De mooie natuur daagt mij uit om te fotograferen, de wens om goed te leren fotograferen daagt me uit om er steeds vaker
op uit te gaan om te oefenen.
Een heerlijke wisselwerking dus, waaraan ik veel plezier beleef.
Op deze site doe ik verslag van mijn pogingen om wat ik zie zo mooi mogelijk vast te leggen.
Bedankt voor je bezoekje, en mocht je een reactie achter willen laten, dan stel ik dat erg op prijs.

Klik op een foto voor een presentatie in groter formaat en hogere kwaliteit!


vrijdag 11 november 2011

Een dag later

Op zondag 30 oktober maakte ik een erg gezellige wandeling door de AWD met Ghita, Henk en Herman.  Wie goed opgelet heeft weet dat zij alle drie een blogje van deze dag plaatsten ( klik op de namen )  alleen van mij verscheen er niets.....
Tja, ik vond deze zondag dan wel erg gezellig, maar het was zo grauw en grijs,  ik maakte bijna geen foto's,  dus ook geen blogje.
Maar ik zag onderweg wel veel, zoals Geschubde Inktzwammen,  dus de volgende dag, bij veel beter weer, ging ik terug.....


Het weer was echt een wereld van verschil. Op deze laatste oktoberdag  kon de jas uit,  het was in plaats van herfst gewoon nazomer,  genieten dus!!
In een uithoek van de AWD, aan de zuidkant van het infiltratiegebied,  had ik de Geschubde Inktzwammen gezien, ik vond het de moeite waard om daar nog een keer naar toe te gaan, maar eenmaal daar, met de macrolens in de aanslag,  zat ik met de handen in het haar,   ik kon er niks van bakken..


Dan maar een plaatje met de groothoeklens.
Het effect met het duinlandschap er achter bevalt me wel,  ik had alleen op een ander punt moeten scherpstellen, die niet scherpe zwammen op de voorgrond storen me.
Mooi lesje voor een volgende keer,
Oefening baart kunst.....


 Dat zelfde geldt voor dit groepje zwammen.
Hier is trouwens ook duidelijk te zien dat de fotogenieke open hoeden van deze
inktzwammen zo ingeklemd staan tussen de andere, dat het echt moeilijk is
om daar een mooi plaatje van te maken


 Ik laat mijn dag door deze mislukte pogingen niet bederven,  het lijkt wel zomer, genieten!!! Het Kromme Schusterkanaal We kwamen zondag ook langs de berken in het water, een erg mooi plekje, dat ik gek genoeg op de kaart niet zo maar kan aanwijzen, maar het is in de buurt van het IJzeren Mannenvlak Tja,  ook hier is het een wereld van verschil vergeleken met een dag eerder Dit gebied bevalt mij trouwens altijd het meest wanneer het riet afsterft, het vertoont hier in het najaarszonnetje al de mooie goudgele kleuren, maar op de voorgrond zie je ook nog veel groen Het lijkt dan wel zomer,   de zon staat echt al laag,  en in de loop van de middag ontstaat er dus al vroeg een mooi tegenlicht Bij dit mooie licht kan ik het niet laten en  ga ik toch nog even langs de Geschubde Inktzwammen, maar wederom vind ik het erg moeilijk om hier met de macrolens iets moois van te maken, oké, ik ben hier niet ontevreden over, maar er moet meer in zitten.... Nou,  het zit er dan misschien niet ín,  maar het zit wel óp  ;-) en..... Ready for take off....

eh.... helaas!   het opvliegen verprutste ik, dikke vette pech :-(


 Er groeien  wat onooglijke kleine bruine paddestoeltjes, 
en ik vind het een uitdaging om die aardig in beeld te krijgen.
De lichtcirkels door het lage tegenlicht vind ik mooi, maar de voorgrond is me toch net even te druk.
Maar,  het is interessant en leuk om hier mee te experimenteren, ik leer er veel vanEventjes onder de plooirok gedoken  ;-)

Slotwoordje:
Ik had eigenlijk nog een keertje terug willen gaan naar die Geschubde Inktzwammen, maar het kwam er niet van, een mens heeft nou eenmaal ook andere dingen te doen, zoiets als werk.....
Ik zet ze gewoon  op het lijstje voor volgend jaar,  heb ik ook dan nog wat te fotograferen ;-)

21 opmerkingen:

