Dat was aan de ene kant een goede beslissing, want het blijkt bronsttijd voor de reeën te zijn, aan de andere kant was het niet zo'n succes, buienradar had een fikse onweersbui over het hoofd gezien, en dat is niet leuk als je op de hei bent....
De bronst-, paar- of voortplantingstijd van reeën valt midden in de zomer. Tussen midden juli en half augustus worden de geiten gedekt (beslagen)
De bronst wordt ingeleid door het bronstig worden van de geiten. De geiten zijn 3 - 4 dagen bronstig.
Bronstige geiten scheiden geurstoffen af en maken geluid (fiepen) waardoor de bokken worden aangetrokken. Nadat de bok een bronstige geit heeft gevonden begint de bok de geit te drijven. De geit vlucht waarbij de bok volgt met laaggedragen kop. Af en toe stopt de geit, kijkt achterom en nodigt de bok als het ware uit om te volgen. Dan vlucht zij opnieuw, gevolgd door de bok.
Er wordt tijdens die achtervolging steeds in cirkels of achtvorm gelopen. Dit gaat door totdat de geit de bok niet meer kan weerstaan en laat paren. Dit paren noemen we beslaan.
Het beslaan, de eigenlijke paring, duurt maar heel kort, maar kan wel meerdere malen herhaald worden.
Daarna verlaat de bok de geit en gaat op zoek naar een andere bronstige geit. De geit voegt zich dan weer bij haar kalveren.
Slotwoordje:
Omdat het door de naderende bui steeds donkerder werd, waren het niet de ideale omstandigheden voor mooie foto's. Ik heb bij bijna al deze foto's een hoge ISOwaarde (1600) moeten gebruiken.
Dinsdagavond ben ik bij mooier weer terug gegaan, maar er waren meer mensen die het een aangename avond vonden om de hei op te gaan, dus veel mensen, weinig reeëen.
Ik hoop binnenkort gelegenheid te hebben om nog eens in de vroege ochtend te gaan, dus hopelijk komt er een vervolg van de bronst met betere foto's
Hoi Loes
BeantwoordenVerwijderenHele mooie actie foto’s van de reeën super
Groetjes Herman versteeg,
Toch mooi om te zien hoe die bok achter de geit aan zit. Mooi plekje daar bij de natuurbrug. Gr Harald
BeantwoordenVerwijderenOndanks het donkere weer heb je toch weer mooie foto's kunnen maken hoor en je hebt natuurlijk iets heel moois en bijzonders kunnen zien, is ook veel waard hoor!
BeantwoordenVerwijderenGroetjes,Miranda
Toch een geweldige serie Loes
BeantwoordenVerwijderenen het lijkt me prachtig om dat zo te zien heel mooi
Fijne dag groetjes Janny
dag Loes
BeantwoordenVerwijderenJe hebt toch weer een fraaie serie kunnen maken....pluspunt is ook altijd de info bij jou opnames....prima hoor.
groetjes, Joop
het blijven mooie foto's, je ziet verders niets van de hoge ISO...prachtig om te zien dat het allemaal alweer op gang gaat komen...
BeantwoordenVerwijderenGroetjes Von
Dit zijn al geweldige foto's. Wauw, dat zijn mijn droomplaatjes, een ree op de hei, zo mooi in beeld.
BeantwoordenVerwijderenIk hoop dat ik dit over een paar weken ook mag mee maken. Hoe laat op de avond was dit?
groetjes Ghita
Heel mooi deze serie Loes echt prachtig die kop van zulk een dier is teder en mooi gelijk. Hier geen herten in de polder enkel koeien en daar doe ik het dan maar mee
BeantwoordenVerwijderenOok weer een serie om trots op te zijn Loes.
BeantwoordenVerwijderenPrachtig gedaan je was op de juiste plaats op het juiste tijdstip. Dit kan niemand je meer afnemen.
Groet,
Peter en Janny
Dag Loes,
BeantwoordenVerwijderenReeenbronst. Heb ik gisteren ook naar gekeken. En wat die hoge iso betreft. Jah, als je goed belicht dan merk je er niet zo gek veel van. Dit soort fotografie is bijna altijd met minder licht dat je eigelijk zou willen. Vooral als je ook nog tele gaat werken dan moet je wel omhoog. Ik vind het over het algemeen ook niet zo heel erg. Gisteren heb ik ook regelmatig in de 1600 iso gewerkt. Die ruis is misschien voor sommige niet goed.. Maar jah.. vroeger.. toen hadden we het ook. Een leuke serie en zo te zien woon je dicht in de buurt van een heide gebied. Ideaal.
Groet,
Frans
Dat vergat ik nog.. Die eerste foto met die reebok en die boomsstronken.. Vind ik een van de mooiste hoeken om een dier te fotograferen. laag bij de grond. Dat laat zo mooi dat dier zien.
BeantwoordenVerwijderenGroet,
Frans