De mooie natuur daagt mij uit om te fotograferen, de wens om goed te leren fotograferen daagt me uit om er steeds vaker
op uit te gaan om te oefenen.
Een heerlijke wisselwerking dus, waaraan ik veel plezier beleef.
Op deze site doe ik verslag van mijn pogingen om wat ik zie zo mooi mogelijk vast te leggen.
Bedankt voor je bezoekje, en mocht je een reactie achter willen laten, dan stel ik dat erg op prijs.

Klik op een foto voor een presentatie in groter formaat en hogere kwaliteit!


maandag 8 juni 2020

Groene blaadjes


Al heel lang nam ik me voor weer wat vaker te gaan posten, maar na zo'n lange tijd...  waar te beginnen?  welke foto's?  het lukte me gewoon niet om de draad weer op te pakken.

Maar toch, ik wil mijn blog toch echt wel levend houden,  dus laat ik maar beginnen bij de vorige keer, "Huisvlijt & Macro Special"

De Macrodag die ik aankondigde werd een groot succes, een impressie kun je hier bekijken. Het muisje kreeg een leuk staartje.....Gedurende die dag had ik zelf geen gelegenheid om te fotograferen, maar oh wat zou ik graag eens met een van die leuke diertjes van Marianne Brouwer aan de slag gaan.
Daar vonden we een simpele oplossing voor,  een Wandelend blad (Phyllium philippinicus)  mocht na afloop met me mee naar huis voor een logeerpartijtje.

Met wat materiaal dat we tijdens de macrodag ook gebruikten ging ik thuis enthousiast aan de slag:


Niet verkeerd, maar toch werd ik er niet helemaal blij van, het is me allemaal net wat te gekunsteld.
Nieuwe dag nieuwe kansen:


Op een uitgebloeide hortensia tegen een wat rustiger achtergrond.


Wanneer je zelf een setting kunt verzinnen heb je natuurlijk oneindige mogelijkheden, al blijf je uiteraard wel afhankelijk van de medewerking van het Wandelend blad.  Maar ik kwam er achter dat ik de fantasie mis, en natuurlijk ook de ervaring,  om dat op een mooie wijze voor elkaar te krijgen.  
Nu is het natuurlijk ook zo dat ik de beelden van Marianne op mijn netvlies heb staan, en die zijn zó geweldig, dat ik daar gewoon nooit aan kan tippen,  ik heb de lat dus meteen al veel te hoog liggen.

Maar geen probleem,  ik weet nu dat ik liever buiten werk, met datgene wat de natuur me biedt.
Ieder zijn ding, en dat is maar goed ook ;-) 

Intussen brak de Corona-crisis aan en bleef het diertje veel langer logeren dan gepland.  Dat vond ik wel leuk,  ik zag hem groeien,  hij maakte een vervelling door wat ik heel bijzonder vond,  en regelmatig dacht ik dat ik hem kwijt was......  Want wat gaat zo'n Wandelend blad perfect op in zijn omgeving van bramenbladeren, wat trouwens hun voedsel is.

Vooral toen in het voorjaar het frisse blad weer aan de struiken kwam stond ik steeds weer perplex van de gelijkenis van blad  en Wandelend blad. En dat vormde dan weer een nieuwe uitdaging om te fotograferen:

Slotwoordje:  Helaas kwam het Blaadje niet goed door zijn volgende vervelling, dus ik heb afscheid van mijn logeetje moeten nemen. Maar ik heb er plezier van gehad en kijk eens aan,  hij heeft me zelfs er toe aangezet om weer eens te blogje te maken!
Op naar een volgende keer,  ik ben het écht van plan ;-) 

15 opmerkingen:

 1. Ok, aan de foto's van Marianne kun je misschien nog niet tippen, maar wie kan dat wel? Leuk dat je weer wat publiceert van je permanente ontdekkingstocht. Wat je eigen oordeel hierover ook is, het is altijd weer een inspiratie voor je lezertjes. Jouw blogs waren de aanleiding dat ik er ook mee startte, dus blij weer wat van je te zien. En: ik vind je foto's prachtig!

  Groet,
  Gerrit

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Dank je wel Gerrit! Nu de drempel weer genomen is krijg ik ook weer zin om door te gaan, er liggen inmiddels genoeg foto's op de plank. Dus komt echt goed!
  Erg leuk trouwens dat ik jou ooit geïnspireerd heb :-)

  Groetjes Loes

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Fijn om weer een blog van je te lezen, met heerlijke foto's van je vriendje. Wat zijn ze schattig geworden. Jammer dat hij/zij het niet gered heeft, je was een goede verzorger.

  Groetjes Von

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Goed en leuk om weer eens een blog bij je te kunnen bekijken en lezen :-)
  Het is ook wel een dramatische vrije val geweest: in 10 jaar tijd van 161 (whia, dat is echt héél véél ) blogjes in een jaar naar nu de tweede blog van het jaar... ;-)

  Ik kende het wandelende blad helemaal niet, leuk onderwerp. En het is weer een mooie serie geworden, je hebt toch aardig je best gedaan om van alles te proberen.
  Zelf ben je niet zo tevreden over de eerste paar foto's, maar die zijn wel echt in jouw 'stijl'.
  En de laatste is erg grappig, alsof het er twee zijn in gesprek.

