De mooie natuur daagt mij uit om te fotograferen, de wens om goed te leren fotograferen daagt me uit om er steeds vaker
op uit te gaan om te oefenen.
Een heerlijke wisselwerking dus, waaraan ik veel plezier beleef.
Op deze site doe ik verslag van mijn pogingen om wat ik zie zo mooi mogelijk vast te leggen.
Bedankt voor je bezoekje, en mocht je een reactie achter willen laten, dan stel ik dat erg op prijs.

Klik op een foto voor een presentatie in groter formaat en hogere kwaliteit!


vrijdag 12 februari 2010

Weer een frisse winterwandeling in de AWD

Vorig weekend was volgepland met gezellige afspraken, vervolgens een hele drukke werkweek, en nu weer een lang weekend Zandvoort, wat een heerlijkheid!
Ik kijk om 8 uur vanochtend verlangend naar buiten, het zonnetje laat zich aardig zien, maar, eerst om 9 uur de klussenmeneer om een paar ongemakjes in huis te verhelpen. Alles gelukkig snel voor elkaar, dus tasje ingepakt en om 11 uur in de Amsterdamse Waterleiding Duinen, ingang Zandvoortselaan.
Ik heb geen route in mijn hoofd, evenmin iets speciaals om te willen fotograferen/danwel leren, ik zie wel.........

Eerst nog maar eens een keer dat mooie paadje langs het Renbaanveld

Dat ziet er nu in het zonnetje een stuk aangenamer uit dan vorige week

De beelden zijn dan ook een stuk helderder

Voor de aalscholvers is het nog steeds veel te vroeg, dus ik kom terug!

Ik weet nauwelijks iets van zwammen en paddestoelen, maar heb inmiddels geleerd dat dit het Judasoor is. En ik vind hem mooi!!

Na het Renbaanveld loop ik door naar het Zwarteveldkanaal

Een pimpelmeesje is een acrobatisch vogeltje, maar zo in het riet heb ik hem nog nooit gezien!

Het Zwarteveldkanaal is een eldorado voor de watervogels, ik zie er dan ook zó veel! Deze kuifeendjes vind ik wel een heel hoog knuffelgehalte hebben

De zaagbekeenden, ook van die beauties! Vooral het vrouwtje met haar wilde haardos. Het mannetje is helaas net iets overbelicht (leerpuntje voor een volgende keer)

De wilde zwanen nemen een aanloop om op te vliegen ( ik voel me dan altijd wat schuldig omdat ze door mijn aanwezigheid op de vlucht slaan... maar wel een mooi gezicht..)

Ik heb het Zwarteveldkanaal gevolgd tot aan de schuilhut aan het begin van de Duizendmeterweg, wat nu? Nou vooruit, wind mee en zonnetje op mijn gezicht, de pas er in, over de verharde weg zuidwaarts. Af en toe klauter ik ergens omhoog, en dat geeft hier een mooie blik op het Groot Zwarteveld
-
Of op de skyline van Zandvoort, minder mooi natuurlijk in een natuurgebied, maar het doet me wel realiseren dat ik dus eigenlijk "gewoon" in mijn achtertuin loop te wandelen. Is dat geen rijk gevoel??

Even later vind ik achter een duintje langs de verharde weg dit verrassende plekje

Ik verlaat de verharde weg via het pad langs het Kromme Schusterkanaal en ga vervolgens op de gok in de richting van het Witteveld, dit gebied ken ik nog niet echt, maar ziet er aantrekkelijk uit! Aan de overkant van het water grazen schapen
-
Ik wil graag verder op verkenning uit, maar weet dat ik ook nog een behoorlijke afstand terug moet lopen. De zon laat intussen regelmatig verstek gaan en ik krijg de stevige noordoosterwind nu tegen, brr.. fris....

