De mooie natuur daagt mij uit om te fotograferen, de wens om goed te leren fotograferen daagt me uit om er steeds vaker
op uit te gaan om te oefenen.
Een heerlijke wisselwerking dus, waaraan ik veel plezier beleef.
Op deze site doe ik verslag van mijn pogingen om wat ik zie zo mooi mogelijk vast te leggen.
Bedankt voor je bezoekje, en mocht je een reactie achter willen laten, dan stel ik dat erg op prijs.

Klik op een foto voor een presentatie in groter formaat en hogere kwaliteit!


maandag 5 september 2011

Koraalzwammen Landgoed Elswout

Een serie van een week geleden, maandag 29 augustus.  Na een verregende ochtend die ik doorbracht met blogs kijken en het maken van mijn Cruysbergen-blog, kreeg ik zin in fotograferen.  Het weer bracht me in herfststemming, dus tijd voor paddestoelen!  Op naar Landgoed Elswout bij Overveen,  daar is vast wel wat te vinden............

   Nou, dat viel aanvankelijk erg tegen, maar het was droog,  en Elswout is prachtig om te wandelen, 
 dus ik had het evengoed wel naar mijn zin
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                  

 Maar toen,  gelijktijdig met het doorbreken van een aarzelend en sporadisch zonnestraaltje viel mijn oog op een prachtige koraalzwam, en er stond er niet één,  nee,  een heleboel,  ik had ze voor het uitkiezen, geweldig!  deze koraalzwammen had ik nog nooit eerder gezien


 Toevallig had ik bij de bibliotheek een paddenstoelengids gehaald, dus het leek me een eitje om even de naam van deze koraalzwam te achterhalen, maar dat viel tegen, wat veel soorten bestaan er!
Ik houd het bij deze op de 'Rechte Koraalzwam' ( ramaria stricta )


De Rechte Koraalzwam is vrij algemeen, en groeit op plantenresten en takjes, houtsnippers en vermolmde stammen en stronken van loofbomen


 Het 'Kleverig Koraalzwammetje'  ( Calocera viscosa ),  die ken ik wel, maar nooit eerder trof ik ze in zo'n mooie setting. Bovendien had ik vorig jaar de macrolens nog niet,  en met de telelens was het toch wel erg moeilijk om dit kleine zwammetje scherp in beeld te krijgen


 Met de iets verdroogde puntjes vind ik ze op hun mooist,  net kleine vlammetjes in het donkere bos


 Het Kleverig Koraalzwammetje behoort tot de Trilzwammen.
Ze onderscheiden zich van de niet verwante Koraalzwammen door hun gummi-achtige vlees


 Al dit moois vond ik tegen deze prachtige beboste en bemoste helling Daar ontdekte ik ook dit bijzondere zwammetje. Het was een hele toer om dit enigszins goed in beeld te brengen,  tegen de helling kon ik geen plekje vinden voor de rijstzak, en ook de monopod gaf me niet genoeg steun bij de erg lange sluitertijden in het donkere bos. ISO 3200 bracht uitkomst, uiteraard gevolgd door een flinke ruisverwijdering in Lightroom Wat ik toen nog niet wist,  is dat ik later deze zelfde zwam zou tegenkomen, maar dan volgroeid.
Wat een prachtzwam met die bijzondere zalmroze kleur.
Maar welke soort koraalzwam zou het zijn? Ik vermoed de Beukenkoraalzwam

Ik heb inmiddels veel tijd besteed aan het zoeken en beelden vergelijken, maar ik kom er niet helemaal uit. Op Waarneming.nl  ontdekte ik dat de zeldzame Beukenkoraalzwam  ( Ramaria Fagetorum ) op Elswout voor komt, en daar lijkt hij toch wel erg op.  Overigens komt hier ook de zeer zeldzame Fraaie Koraalzwam  ( Ramaria Formosa )  voor, dus wie weet,  heb ik die ook wel gezien.
Als leek kan ik het onmogelijk weten, de zwammen lijken in elk stadium een andere kleur en vorm aan te nemen, dus laat ik het er maar op  houden dat het erg mooie koraalzwammen zijn ;-)

 Dit is weer een héél ander soort koraalzwam, 
het lijkt haast wel een kruising tussen een knotszwam en een koraalzwam ;-)
Het zou de Rimpelige Koraalzwam ( Clavulina Rugosa ) kunnen zijn,
 zie onderstaande beschrijving van Soortenbank.nl :

