De mooie natuur daagt mij uit om te fotograferen, de wens om goed te leren fotograferen daagt me uit om er steeds vaker
op uit te gaan om te oefenen.
Een heerlijke wisselwerking dus, waaraan ik veel plezier beleef.
Op deze site doe ik verslag van mijn pogingen om wat ik zie zo mooi mogelijk vast te leggen.
Bedankt voor je bezoekje, en mocht je een reactie achter willen laten, dan stel ik dat erg op prijs.

Klik op een foto voor een presentatie in groter formaat en hogere kwaliteit!


zaterdag 20 februari 2010

De cursus - les 1

Na al het moois van het vorige weekend nu iets totaal anders:
De Cursus!!!
Dat komt eigenlijk niet eens slecht uit, het weer nodigt niet echt uit om er op uit te trekken, en bovendien: ik denk dat ik na de herten, en zeker na de vos, mezelf even niet kan overtreffen.
Dus terug naar waar de site om begonnen is: het leren!

Afgelopen woensdagavond had ik de eerste les van een serie van vier, een echte beginnerscursus, want ik wil de basisprincipes graag goed "in mijn vingers" krijgen.

Aan bod kwam o.a.: het instellen van de camera, het bestandsformaat, de witbalans, diafragma, sluitertijd, ISO, best veel dus. Ik denk dat wanneer je nog helemaal niets weet, er behoorlijk veel op je afkomt.

Wat ik een beetje jammer vind, is dat de cursus toch wel vooral gericht lijkt te zijn op camera's die wat meer kunnen dan mijn 5 jaar oude Kodak Compactcamera. Ik kan weliswaar diafragma en sluitertijd instellen, maar mijn mogelijkheden zijn aanzienlijk beperkter dan bijvoorbeeld de hedendaagse spiegelreflexcamera's van mijn 4 medecursisten. (zie ook mijn nog toegevoegde nawoordje)

We hebben opdrachten mee gekregen en die wil ik hier in beeld brengen, zo zet ik het mooi voor mezelf even goed op een rijtje.

Opdracht 1 - Diafragma
Zet een aantal dezelfde voorwerpen op een rij en fotografeer met f4 f/11 en f/22 waarbij je scherpstelt op het tweede voorwerp, en zie hoe de scherptediepte zich vergroot.

Tja, die waarden haalt mijn camera niet, ik beschik over een diafragma van f/2.8 tot f/8.0
Ik ga dus maar aan de slag met het grootst mogelijke diafragma (kleinste getal) dat ik bij de lichtomstandigheden van dat moment kan bereiken, dat is f/3.2
-
Vervolgens het kleinste diafragma (grootste getal) f/8.0 Ik zie in het resultaat wel verschil in de scherptediepte, maar het is niet veel
-
-
Opdracht 2 : Sluitertijd
Maak foto's van rijdende auto's bij een sluitertijd van 1/8 1/60 en 1/250 s of sneller en zie het verschil tussen "bewegen" en "bevriezen"


Ook bij deze opdracht loop ik tegen het feit aan dat mijn camera met genoemde sluitertijden niet overweg kan, ik moet dus experimenteren:
-
Ik begin met 1/640 s, dat gaat prima en geeft een duidelijk stilstaand beeld
Ik ga naar 1/250 s, en zie in de wielen een heel klein beetje beweging ontstaan?

De volgende stap: 1/125 s. De auto is niet meer scherp, hij "beweegt"
Weer een langere sluitertijd: 1/60 s, de auto wordt nu echt onscherp door de beweging. Daarnaast wordt de opname te licht. Ik zit nu ook aan mijn hoogste diafragmagetal f/8.0! Een nog langere sluitertijd valt dus niet meer te halen

Opdracht 3 - ISO/Sluitertijd
Fotografeer een onderwerp bij groot diafragma (klein getal) bij diverse ISOwaarden en zie dat hierbij de sluitertijd verandert en dat er mogelijk ruis ontstaat.