 1. Hallo Loes,

  Gelukkig dat er nog iets over blijft, stel je eens voor dat alles "op" zou zijn:-)
  Wat zou je dan toch moeten gaan doen? Mooi vind ik dat paddestoelen met groothoeklens. Goed dat je terug gegaan bent, de tweede poging is een stuk beter. Jammer van het harde licht op het gras. Dat is dan weer het nadeel van een mooie zonnige dag. De lhb-jes op de hoed zijn leuk! De eerste is scherper, de tweede vind ik grappiger. De laatste foto is verrassend, de scherpte achter in de hoed. Mooi daar waar het licht er doorheen komt.
  Groetjes, Gonnie

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Tjonge Loes wat geniet ik toch altijd weer van jouw blogs. De combinatie van je overwegingen en de prachtige foto's die je toont maken voor mij iedere blog leerzaam en inspirerend.
  Een heel fraaie blog laat je hier weer zien. Van de landschappen bevallen foto5 en foto7 me zeer, prachtige wolkenluchten die mooi in het water terug komen en heerlijke kleuren.
  Het Lieveheersbeestje op de paddenstoel vind ik ook erg mooi, als je hem er wegvliegend op had gekregen had je een echte topper.
  Heb je bij de Inktzwammen nog overwogen om je telelens te gebruiken? Soms gebruik ik mijn 300mm en ben regelmatig verrast over het effect.
  Prachtige serie ik heb er van genoten!
  Natuurkieker Coby

  BeantwoordenVerwijderen
 3. een goede keuze om even terug te gaan met beter weer, het blijft een moeilijke keuze waar je op scherp stelt met een groepje paddo's. Jammer dat nu het gras in de "bleek" staat met de tegenlicht opname. En dan je LHB, zo mooi boven op het hoedje, dit zijn echt de foto's waar voor je op de buik gaat...jammer dat je de vliegende foto niet te pakken hebt, dat was helemaal dan de topper geweest. Maar deze mogen van mij ook aan de muur...landschap met een goud randje, blijven mooi om te zien..het is weer een echte Loes blog, mooi verteld en prachtige foto's..

  LG Von

  BeantwoordenVerwijderen
 4. @Coby,
  vorig jaar deed ik 'noodgedwongen' alle paddo's met de telelens, nu ligt de uitdaging dus vooral in de macrolens, maar, zoals blijkt, is de groothoek ook erg verrassend.
  Tele zal ik echter niet vergeten, maar ik had hem dit keer bewust niet bij me, bij een gecombineerde fiets/wandeltocht naar deze uithoek wilde ik 'lichtgewicht' op pad.
  Dank je voor fijne reacties!
  Groet
  Loes

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Goed idee dat lijstje voor volgend jaar.
  Ik kan wel een hele waslijst maken, deze herfst is er van fotograferen echt niet veel gekomen.
  Dat vervelende werk ook he ;-)
  Ik ga helemaal voor de laatste foto, super compo, prachtig licht.

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Hà Loes, wat goed om met beter licht nog eens terug te gaan!
  De Geschubde Inktzwammen vind ik toch heel mooi gedaan (met je groothoeklens).
  Het felle zonlicht was misschien iets teveel van het goede bij de Zwammen die je met je macrolens fotografeerde maar ze staan er wel heel mooi scherp op.
  Je landschaps foto`s zijn sùper mooi, wat een prachtige kleuren en scherpte en je compo s zijn heel fraai.
  Het LHBtje op de Paddenstoel vind ik prachtig, mooi de scherpte op het kleine beestje en de vage achtergrond doet het erg mooi hier.
  Het rood van het LHBtje knalt eruit.
  Erg leuk om je worstelingen te lezen, ik leef helemaal met je mee.
  Fijn weekend, met mooi weer (liefst wat sluierbewolking) en veel fotoplezier,
  groetjes Greet

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Hoi Loes,

  Je enthousiasme en levenslust zijn voor mij elke keer weer inspirerend. Zo voor het slapen gaan even de natuur in met Loes. Ik neem me vaak voor om ook weer eens naar de AWD te gaan. Heb er vaak gelopen en kom er niet zo veel meer, maar morgen ga ik! Het wordt mooi weer. Een goed weekend Loes en bedankt weer voor je inspiratie.

  groetjes van Els

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Hoi Loes,
  Wat een verschil met die grijze zondag. Je bent op dezelfde plekjes geweest, maar wat ziet het er met een blauwe lucht, wat zon en wolkjes toch mooi uit. Die berkjes in het water bijvoorbeeld, met zo'n lucht erbij wordt het een aansprekende foto. De paddestoelen die je in hun eentje kon fotograferen vind ik het mooiste, en de ready for take off foto is een topper, erg mooi.