  Op naar je volgende blog :-)
  Groetjes, Wouter

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Hoi Wouter, tja... 161 waren er ook wel hééééél veel! Wel lekker hoe onbekommerd en weinig kritisch ik toen alles publiceerde, alles was nieuw, alles was mooi....
   Dat is nu wel anders, juist mijn eigen kritische kijk houdt me vaak tegen, maar, ik heb écht weer goede voornemens!
   Vwb de eerste paar foto's, ja, inderdaad mijn stijl, en uit dat oogpunt gezien vind ik ze ook wel mooi, maar 't is me toch te onnatuurlijk, uiteindelijk kon ik me daarom toch meer vinden het natuurlijke groen.
   Leuk dat je reageerde, wordt gewaardeerd, dank!
   Groetjes Loes

   Verwijderen
 5. Loes, je bent wel heerlijk bezig geweest met je knappe logé. De eerste paar foto's vind ik inderdaad niet zo echt of zo. Maar de serie waar hij/zij op zo'n frisgroen blaadje zit, vind ik wel super gaaf. Oké er had misschien nog meer uit te halen geweest, maar deze foto's boeien me. Hoop dat je weer wat meer blogjes gaat maken, want jouw foto's zijn voor mij weer een stukje inspiratie. Groetjes

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Hoi Annemarie, leuk dat je reageert! De eerste paar foto's zijn gewoon te onnatuurlijk,ik kon me zelf uiteindelijk ook meer vinden in het natuurlijke groen, vooral vanwege die prachtige gelijkenis met de bladeren!
   Ik heb écht het plan weer vaker blogjes te maken, wat te denken van duinviooltjes? ;-)
   Groetjes Loes

   Verwijderen
 6. Hoi Loes,
  Je bent zelf niet zo te spreken over de eerste twee foto's, maar ik vind dat nou net de twee mooiste van de hele reeks. Knappe achtergronden heb je daar in elkaar geknutseld. De derde foto is ook mooi en de laatste is leuk in scene gezet. Dat zal vast nog wel enige voeten in de aarde hebben gehad. Maar dat is natuurlijk het voordeel van diertjes in huis halen. Je kunt eindeloos experimenteren met je setting, zolang je onderwerp dat tenminste nog leuk vindt (ik moet mijn huisspringspin misschien ook eens dresseren...). Sinds wanneer heb jij geen fantasie, trouwens?
  Gelukkig ben je tot inzicht gekomen dat dit gespeel met beestjes in huis je ding niet is (de mijne ook niet). Hop, de natuur weer in!
  Groet, Dick

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Hoi Dick, begrijp me niet verkeerd, ik vind de eerste twee echt wel mooi, maar ik vind ze niet natuurlijk. 't is te gekunsteld, teveel in scene gezet.
   Die laatste is dan juist wél weer natuurlijk en niet in scene gezet: ik was zijn behuizing aan het schoonmaken en had 'beide blaadjes' even het aanrecht geparkeerd, en ja, toen zag ik dit ineens!
   Groetjes Loes

   Verwijderen
 7. Leuk Loes dat je weer eens iets plaatst. Wat leuk dat je het wandelende blad mocht 'lenen'. Ik vind de 4e en de laatste foto de mooiste omdat de houding zo leuk is. Ik begrijp overigens je dilemma (en frustratie) wel. Ik fotografeer bijna niet meer en als ik wel foto's maak is het niets bijzonders en dan wil ik toch ook mijn blog levend houden, dat is lastig.
  Jij bent meer met creativiteit bezig in je fotowerk dus het zal wel goed komen en de volgende keer misschien natuurlijker uitpakken. Ik blijf in mijn hart gewoon een vogelaar :-).

  Groetjes,
  Marianne

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Hoi Loes,
  Heel bijzonder deze foto's Ook het wandelend blad is leuk! Ik heb die nog nooit gezien. De foto op de uitgebloeide hortensia spreekt me het meest aan en de laatste die is wel erg grappig. Maar eigenlijk vind ik ze allemaal mooi, en knap fotowerk!
  Groetjes,
  Maria

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Hoi Loes.
  Prachtige foto's en weer een genot om naar te kijken!!!!

  Groet,
  Janny en Peter

  BeantwoordenVerwijderen
 10. Ha Loes,
  wat leuk, weer een blog van jou. En met een bijzonder onderwerp.
  Heel mooi, het groende blad op de frisgroene blaadjes, maar de eerste twee foto's spreken mij het meest aan. Ik kijk uit naar je volgende blogs...

  Hartelijke groet, Corrie

  BeantwoordenVerwijderen
 11. Zoals ik al liet weten, vind ik de laatste foto's uit de serie het mooiste, al komt het wandelend blaadje beter uit de verf in de eerdere foto's. Leuk om alle opmerkingen te lezen. De meningen zijn verdeeld, maar ze vinden het allemaal leuk dat je weer een blogje plaatste. Dus tijd voor het volgende blog Loes ;-)

  BeantwoordenVerwijderen
 12. Hai Loes,

  Welkom terug (ben benieuwd wanneer het volgende blogje komt) en vooral met een leuk onderwerp. Het geknutsel om een mooi totaalplaatje te maken is soms helemaal niet nodig wat mij betreft. Je 5de en 6de foto zijn zeker de toppers van dit blog. Zelfs als je weet wat het onderwerp van het blog is, moet je nog heel goed kijken waar het diertje begint en ophoudt. Op foto 5 zie je ook zo mooi de oogjes en op foto 6 is het echt goed kijken, waar het diertje zich bevindt. Prachtig.

  Groetjes,
  René

  BeantwoordenVerwijderen