Mijn richtinggevoel heeft me in de steek gelaten, ik wilde richting Kippendellen, maar belandde weer op de verharde weg langs het Schusterkanaal. Dan maar weer stevig de pas erin. Over het Groot Zwarteveld en daar zie ik voor het eerst de Moeflons die binnen een afgerasterd gebied zijn uitgezet, o.a. als proef om de vogelkers te bestrijden

Onderweg valt mijn oog op een "ingepakte" top van een duindoorntak, weet iemand wat dit is?? Lang leve Google, ik heb inmiddels uitgevonden dat dit het spinsel is van de rups van de bastaardsatijnvlinder

Vanaf de Punt van het Verbrede loop ik over het Groot Sprenkelveld terug. Het kost me moeite om nogmaals de mooie zaagbekeenden vast te leggen, ze doen echt alle mogelijke moeite om aan mijn lens te ontsnappen. Ik zie dat het mij per abuis is gelukt om de camera met de beweging mee te trekken!

Deze wilde zwanen hoor ik al van verre aankomen, waardoor ik ze op tijd in beeld kan krijgen tegen een inmiddels al weer kleurende namiddaglucht

Bijna thuis, nog even het Renbaanveld vanaf de andere kant, dus tegenover het paadje waar ik vanochtend mijn wandeling begon

Het slotwoordje:
Ik heb vandaag letterlijk mijn voeten stuk gelopen (meer dan vijf uur), maar het was weer de moeite waard.
Ongemerkt begint mijn site toch een 'AWD-site' te worden, maar het is hier ook zo mooi........
Wat betreft mijn leerproces: ik heb vandaag niet te veel nagedacht, gewoon op mezelf en op de camera vertrouwd, en dat lijkt me inmiddels wat gemakkelijker af te gaan. Zou dat een stap in de goede richting zijn?
En ik heb toch een beetje de hulp van Picasa ingeroepen, voornamelijk om de beelden wat dichterbij te halen, daar, waar mijn Kodaklens mij in de steek laat. Mag toch??

6 opmerkingen:

 1. Hoi Loes,
  Wat was het vandaag koud he ... ik ben toevallig ook geweest vandaag in de AWD en die wind ... maar het was ondanks de kou inderdaad heerlijk wandelen. Ik heb genoten van je foto's, ze zijn super!

  Groetjes,Miranda

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Hoi Loes
  pfff..wat een wandeling heb jij gemaakt...Een mega wandeling. Prachtige foto's!
  En een meesje bij het riet..Ja een leuke waarneming. En dat watertje achter een duitop.Dat is bij het Lange Vlak (zodoende weet ik dat je een behorlijk eind gelopen moet hebben). Met de berken in het water. een pracht stukje AWD.
  Ja ...Je wilde meer natuurgebieden :)
  Maar het AWD heeft zoveel te bieden..zo compleet. Heerlijk Loes!!!
  Gr Henk

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Hoi Miranda, het was pas koud toen ik met wind tegen terug ging, maar het was de moeite waard, een mooie dag, dat heb je zelf beleefd!

  Hoi Henk,
  Het was inderdaad een megawandeling, soms denk ik wel eens dat fietsen in de AWD toch wel handig zou zijn....... :)
  Nee, dat is een grapje. Bij wat aangenamer weer fiets ik weer naar een andere ingang, bijv. richting Langevelderslag en ga dan van daaruit de AWD weer verder verkennen. Want ik heb nog héél veel op mijn wensenlijstje staan!

  Groeten en mooi weekend,
  Loes

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Ohh Loes, wat een mooie wandeling heb jij gemaakt. Zo lopende heb je amper door dat je al zo lang onderweg bent. Je hebt mooie foto's gemaakt, de landschappen zijn schitterend, met het zonnetje erbij. En de watervogels, die vind ik ook altijd erg leuk. Wat grappig dat pimpeltje in het riet.

  De kou had ik afgelopen maandag al ervaren in de AWD, daarom ben ik gister maar wat dichter bij huis gebleven....

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Wat mij betreft ziet het er allemaal erg mooi uit Loes.
  Het was weer leuk om het verslag te lezen en de bij behorende foto's te bekijken.
  Bekende stukjes AWD en die pimpelmees is top!
  Groetjes,
  Peter en Janny.

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Hoi Loes
  Je foto’s van de AWD zien er goed uit.
  Mooi die moeflons als je zo doorgaat met fotografie dan komt het allemaal goed.
  veel foto plezier,
  Groetjes Herman versteeg.

  BeantwoordenVerwijderen