Vruchtlichaam weinig vertakt, geweivormig, 5-6 x 0,5-1 cm. Vertakkingen slank knotsvormig of afgevlakt, gedraaid, weinig of aan de top vertakt, de toppen rond tot afgevlakt, rimpelig, vuilwit tot okerkleurig. Vlees elastisch, wit. Geur reukloos.
Matig algemeen, Rode Lijst (Kwetsbaar)Dit lichtgele zwammetje kan ik helemaal niks van bakken, misschien ook weer de Beukenkoraalzwam.
( bakken lijkt me sowieso geen goed idee, sommige soorten zijn weliswaar eetbaar,  maar zonder echt goede kennis moet je daar natuurlijk nóóit aan beginnen)


Als laatste deze foto,  helemaal niet passend in deze reeks, maar ik vond dit weer zo'n mooie openbaring van iets dat je met het blote oog niet ziet. Met het blote oog zie je alleen een tak met een rode gloed, maar van dichtbij is dit Gewone Meniezwammetje  (Nectria cinnabarina) beslist niet gewoon. 

 Er zijn hier heel goed twee stadia te zien van deze schimmel.
Eerst onstaan de lichtroze vlekjes op het hout. Er worden talloze ongeslachtelijke sporen gevormd. Deze heten conidia. Het tweede stadium bestaat uit donkerrode wratjes, die de sporenzakjes  dragen.

Ik vind het net het 'Snoepje van de Week' !

Slotwoordje:
Een serie met een herfsttintje,  en dat eind augustus  :-( 
Gelukkig verbeterde het weer de afgelopen week aanzienlijk,  dus met mijn vakantie kwam het wel goed!  Waar ik nog meer zo al van heb mogen genieten,  dat volgt uiteraard in een volgend blogje


30 opmerkingen:

 1. Hai Loes,

  Je hebt inmiddels al aardig wat mooie macroseries gemaakt, maar deze vind ik toch wel heel erg mooi.
  De 3de foto en die van de volgroeide zalmkleurige zijn in mijn ogen net even iets mooier dan de andere.
  Waarom? Gevoelskwestie.
  Echt een hele mooie serie en het is weer eens iets anders dan de normale paddestoelen, die we zo vaak zien.

  Groetjes,
  René

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Hoi Loes

  wat een prachtige beelden, nu moet ik toegeven dat ik vrijwel niets weet van paddestoelen en zwammen, maar de beelden en tekst spreken voor zich, En ik heb er weer wat van geleerd.
  Wat een schitterende kleuren, ik kan me voorstellen dat de link met koraal gelegd wordt, werkelijk prachtig

  Groetjes
  André

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Super mooi echt geweldig deze serie prachtige kleuren
  Grt Jeanne

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Hoi Loes
  Ik ben nog in afwachting van de bestelde paddenstoelengids, dus ik kan je niet verder helpen. Maar wat zijn ze mooi!!!!!!!!! En dan zo tussen het groene mos..... gelukkig is Elswout lekker dichtbij!! ;) Heb je het forum van Waarneming.nl al geprobeerd?? Daar zitten mensen die alles weten.... Geweldige foto's. Groetjes Albertine

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Mooie serie Loes,

  je hebt je aardig verdiept om de foto's van de nodige informatie te voorzien. Ondanks dat het nog vroeg is voor herfst foto's zijn het schitterend kleurige plaatjes geworden.
  De vlammetjes uit het mos geven een mooi contrast, goed gedaan.

  Groeten,
  Ron

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Oh meid toch wat schitterend zeg! Net vuur! Geweldig mooi zeg. Ik ga er ook gauw op uit om deze prachtige natuur op te zoeken.
  Lieve groet,
  Gerreke

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Dat jij zoveel mooie koraalzwammen kan vinden is al een compliment op zich waard, maar om ze dan ook nog als miniatuur landschappen op de foto te krijgen is af. Mis gelijk mijn macrolens die in nog in de reparatie is. Een zalige serie die een van de weinige voordelen is van al die regenachtige dagen...

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Hoi Loes wat mooi al die aparte Zwammen etc heel erg mooi die zie je hier niet hoor (jammer )moet ook maar weer een keer naar een bos toe
  de laatste is ook heel mooi en die Roze prachtig
  mooie serie
  fijne avond hé groetjes Janny

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Hoi Loes, jij weet de mooie soortjes wel te vinden, jeetje wat is dit gaaf! Het lijkt wel of je er op je knieen doorheen bent gegaan want volgens mij loop je er anders zo aan voor bij. Maar jij niet al die soortjes en zo bijzonder fraai in beeld gebracht. Dit is wel even wat anders als de gewone rood met witte stippen! Groetjes Cristien.

  BeantwoordenVerwijderen
 10. Hoi Loes

  Het werkt ik kan weer berichten plaatsen.