ISO 80, de sluitertijd is 1/80 s
ISO 400, de sluitertijd wordt sneller: 1/400 s
ISO 800 ( maximaal voor mijn camera), de sluitertijd heeft zich evenredig aangepast naar 1/800 s. In de vergroting zie je dat er wel sprake is van ruis
-
-
Opdracht 4 : Witbalans
Maak overdag buiten een foto met AWB en een met "Zon" of "Bewolkt"
Met deze opdracht ben ik snel klaar! Op een grijze dag had ik hier al eens mee geoefend:
De opname met Automatische witbalans
En een met "open shade" (schaduw). Ik had toen al vastgesteld dat deze mij beter bevalt


Nog een witbalansoefening
Maak 's avonds binen een foto met AWB en met "Gloeilamp"
Dit leverde me weer problemen op: Welke diafragmawaarde ik ook probeerde, de camera gaf aan dat de belichting niet in orde was, het was gewoon te donker!
Een beetje balend ging ik wat zitten spelen met de sluitertijden en kwam toen tot de verrassende ontdekking dat ik bij een extra lange sluitertijd wel alle diafragma's binnen mijn bereik kreeg.
Ik besloot voor het uiterste te gaan: een sluitertijd van 16 seconden! Uiteraard wel op het statief!

Automatische witbalans, ziet er dus niet uit, géél !

Instelling "Gloeilamp". Het gele is weliswaar verdwenen maar daarbij ook de gezellige sfeer van mijn huisje......

Al was het geen opdracht, toch even verder zitten stoeien, dit is de "TL"instelling, en die vind ik er redelijk acceptabel uitzien
-
-
Mijn slotwoordje:
Het waren opdrachten met hindernissen, maar ik heb er het beste van gemaakt, en in ieder geval was het hierdoor extra leerzaam voor me, wordt vervolgd.....
-
-
Nog even een nawoordje:
Ik heb nog heel veel gespeeld en geoefend met het diafragma, maar het lijkt echt of mijn camera maar heel weinig kan met scherptediepte, jammer, want daar kun je zoveel moois mee doen, en het was mijn uitdaging om juist die facetten van de fotografie te gaan leren.
Het was me trouwens ook bij de landschappen al opgevallen, of ik de camera nou op groot of klein diafragma zet, het maakt eigenlijk nauwelijks uit.
Ik begin serieus aan een SLR te denken...........

14 opmerkingen:

  1. Belangrijke natuurfotografie tips.......
    Hier worden nog een paar belangrijkste dingen opgesomd voor natuurfotografie.

    Laat enkele van deze regels achterwege en het zal nooit lukken.

    1. Werk zoveel mogelijk op een degelijk statief, en daarmee bedoel ik bijna altijd.

    2. Gooi slechte beelden weg, aan je mislukt materiaal heeft niemand boodschap. Verveel er dus je vrienden of familie niet mee.

    3. Wees ambitieus, maar begin eenvoudig. Probeer een zo sterk mogelijk beeld van een korstmosje te maken vooraleer je aan jagende lynxen begint.

    4. Leer werken met je materiaal dat je al hebt vooraleer nieuwe en dure dingen te kopen. Dat heeft van niemand een beter fotograaf gemaakt.

    5. Werk op je diafragma voor de scherptediepte, werk op de sluitertijd voor de belichting.

    6. Als het beeld er door de zoeker al goed uitziet, kan het ongetwijfeld beter. Bekijk je beeld telkens heel grondig voor je afdrukt. Let op achtergrond en voorgrond, compositie en kleur.

    7. Aap goede fotografen gewoon na. Een fantastisch beeld van een klaproos of paddestoel, dat kan jij toch ook? En als het niet lukt, waarom niet? Steek het weer niet op het materiaal. Blijf proberen tot het lukt.

    8. Maak in het begin notities, sluitertijd en diafragma, maar ook waarom je een bepaald beeld zo goed vond dat je er een opname aan hebt gewijd. Wat waren de moeilijkheden?

    9. Werk samen met anderen, spreek af om te gaan fotograferen. Het zal je stimuleren vroeg op te staan en om meer inspanningen te doen. Je kan elkaar helpen met moelijke onderwerpen en twee zien meer dan één. Maak het zo plezierig mogelijk, het is een hobby.

    10. Laat je niet afschrikken door ijzersterke beelden van anderen. Gevoel voor compositie kan aangeleerd worden. Oefening baart kunst. Natuurfotografie is een ambacht als elke andere.

