nest jagen en noem maar op Hij vermaakte zich de gehele dag. Het is een aparte!

Ik ben koud en nat geworden, de camera zit ook meer ter bescherming tegen de regen in een plastic zak dan dat ik hem kan gebruiken, dus het wordt tijd om richting uitgang te gaan.
Onderweg zie ik deze hinde onder de kardinaalsmuts staan, leuke paraplu!

Dit hertje ligt in haar eentje op een rustig plekje, ver weg van alle drukte


Deze man sjokt doodvermoeid achter de hindes aan


maar laat dan toch weer even horen dat hij er is


en sjokt weer verder, oh, dan moet hij ook nog nadenken, links? rechts? nee, toch maar linksaf

Slotwoordje:
Ik kies rechtsaf naar de uitgang, en beland de laatste honderd meters in een échte stortbui, maar spijt dat ik gegaan ben? Nee, absoluut niet, ook al kon ik de helft van de tijd door de nattigheid echt niet fotograferen, deze bronsttijd is zó mooi om te zien en mee te maken, daar heb ik wel wat nattigheid voor over

14 opmerkingen:

 1. Hoi Loes, je overtreft jezelf, wat een gave foto`s!
  Je wandeling in de regen is niet voor niets geweest!
  De herten lijken geen last te hebben van hun natte vachten.
  Het hertje onder de kardinaals muts is echt een plààtje en de foto waar hetmannetje achter de hinde`s aan sjokt vind ik net een schilderij.
  lekker om vòòr het slapen nog even naar deze mooie foto`s te kijken.
  Groetjes Greet

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Hoi Loes,
  Schitterend. Ik ben jaloers op je. Ik ga er toch eens over denken om een klein beetje iets in die richting te proberen. Misschien als er meer echte herfstkleuren zijn.
  Groetjes, Bab

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Hoi Loes
  Het zijn stuk voor stuk mooie foto's geworden. En dat zonder statief heel goed gedaan. Ook je verhaal erbij heerlijk.Ik ga morgen even naar het duin toe ben dan vrij of liever gezegd straks want het is al laat.
  Gr Ria

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Hoi Loes, jij ben een echte liefhebber, om met dat takkeweer van zaterdag toch te gaan (ik heb voor die middag de hyves wandeling afgezegd, zag het niet zitten). Maar wat een prachtige foto's!
  Het was zeker de moeite waard om de regen te trotseren. Mooie close ups en prachtige plaatjes van de burlende herten. Ook leuk om zoveel hindes te zien, ja de regen is toch ergens goed voor...rust in het bos.
  groetjes Ghita

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Hoi Loes

  Jou doorzettingsvermogen verdient al een positieve reactie,en dan ook nog fraaie opnames kunnen maken, nou chapeau hoor.

  De hinde onder de kardinaalsmuts is ook wel heel erg leuk geworden.

  Groetjes en een fijne week toegewenst, Joop

  BeantwoordenVerwijderen
 6. super woman..de regen krijgt je niet klein..gewoon doorzetten en mooie foto's maken. Ze zijn weer prachtig om te zien, zelfs met hoge iso gaat het nog goed..weer genoten.
  Groetjes Von

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Was idd heerlijk rustig zaterdagmiddag: liever regen dan massatoerisme! Dat gehannes met dat 'takkenbos' herken ik wel. Maar je foto's zijn mooi geworden!

  groetjes Albertine

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Hoi Loes,

  Wat mooi om te zien weer.
  Het kost de dieren heel veel energie deze bronst.
  Ondanks de regen is de kwaliteit heel mooi.
  Groet,
  Peter en Janny

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Je geeft niet snel op, je hebt weer hele mooie opnames weten te maken. Ook het vosje was weer van de partij, het was genieten van je hele serie. Mooi gedaan, groetjes Cristien.

  BeantwoordenVerwijderen
 10. Prachtige foto's van natte herten...mmmmm opa komt dus uit velserbeek.....toch eens kijken of ik hem in een map heb zitten want velserbeek ligt hier om de hoek.

  BeantwoordenVerwijderen
 11. Hallo Loes,
  Je hebt helemaal gelijk hoor.....
  Dit is wel zo mooi...
  Je hebt er weer een prima serie bij.
  Gr john.

  BeantwoordenVerwijderen
 12. Hoi Loes
  Eindelijk eens de tijd om rustig bij andere te kijken..En wat heb jij ondanks dat slechte donkere weer ...pracht momenten kunnen vastleggen. De vos is Slagroom...op de taart..Maar als ik het goed begreep moest de taart nog komen..en begon jij met Slagroom :)
  Dat oudje is pas drie jaar...ik las/hoorde vijftien jaar...Maar het klinkt in ieder geval heel aannemelijk...En dan zullen we hem volgend jaar zeker gaan zien met een mooi gewei.
  Ik weet wel dat mensen hem ook hebben zien vechten. Prachtige serie Loes...
  Wat dat betreft...Weer of geen Weer...Het AWD is altijd de moeite waard.
  Gr Henk

  BeantwoordenVerwijderen
 13. Hoi Loes
  Ja..Dat klopt er zijn er twee die zonder een normaal gewei lopen...En ik denk dat je gelijk heb...De één drie jaar...en de andere vijftien..(die loopt ook aardig te zwalken)..Werkse :)
  Gr Henk

  BeantwoordenVerwijderen
 14. Dag Loes,

  Het is soms even doorbijten maar ook met somber en regenachtig weer zijn er mooie beelden te maken. Ik vond er mooie beelden tussen zitten.

  Groet,

  Frans

  BeantwoordenVerwijderen