  Wat zijn je foto's scherp, erg mooi.

  gr.Jelle

  BeantwoordenVerwijderen
 11. Zo, wat weer een serie Loes! Wow, SUPERBLOG!!!
  Geweldige foto's en interessante informatie.
  Paddenstoelen is iets waarvan ik mezelf heb beloofd dat ik daar niet alle namen van hoef te weten. Jouw verhaal over de "namenzoekerij" is herkenbaar, ik heb mezelf beloofdd dat ik van padddenstoelen niet alles hoef te weten.
  Ik vind het knap dat je van zoveel soorten toch een naam hebt weten op te duikelen.
  Paddenstoelen fotograferen vind ik zelf ook geweldig en is wel een van de redenen van mijn fascinatie voor macrofotografie.
  Na het zien van deze blog ga ik daar nog maar eens even weer wat fanatieker naar op zoek!
  En bijna vakantie dus....
  Ik heb hier weer enorm genoten, ook van de prachtige landschapsfoto's trouwens en een favoriet heb ik niet, ik vind het allemaal even prachtig!!
  Natuurkieker Coby

  BeantwoordenVerwijderen
 12. Hallo Loes,

  Ik zeg het wel vaker, maar dan nog maar een keer!
  Top fotografie!!
  De beukenkoraalzwam zou ook 'fraaie koraalzwam' kunnen zijn, maar dat weet ik niet zeker.
  In ieder geval is het prachtig om te zien en even mooi vastgelegd!
  Je zou zo 'bijna' naar de herfst gaan verlangen. :-)

  Groet,
  Peter en Janny

  BeantwoordenVerwijderen
 13. Hi Loes,
  Wat een supermooie serie. Ik vind de koraalzwamfoto's natuurlijk helemaal te gek. En inderdaad een mooie setting (ik denk even terug aan onze kleverige koraalzwammetjes in het Spanderswoud), mooie achtergronden.
  en ik vind de foto van het bos, en de de bemoste helling er uit springen, zo veel groen, zo mooi in beeld gebracht, de dieptewerking door de bomen...echt een geslaagd plaatje.

  Dit is ook erg mooi, zelfs met minder mooi weer valt er zoveel te genieten buiten.
  groetjes Ghita

  BeantwoordenVerwijderen
 14. Prachtige serie van deze kleine zwammetjes ... ze zijn mijn favoriete zwammetjes :-)

  De mooie achtergronden maken de foto's compleet ... top gedaan!
  Groetjes,Miranda

  BeantwoordenVerwijderen
 15. Hooi Loes
  Wat een geweldige foto’s ik heb er van genoten.
  Groetjes Herman

  BeantwoordenVerwijderen
 16. Hallo Loes

  Wat een mooie serie.
  De meeste heb ik nog nooit gezien.
  Prachtig, de onderste is super sommige lijken net kleine bloempjes, en van die roze zuurtjes
  Gr. Louisa

  BeantwoordenVerwijderen
 17. Ha Loes,
  Wat een mooie serie. Ze zijn zo klein die koraalzwammetjes en ze ogen zo groot.
  Vooral de tweede van de rechte koraalzwam vind ik schitterend. En het contrast van het felle oranje tegen het frisgroene mos is heel mooi.
  De boshelling nodigt uit om er te gaan wandelen. Heel mooi
  Groeten, Gonnie

  BeantwoordenVerwijderen
 18. en dat nog net in augustus, je moet er aan gaan geloven, maar met deze prachtige soorten is dat alleen maar een geluks gevoel dat je ze gevonden hebt. Wat zijn ze mooi en dat allemaal in één bos. De beikenkoraal zwam is wel heel mooi om te zien, ze zijn allemaal mooi maar de kleur, zo apart om dit in het bos te zien. Het lijkt wel een beetje op natuurmonumenten, bruggetje, mooie bomen, trappentjes van hout, wat zal het straks mooi zijn wanneer de bladeren de herfst kleuren hebben. Zo zie je maar, het lijkt even niets en dan kom je deze toppertjes tegen. Klasse foto's heb je gemaakt...het wordt paddenstoelentijd...jeeee.

  Groetjes Von

  BeantwoordenVerwijderen
 19. Wauw, wat een mooie serie!
  Maar wat mij betreft ook een beetje vroeg voor de tijd van het jaar... Maar ja, dar doen we niks aan.
  Prachtige scherptes en leuk gespeeld met scherptediepte.
  En die laatste, een aparte vondst, heel mooi om te zien.