    11. Fotografeer regelmatig. Als je maar om de drie maanden fotografeert zal het nooit gaan.

    Iedereen kan een goede natuurfotograaf worden. Veel succes
    groetjes Herman Versteeg.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Hoi Loes,
    Wat leuk dat je hier je opdrachten plaatst met je foto's, heel leerzaam. Ikzelf heb ook een compact camera, maar wel eentje waar je sluitertijd en diafragma kan ikstellen, maar ik kom ook niet verder dan f11.
    De tips van Herman zijn ook erg handig.

    Vanmorgen vroeg in een zonnig AWD nog wat gefotografeerd, maar ik was samen met mijn man, die van doorlopen houdt, dus ik heb niet goed op bovenstaande regels gelet, maar vooral heel veel foto's gemaakt.
    groetjes Ghita

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Hoi Loes
    Ik vind je vossenfotos echt mooi !!
    Ook ik heb "gewoon" een compact camera
    En in tegenstelling tot veel andere mensen wil ik geen spiegelreflexcamera.
    Ook wil ik mn fotos NIET na bewerken
    Daar vind ik dus geen zak aan want dan kan je met ieder camera wel mooie fotos maken !!

    Als wij het duin ingaan maak ik heel veel fotos
    Wat ik ook doe is ,als ik iets zie wat ik heel erg mooi vind dan maak ik verschillende fotos ervan met verschillende instellingen.
    Tjsa als je dieren tegenkomt moet het vaak snel en gun ik me geen tijd om de camera helemaal goed in te stellen pffff.
    Sinds gister heb ik een eenpootstatief aan mn tas hangen en dat scheelt dus echt wel

    Thuisgekomen gaan er ook weer heel veel de prullenbak in,
    Net als jij probeer ik zo mooi mogelijk beeld te krijgen
    Sinds december vorig jaar heb ik een Canon powershot SX 200 IS

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Herman, Dank voor de geweldige tips!

    Ghita, jij schrijft ook regelmatig over de wens van een mooie wazige achtergrond (dus kleine scherptediepte), krijg jij dat met jouw compact wel voor elkaar?

    Malou, als ik naar mijn vossenfoto's kijk zie ik dat de kwaliteit van mijn camera o.k. is, de haartjes van de vos zijn haarscherp en de kleuren vind ik mooi.
    Ik ben het met je eens dat nabewerken niet sportief is, maar ik heb toch wel soms de hulp van Picasa ingeroepen, een zeer enkele keer om een foto bij somber weer toch iets sprankelender te maken, maar vooral bij de herten en watervogels om ze dichterbij te halen.
    Wat is de reden jij geen Spiegelreflex wilt? Ben ik best benieuwd naar.
    Een lichtgewicht statiefje heb ik de laatste tijd ook bij me, de eerste keren voelde ik me hiermee volkomen belachelijk, net of je de "prof" wilt uithangen, maar ik zie dat je er toch veel profijt van hebt. Op de oneffen duingronden gebruik ik de driepoots gewoon ook als eenpoots als ik haast heb.
    Veel foto- en wandelplezier,
    Loes

