De mooie natuur daagt mij uit om te fotograferen, de wens om goed te leren fotograferen daagt me uit om er steeds vaker
op uit te gaan om te oefenen.
Een heerlijke wisselwerking dus, waaraan ik veel plezier beleef.
Op deze site doe ik verslag van mijn pogingen om wat ik zie zo mooi mogelijk vast te leggen.
Bedankt voor je bezoekje, en mocht je een reactie achter willen laten, dan stel ik dat erg op prijs.

Klik op een foto voor een presentatie in groter formaat en hogere kwaliteit!


zaterdag 22 oktober 2011

Mooie Mannen

In de bronsttijd lonkt telkens de AWD,  het is zo geweldig om hier het spektakel van de bronst mee te beleven, vooral omdat je er als het ware midden in staat.
Als ik  het meemaken van de bronst in de AWD  vergelijk met het circus langs de Wildbaan op de Hoge Veluwe, ja,  dan wint de AWD voor mij glansrijk. 
Het is natuurlijk nooit precies te voorspellen waar en wanneer de bronstactiviteiten plaatsvinden,  maar het is beslist geen straf om uren door het gebied te struinen, en dat deed ik een dag lang met Yvonne, vorige week donderdag, de 13e oktoberEven voor 8 uur nemen we ingang Oase,  want natuurlijk willen we er vroeg zijn, je hoopt tenslotte altijd om geweldige foto's te kunnen maken bij het mooie ochtendlicht.
Alleen.. daar heb je wel de medewerking damherten voor nodig,  en die lieten zich de eerste uren helaas nauwelijks zien,  we hoorden zelfs geen geburl.
En toen we dan eindelijk de Mooie Mannen voor de lens kregen, was mijn lens helemaal beslagen,  doordat na een erg frisse start de zon uitbundig begon te schijnen  en de temperatuur snel opliep, dus de foto's die ik maakte zijn verprutst. Gek genoeg had Von nergens last van


 Geen plaatjes dus in het zachte ochtendlicht, en om een uur of 10 al last van harde schaduwen, hoewel ik hier de nadrukkelijk aanwezige schaduw niet eens storend vind


 Er is niet veel te beleven, dus we hangen wat rond, en genieten van een uitzonderlijk mooie oktoberdag. En dan,  net als je het helemaal niet verwacht,  dan klinkt er geweigekletter!
We rennen in de richting van het geluid


 De eerste ronde hebben we gemist


 maar de strijd is nog niet beslist, dus we krijgen een herkansing


Wauw,  wat is dit toch steeds weer geweldig om mee te maken!
En kicken als je zo'n gevecht ook echt voor je lens weet te krijgen, want de bomen staan bijna altijd in de weg. Hier had ik mazzel,  ik kon er net tussendoor kijken De rust is weergekeerd,  en we zien nu alleen nog maar rustende mannen, maar wat zijn het toch
Mooie Mannen! 


 In close up


 Je blijft hier fotograferen,  al rustend zijn de Mooie Mannen natuurlijk de meest meewerkende modellen, maar niet de spannendste  :-(


Nou vooruit, nog eentje.... ik wil de serie niet te lang maken, want ik weet zeker dat ik nog wel een keertje ga,  en dan heb ik de volgende keer ook nog wat te fotograferen en te bloggenWe gingen ook nog even bij de vosjes kijken,  en onverwacht kwamen we langs het Zwarteveldkanaal nog zo'n mooie donkere man tegen.
Ik heb ook opnames van dichterbij, maar ik koos nu eens bewust voor een plaatje met wat meer omgeving, dat doe ik echt te weinig


Bij mijn vorige bronstblogje met foto's bij 3200 ISO kwam de vraag om eens wat onbewerkte beelden te laten zien, goed idee!  dat ga ik nu dus doen, want dat is best interessant om eens te bekijken:


bewerkte opname
originele opname
de ruis lijkt op het eerste gezicht nog mee te vallen


 Daarom een flinke crop, dit is de bewerkte versie waarbij dus de nodige ruis verwijderd is, maar in de vergroting steekt die toch echt de kop op


en een crop van het origineel,  uiteraard is de ruis hier nog meer zichtbaar,
daarnaast zie je dat de kleuren beslist een opfrisbeurtje nodig hadden