  Ik heb er weer van genoten.
  groetjes Ghita

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Hoi Loes
  Het lijkt inderdaad wel voorjaar met die heerlijke frisse blauwe luchten de Paddo's zijn ook weer mooi en het LHB schattig en wat een mooi gebied is dat daar hou ook van dat Riet prachtig de kleuren vooral als het licht er mooi op valt
  mooie serie weer
  Groetjes en een fijn weekend
  Janny

  BeantwoordenVerwijderen
 10. Hoi Loes
  jammer dat je geen foto's hebt van de wandeling met ze vieren.
  maar je hebt het weer goed gemaakt met andere foto's die ook erg mooi zijn.
  groetjes Herman,

  BeantwoordenVerwijderen
 11. Verstandig besluit geweest een dagje later nog eens te gaan. Fraaie serie en vooral de laatste foto vinden we heel fraai gezien het licht.

  groetjes,

  BeantwoordenVerwijderen
 12. Hallo Loes.
  Wat een prachtige wolken luchten en dan die kleuren in het riet, heel mooi. Goed dat LHB op die paddenstoel, je hebt er weer een blog van gemaakt dat het bekijken waard is.
  Groeten Bets

  BeantwoordenVerwijderen
 13. Hoi Loes...
  Dat terug gaan van jou herken ik wel, als ik iets heb wat niet echt naar mijn zien is geworden, wil ik ook altijd terug om het te verbeteren, of het er van komt is een 2de maar de intentie is er altijd....
  Mooi geworden de inktzwammen met de groothoek...
  geeft altijd een mooi beeld van de wereld achter de paddenstoel....
  mooie serie maar ik ben blij dat ze weer op je wensen lijstje van het volgend jaar staan...
  ze worden altijd alleen maar beter, omdat je leert van je vorige...dus.....!!

  gr. Nieske

  BeantwoordenVerwijderen
 14. Gaaf Loes zo languit en deze Inktzwammen op de voorgrond, niet helemaal blij maken ze je jou, maar zo is er telkens weer iets wat te verbeteren valt en zo blijft er uitdaging. Dit zo met de groothoek vindt ik wel heel gaaf!
  Maar ook je andere landschappen, zulke mooie spiegelingen en die opname gemaakt met tegenlicht, echt een juweeltje. Gaaf ook het LHBtje , de tweede wow wat mooi frontaal genomen en zo scherp. Ook een fraaie dof, waardoor alle details erg mooi uit komen. Ja en dan nog even onder het rokje kijken, prachtig, sterkte compo, met ook weer een geweldige dof met mooie rustige kleuren. Groetjes Cristien.

  BeantwoordenVerwijderen
 15. Hoi Loes,

  het was die dag ook vreselijk mooi weer. Wij zijn die dag naar het Zwanenwater geweest. Je fotoserie is echt wel tof hoor, want je hebt er een aantal prachtige scherpe tussen staan.

  Je landschappen vind ik heerlijk om te zien en ze zijn ook mooi vastgelegd. Topper vind ik je laatste paddenstoeltje waar de zon doorheen schijnt. Wat een prachtplaat is dat! Ook je kevertje op de hoed zijn schitterend gemaakt.

  groetjes, Helma

  BeantwoordenVerwijderen
 16. Hoi Loes,
  Dat is een goede zet geweest, wat een prachtige serie is het geworden. Wat een prachtige landschap foto's heb je, kan wel op les bij je komen. Heb er vandaag een paar gemaakt en allemaal weer weg gegooid.

  Gr Cees

  BeantwoordenVerwijderen
 17. Hoi Loes
  Een prachtige dag had je wolken en blauwe luchten een ideale combinatie wat mooie plaatjes heeft opgeleverd.
  De groothoeklens bij de zwammen vind ik zeer geslaagd.
  Groet Arjen

  BeantwoordenVerwijderen
 18. Loes,

  Mooi serie landschappen.
  Van die macro's word ik jaloers! Dat wil bij mijn nog niet lukken.

  Peter

  BeantwoordenVerwijderen
 19. Hoi Loes,
  Ik sluit me helemaal aan bij jouw eigen overpeinzingen en commentaren hierboven. De landschappen met witte berkjes en goudgele riet zijn erg fraai, en de laatste paar paddestoelen ook.
  Bij die met het LHBtje had ik graag die knallend groene achtergrond gezien van de foto erboven. Omdat rood en groen complementaire kleuren zijn, had je op die manier een mooier contrast gekregen.
  Gr. Wouter

  BeantwoordenVerwijderen
 20. Mooie afwisselende serie ... leuk om ook de groothoeklens te gebruiken.
  De laatste foto vind ik het mooiste.
  Groetjes vanuit de nachtdienst
  Miranda

  BeantwoordenVerwijderen
 21. Leuk die groothoek platen van de zwammen, mooi effect.

  BeantwoordenVerwijderen