    BeantwoordenVerwijderen
  5. Heel kort door de bocht hoor ik om me heen dat mensen vaak hun fotos bewerken
    Vaak zijn dat ook mensen met echt dure camera's
    Nou mijn hobby -en dat is het een hobby -is dan om mooie fotos te maken en mn camera het werk te laten doen
    Daarbij zijn er op dit moment echt compact camera's die bijna niet onderdoen voor een spiegelreflex die vele malen groter en ook zwaarder is......tel daarbij de lensen op pffff nee ik hoef echt niet.
    De camera die ik heb daarmee kan ik ook handmatig scherpstellen op 1 punt en daarmee kan ik dan bijvoorbeeld een stinksigaar scherp erop zetten en de achtergrond wazig.Door het spelen met de belichting krijg je vaak de fotos toch mooi ondanks het sombere weer. Je kan ze dan vaak al wat oplichten.
    In volgorde heb ik gehad 1 kodak easy share 3megapixels, 1 panasonic lumix 7 megapixels, een canon ixus 110 IS 12 megapixels waar ik echt over te spreken ben maar waar ik dus NET een beetje te kort kwam...........doordat ik plat op mn gezicht ging met de camera die daardoor wat uiterlijke krasjes had , kon ik een andere camera uitzoeken met een leuke korting..........en ziedaar weer een Canon maar dan de powershot sx 200 IS.
    Ik heb met een foto van een hooglander in de sneeuw zelfs een prijsje gewonnen.
    De fotowinkel waar ik mn camera gekocht heb heeft me een aanbod gedaan om daar een foto in de etalage te hangen op canvas die ik dan na een poosje mag overnemen voor de helft van de prijs. Nou als een fotograaf me dit aanbied weet ik dat mn fotos niet de slechtste zijn.
    Ik heb al vaker een compliment van hem gehad
    Hij zit al jaren in het vak dus ik aanvaard zijn compliment echt wel
    Al deze dingen bij elkaar laten mij tevreden zijn met mn compacte camera, ik heb deze camera sinds afgelopen december en ben er nog druk mee aan het stoeien.Het zeer klein ingeschoven eenpotertje hangt aan mn tas dus valt niet echt op.

    BeantwoordenVerwijderen
  6. Een foto croppen of er een randje omheen zetten vind ik dus geen fotobewerken .
    Een foto mooier maken dat noem ik bewerken
    En met je vossenfoto laat jij zien dat het niet hoeft...dat je camera het werk heeft gedaan

    BeantwoordenVerwijderen
  7. Hoi Malou,
    Wat een uitgebreide uiteenzetting, heel fijn.
    Ik ben het volkomen met je eens dat je met je camera aan de slag moet om mooie beelden te maken, zodat nabewerken niet nodig is.
    Maar als je met RAW bestanden werkt (kan mijn camera niet) dan moet je volgens mij op de pc nog het een en ander doen, en dan is het waarschijnlijk wel verleidelijk om dan van de mogelijkheden die je foto extra mooi maken,gebruik te maken. Als ik het goed begrijp moet je dat RAWbestand zien als het negatief, dat je, net als vroeger in de doka, tot een mooie afbeelding gaat "ontwikkelen".
    Maar goed, dat is voor jou en mij niet aan de orde.

    Waar ik nu tegen aan loop is dat mijn Kodak kwalitatief best goede foto's maakt, maar dat de instellingen van diafragma en zo toch wel heel beperkt blijken. En aangezien ik de wens heb om toch net wat mooiere beelden te kunnen gaan maken dan de gewone gemiddelde kiekjes, begin ik te denken aan een andere camera, die keuze is niet simpel, er is veel te veel.... dus een gedachtenwisseling zoals hier is gewoon fijn!
    Groetjes,
    Loes

    BeantwoordenVerwijderen
  8. Ik kan je aanraden om zo wie zo bij de goede fotozaken je te laten informeren over de toestellen die er zijn.
    Daarna kan je altijd op internet kijken waar je de beste prijs hebt voor de camera
    Ik heb de mijne wel gekocht bij de zaak waar ik ook de info vandaan heb en loop er nog wel eens even naar binnen als ik met vragen zit
    Dat is dan ook een voordeel zeg maar.

    Bedenk bij je aanschaf dat je lange wandelingen maakt dus let op het gewicht van de camera en evt lenzen.
    1 kilo om je nek voelt na 10 km een stuk zwaarder pfff

    Ik kan ook niet met Raw bestanden werken, verdiep me daar dus ook niet in

    De Canon G 11 is ook al even uit en volgens de foto zaak ligt die pal onder de spiegelreflex camera
    Het is geen goedkope camera maar nog steeds compact. En je kan er dus die RAW gebruiken
    http://www.letsgodigital.org/nl/22951/canon-powershot-g11/

    BeantwoordenVerwijderen
  9. Hoi Loes,
    Dat ziet er allemaal heel goed uit en je kunt het alleen leren door te oefenen. Het is belangrijk dat je de camera goed leert kennen en dat lijkt je al goed af te gaan aan de foto's te zien.