Slotwoordje:
Na deze vergelijkingen is het mij duidelijk,  3200 iso is bruikbaar indien nodig, zolang ik niet of nauwelijks hoef te croppen.
Ter info: de foto's zijn in RAW gemaakt met de Sony A580  en Sony 70-400mm lens, bewerking in Lightroom 3

26 opmerkingen:

 1. Dit zijn echt prachtige plaatjes Loes.
  Het licht is ook erg mooi.

  Groetjes,
  Arné

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Mooie hertenserie Loes!
  Jullie hebben het maar druk in de AWD met al dat machogeweld.
  De strijdende mannen heb je er knap op staan, prachtige acties foto's en zoals je zelf al zei, geluk dat je net tussen de bomen door kon fotograferen.
  De rustende mannen staan er ook mooi op, fraai fotowerk.
  En leuk dat je nog even het verschil laat zien tussen bewerkte en onbewerkte foto's, tjonge wat een verschil en prima bewerkt!
  Jij doet alles in RAW en dan in lightroom bewerken?
  Mooie en ook leerzame blog!
  Natuurkieker Coby

  BeantwoordenVerwijderen
 3. @Coby, dank weer voor je fijne reactie.
  Ja, alles in Raw en bewerking in Lightroom 3
  Ik ga het er nog even bij zetten
  Groetjes en een prachtige zondag toegewenst
  Loes

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Hoi Loes, wat leuk dat je het verschil laat zien tussen bewerkte en onbewerkte foto`s.
  Ik heb nooit zo`n verschil in kleuren, dat ligt er misschien aan dat ik de witbalans in de basis al op temperatuur 5700 heb staan.
  De kleurtint staat bij mij op + 1
  Soms verschuif ik er nog iets aan maar meestal niet.

  Wat sùper dat je een gevecht hebt kunnen fotograferen, wat een mooie beelden.
  je ziet goed (zeker in de uitsnede) hoe de geweien in elkaar haken en het is goed te verklaren hoe ze elkaar kunnen verwonden.
  Zo`n punt in je oog of door je vel lijkt mij geen sinecure.
  Bij je eerste grote foto vind ik de harde schaduw ook geen probleem, het Hert steekt er mooi door af.
  Mooie foto`s weer,
  groetjes Greet

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Mooie bronstblog, waarbij ik de eerste twee foto's heel mooi vind. Het gevecht is een supermoment, en ze waren even in een open stukje.
  Ik ben vandaag geweest maar heb bijna geen herten foto's gemaakt, ik kon mijn draai niet vinden bij de bronstplek (teveel mensen denk ik), ga het vrijdag nog 1 keer proberen.
  groetjes Ghita

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Hoi Loes Mooie serie weer en wat geweldig als je zo'n gevecht goed kan vastleggen de close ups zijn ook heel mooi wat een prachtige geweien hebben ze hé
  Ja die ruis is heel vervelend het word er niet mooier op dus maar niet croppen maar soms wil je toch bepaalde foto's laten zien en dan mag er gerust iets ruis in zijn hoor
  Fijn weekend h;e groetjes Janny

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Mooi Loes !!
  En mazzel dat je een gevecht te zien kreeg wat je kon fotograferen !!
  Ja ook zonder veel aktie is het gewoon een prachtig gebied om te zijn.
  Je close-up van het zonnende hert is prachtig

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Hoi Loes,

  Dat zijn zeker mooie mannen. :-)
  Je hebt het gevecht ook heel goed vastgelegd en de hoge ISO platen geven mooi aan wat je met Lightroom kunt doen.
  Groet,
  Peter en janny

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Hier kan je als fotograaf en dieren liefhebber alleen maar van GENIETEN , GENIETEN en nog eens GENIETEN....meer hoef ik er niet over te zeggen.

  je bent een klassse fotograaf.