  (PS: Ben weer even wat minder op blogspot maar wat meer op aminus3 te vinden)

  BeantwoordenVerwijderen
 20. Volgens mij krijgen we dit jaar wel
  heel veel paddenstoelen..
  met al die regen moet dat haast wel...
  Wat een mooi serie Loes...
  prachtige opnames en je hebt ze super belicht en in beeld gebracht.....

  gr. Nieske

  BeantwoordenVerwijderen
 21. Wat laat je weer veel moois zien Loes!
  Ik ben daar ook geweest maar deze niet gezien.
  Je hebt het piep kleine spul prachtig gefotografeerd, ondanks het weinige licht.
  Wat een prachtige kleuren en vormen hebben de Koraal zwammen.
  Ook het menie zwammetje heb je goed gevonden, wat is dat mooi!
  Net een soort bos Kaviaar met een toefje saus.
  Ik denk dat je menig mens aanspoort om de bossen in te trekken (mij in ieder geval wel).
  Een prachtig blog weer.
  Groetjes Greet

  BeantwoordenVerwijderen
 22. Hoi Loes,
  Wat tof dat je deze koraalzwam tegen bent gekomen. Heel bijzonder om deze asperge achtige paddenstoelen zo te zien. Mooi vastgelegd met al die herfstkleurtjes rondom. En de herfst moet nog beginnen. Foto 6 vind ik ook erg mooi met die oranje gekleurde zwam. Zeer fraaie compo ook. Ook die laatste is heel bijzonder. Mooie reeks Loes!!

  Groetjes, Marco

  BeantwoordenVerwijderen
 23. Is helemaal stinkend jaloers op dit vreselijke mooie blog met zoveel prachtige foto's. Werkelijk Loes, wat is dit toch enorm genieten. Prachtig gewoon. Zo red ik dat echt niet hoor.

  groetjes, Helma

  BeantwoordenVerwijderen
 24. Nogmaals van deze prachtige serie zitten genieten want hij is ronduit super. Enigst voordeel van dat knuddeweer van de afgelopen 3 maanden. Een vroeg paddomoment.

  BeantwoordenVerwijderen
 25. Hoi Loes
  Wat heb jij die koraalzwammen mooi in beeld gebracht..en wat veel verschillende..De Beukenkoraalzwam is wel heel erg mooi..Knap dat je de namen weet te achterhalen..want dat lijkt me ook een behoorlijk uitzoek werk..
  fijne vakantie..hier regent het nu..dus ik hoop dat jij nu ergens een droog gebied weet te vinden.
  Gr Henk

  BeantwoordenVerwijderen
 26. Hoi Loesje,

  Hier maak je me blij mee. Koraalzwammen vind ik één van de mooiste paddenstoelen, net als de Porseleinzwam. Ja met zoveel regen van de laatste tijd komen de paddenstoelen letterlijk uit de grond. Het lijkt inderdaad al wel herfst. Eigenlijk vind ik ze allemaal schitterend om te zien, en dat er nog zoveel verschillende Koraalsoorten zijn, dat wist ik niet. Als ik er 1 tegen zou komen, dan noem ik het gewoon Koraalzwam, maar jij gaat daarin nog iets dieper en wil de exacte naam weten. Leuk om te zien en te lezen dat je je eigen er zo in verdiept. Je plaatjes liegen er niet om, die zijn gewoon weer een lust voor het oog. De Helling opname vind ik ook prachtig om te zien. Die zou ook zo als poster aan de deur bv. kunnen.

  Ik ga na naar je volgende blog weer kijken....hahahah...tijd teveel, of vakantie?

  Groetjes,
  Rem

  BeantwoordenVerwijderen
 27. Hoi Loes
  Schitterende plaatjes van de verschillende zwammen.
  Het kleverige koraalzwammetje (weet nu ook hoe die heet) is de enige die ik wel vaak gezien heb.
  Toch maar eens wat beter proberen te kijken want ze zijn erg mooi.
  Groet Arjen

  BeantwoordenVerwijderen
 28. Hallo Loes, wat een geweldig mooie foto's heb je gemaakt van deze aparte zwammetjes. Vooral "het snoepje van de week" is om op te vreten !! Mijn complimenten!
  Groetjes Odette

  BeantwoordenVerwijderen
 29. Ongelooflijk Loes, wat een prachtfoto's van deze zwammen. Wat goed dat je ze allemaal gevonden hebt. Je kunt deze foto's wel verkopen voor een paddenstoelencatalogus. Ze staan er zo mooi en duidelijk op.
  Elswout is mooi hè. Ik moet er nodig weer eens heen.
  Groet, Elly

  BeantwoordenVerwijderen
 30. Hoi Loes,

  Wat een gezwam zeg. Maar dan wel mooi gezwam.
  Wat een rijk gebied. Wordt steeds jaloerser op al die eigenaren van macrolenzen. Moet het nog doen zoals jij vroeger, met de telelens en dat is toch wel vrij lastig hoor. Erg mooie macro's weer.

  Groeten,
  Robert

  BeantwoordenVerwijderen