    Wat compositie betreft, met de compositie moet je eigenlijk al rekening houden terwijl je de foto gaat schieten.
    Dat scheelt een hoop knipwerk en maakt een foto mooier.
    Probeer altijd iets van de voorgrond mee te krijgen in je foto voor de dieptewerking.
    Soms zie ik een prachtig stukje landschap en maak dan toch de foto niet omdat ik er geen diepte in kan leggen en dan wordt de foto plat.

    Als je nog eens een spiegelreflex aan wil schaffen dan is de Canon 1000 een goedkoop instapmodel met veel functies. Volgens mij zit er ook Liveview op en dat kan heel handig zijn.
    Ook deze camera test is op letsgodigtal te vinden.
    Leuk om je zo vooruit te zien gaan!!

    Groetjes,
    Peter en Janny.

    BeantwoordenVerwijderen
  10. Malou, bedankt weer. Ik heb geen haast met een nieuwe camera, ik neem dus de tijd voor onderzoek.
    Een ding is zeker, ik zal net als jij de camera bij een goede fotozaak kopen, advies en support is meer waard dan een goedkopere prijs via het internet.
    Groetjes Loes

    BeantwoordenVerwijderen
  11. Hoi Peter en Janny,
    Voor jullie vandaag vast ook geen AWD? Wat een prutweer!
    Ja, leren door oefenen, de naam van mijn site is nog steeds heel actueel, oefening baart kunst?! Ik kom er steeds weer achter dat ik nog heel veel te leren heb, maar loop dus nu een beetje tegen de beperkingen van mijn Kodak aan.
    Jullie gebruiken hem waarschijnlijk niet veel meer, maar kun je je herinneren dat er bij jullie Kodak DX7590 ook nauwelijks verschil is in scherptediepte bij grootste en kleinste diafragma ( f/2.8 en f/8.0) Ik dacht dat ik dat gewoon moest leren, maar wat een camera niet kan, kan ik dus niet in praktijk brengen.

    Ik heb even naar je genoemde Canon 1000 gekeken, wat me aanspreekt is het geringe gewicht. Maar als ik alles goed begrijp is uiteindelijk de lens bepalend voor het resultaat? Nou, komt tijd komt raad, ik kijk rustig om me heen en tips en adviezen blijven welkom!
    Groetjes
    Loes

    BeantwoordenVerwijderen
  12. Hoi Loes
    Wat ben je goed bezig Loes.
    Zelf verdiep ik me niet zo in het fotograferen..zoals jij dat doet.
    Maar ik zie nu wel duidelijk de verschillen.
    Want natuurlijk is het geweldig als je er meer weet uit te halen.
    Heel leuk. En ik pak zo ook wat mee :)
    Gr Henk

    BeantwoordenVerwijderen
  13. Hoi Loes, ik oefen wel met mijn camera (Lumix FZ28) in scherpte diepte, vaak maak ik gebruik van de A stand en gebruik ik een zo groot mogeljk diafragma (lage F waarde), mijn camera kan minimaal op f-2.8, maar bij slechte lichtomstandigheden, gaat deze al omhoog, omdat de sluitertijd hoger wordt. Bij de herten is het me nog niet zo gelukt met die scherpte diepte, de afstand tussen hert en achtergrond moet ook groot genoeg zijn.
    Van de zomer heb ik het wel geprobeerd met vlinders, en dat lukte heel goed.
    Die appels op een rij, da's een leuk experiment, ga ik ook eens proberen.

    groetjes en een fijn weekend
    Helaas geen wandelweer..

    BeantwoordenVerwijderen
  14. Hoi Ghita,
    dank voor je bevindingen!
    Ik heb inmiddels nog het nodige speurwerk op het internet verricht: bij een compactcamera is het dus gewoon niet zo goed mogelijk om die geringe scherptediepte te bereiken, alles is al heel gauw scherp. Heeft te maken met de kleine beeldsensor als ik het allemaal goed begrijp.
    Bij je vlinders heb je waarschijnlijk verder ingezoomd, want dan krijg je wel gemakkelijker die mooie wazige achtergrond.
    Nou ja, we leren steeds meer nietwaar? En lekker genieten van alles!
    Groetjes
    Loes

    BeantwoordenVerwijderen