  Groetjes, Joop

  BeantwoordenVerwijderen
 10. het was inderdaad een lange dag, maar wat hebben we genoten.Je hebt het gevecht er nog goed op weten te krijgen, wat een geluk dat we daar nog even aan het babbelen waren, en dan plots het gevecht te horen bijna naast ons. Maar de mannen zo liggend in het gras zijn voor mij ook wel bijzonder, zo rustig dat ze zijn en ons op gepaste afstand toelaten om ze even op de kiek te zetten, heerlijk.
  Wat leuk dat je ons het verschil laat zien. Je weet nu hoe ver je met je iso kan, is toch ook wel in sommige gevallen belangrijk om te weten. Gelukkig heb je LR om er toch een pracht foto van te maken...

  Was een lange dag met veel leuke momenten, klein duimpje..;-)

  Groetjes Von

  BeantwoordenVerwijderen
 11. Hoi Loes
  Hele mooie actiefoto, de kracht spat ervan af! Erg mooi ook de imposante donkere man in het landschap. Leuk om het voor en na te zien, het wegvallen van detail, wat ik altijd het meest storend vind bij ruisverwijdering, valt mee. Was gisteren in de AWD en het was een kabaal van jewelste! Groetjes Albertine

  BeantwoordenVerwijderen
 12. Weer goed bezig Loes....
  Ik ben nog nooit in het AWD geweest ben altijd erg jalors op de mensen die daar zo vlak bij wonen en ik kan me voorstellen dat het te gek is om daar tijdens de bronst te wanden en gevechten mee te maken. De Wildbaan verliest het bij jou dik lees ik, toch ben ik van mening dat de achtergrond van de Veluwe bronst en de edelherten mooier is dan de achtergronden bij de foto's van de damherten in het AWD, ik denk dat jullie relatief dicht bij kunnen komen maar de bomen op de achtergronden ogen altijd rommelig en dat vind ik van de Veluwe niet...
  Maar de closeup's en andere herten foto's van je zijn geweldig!! maar de achtergronden vind ik minder....

  NIeske

  BeantwoordenVerwijderen
 13. je hebt het weer getroffen Loes en het moment heb je goed benut.
  Zulke mooie mannen zie ik niet elke dag.

  BeantwoordenVerwijderen
 14. Bij het lezen denk ik aan een paar tenen... Jullie hebben echt een mooie dag gehad. Maar wat is het licht lastig in deze maand. Er is zoveel moois om vast te leggen en zie daar dan maar eens mee om te gaan. Ik vindt dat je dat heel mooi hebt gedaan. Die close up en die foto er voor wat geweldig en rustgevend zijn die. Zo dichtbij een gevecht en met zulke beelden thuis komen wat wil je nog meer. Hier kun je echt trots op zijn. Ook leuk om je onbewerkte beelden te zien, wat is er toch veel mogelijk tijdens het bewerken. Heel mooi gedaan, groetjes Cristien.

  BeantwoordenVerwijderen
 15. Loes bedankt voor je reacties op mijn blog . Ik volg je logs met grote regelmaat en lees ze met veel plezier.Het fotograferen met hoge isowaarden is soms een nootzakelijk kwaat . Alleen onstaat er dan het gevaar van ruis. Dan moet je bij het verwijderen van ruis er rekening mee houden dat de scherpte van de foto terug loopt.

  gr frans

  BeantwoordenVerwijderen
 16. Hallo Loes.
  Een geweldige serie van een aantal super mannen.
  Leuk die uitleg bij je foto's, daar kan ik als beginneling nog wat van leren.
  Groeten Bets

  BeantwoordenVerwijderen
 17. Prachtig, die Mooie mannen, Loes! je hebt weer een hele mooie blog afgeleverd, prima werk. Jullie hebben heerlijke dingen gezien, vooral dat gevecht is bijzonder. Leuk ook dat we mee kunnen kijken hoe je de hoge iso beelden hebt opgeknapt. Ik heb daar zelf altijd (te) weinig zin in of tijd voor, het lukt me maar net om de blog bij te houden zonder veranderingen in de foto's.

  Ik was gisteren ook in de AWD, super daar!
  Groeten, Marion

  BeantwoordenVerwijderen
 18. Hoi Loes
  mooie foto's van de bronst plek het is de meest bezochte plek in de awd maar het blijft mooi.
  groetjes Herman,

  BeantwoordenVerwijderen
 19. Hoi Loes,
  Een mooie serie weer ik, krijg echt meteen zin om er ook heen te gaan!
  Ook leuk om het verschil tussen bewerkt en onbewerkt eens te zien!
  Gr. Wouter

  BeantwoordenVerwijderen
 20. Hai Loes,

  Ik las je reactie bij Greet en was direct nieuwsgierig naar je resultaten.
  Maar je hebt toch prachtige foto's?
  Zou het kunnen dat je ietsje scherpte verliest in de nabewerking?
  Misschien moet je bij het eindresultaat nog eventjes licht naverscherpen?

  Ik denk dat je zo'n hoge iso kan gebruiken, omdat de lens zo goed is.
  De orginele opname is (op de kleur na) gewoon erg goed, maar wat je er door bewerking in de uitsnede uitgehaald hebt, is helemaal top.
  Dat heb je uitstekend gedaan.

  Als ik je blog zo zie, moet ik volgend jaar toch maar weer eens naar de bronst gaan;-)

  Groetjes,
  René

  BeantwoordenVerwijderen
 21. Loes,

  Zag je de man nog van je dromen?
  Genieten weer van je serie.
  Zo'n gevecht is altijd geweldig, zeker als je het kan fotograferen, top!

  Peter

  BeantwoordenVerwijderen
 22. Hallo Loes,

  Wat zet je hier ene paar geweldig mooie platen neer van deze Damhert mannen, en in het bijzonder foto: Damhertenbronst+AWD-01621.jpg ;-) Schitterende compo en setting. Straalt echt rust uit. Ook een gevecht heb je hier mooi te pakken, net tussen de takken door, waardoor het gevecht nog goed te zien is. Ja het donkere hert blijft toch wel de publiekstrekker denk ik onder de herten. Die blijft gewoon mooi en apart. Het is jammer dat ik er niet zo dichtbij de AWD woon, want anders had ik echt wel vaker gegaan.


  Het is misschien wat stil aan deze kant, maar dat komt omdat ik met een eigen site bezig ben, en ik heb eindelijk door dat Lightroom toch vele malen makkelijker is met bewerken dan Adobe Photoshop CS. Het scheelt me veel meer tijd met bewerken. Ook daar ben ik een beetje mee aan het klooien. Deze week hoop ik nog wel een nieuw blog te plaatsen.

  Je blijft nog wel steeds de winnaar onder de blogteller. :-(

  Groetjes,
  Remco

  BeantwoordenVerwijderen
 23. dit is waar je het voor doet...het onverwachte.
  Geweldig als dit kunt fotograferen.

  BeantwoordenVerwijderen
 24. Hoi Loes,
  Al moest je wat later beginnen het is een prachtige serie geworden, en gelijk ook hele mooie foto's van een gevecht.
  Ik hoef geen foto's te maken met iso 3200, dan heb ik veel meer ruis.

  Gr Cees

  BeantwoordenVerwijderen
 25. Hoi Loes,

  echt helemaal geweldig deze foto's! Wij zijn gisteren (zondag 23-10) ook nog naar de AWD geweest en het burlen was neit an de lucht. Ik heb ook eindelijk mijn herten met enorme geweien hahahahaha...

  heb mijn Henk ook even hier naar het scherm gesleept om jou foto's te laten zien. Helemaal super dit. Ik geniet dan ook met volle teugen :-)

  Groetjes, Helma

  BeantwoordenVerwijderen
 26. Het is echt genieten van deze mooie mannen. Je hebt ze ook prachtig op de foto gezet. Goede actiefoto's van het gevecht en de close up vind ik ook mooi. Het is net of hij even geniet van de zon.
  Je hebt de foto's goed bewerkt. De ruis vind ik best meevallen. Wat me vooral opvalt is dat je de kleur heel mooi natuurlijk hebt gekregen. Een heel verschil met de oorspronkelijke foto.
  Knap werk.
  Groet, Elly

  BeantwoordenVerwijderen