De mooie natuur daagt mij uit om te fotograferen, de wens om goed te leren fotograferen daagt me uit om er steeds vaker
op uit te gaan om te oefenen.
Een heerlijke wisselwerking dus, waaraan ik veel plezier beleef.
Op deze site doe ik verslag van mijn pogingen om wat ik zie zo mooi mogelijk vast te leggen.
Bedankt voor je bezoekje, en mocht je een reactie achter willen laten, dan stel ik dat erg op prijs.

Klik op een foto voor een presentatie in groter formaat en hogere kwaliteit!


zondag 29 april 2012

Wat voor natuurfotograaf ben jij?

Ja hoor,  de afgelopen week bereikte de pageview-teller het magische getal van 100.000!!! En eerlijk is eerlijk, ik ben daar best blij mee ;-)  
Deze mijlpaal is een mooi  moment om eens de balans op te maken,  wat heb ik bereikt, wat kan ik, wat wil ik.... 
Als ik mijn fotowerk van de afgelopen twee jaar bekijk zie ik gelukkig een duidelijke vooruitgang,  maar ik ben er nog lang niet! Juist door de ervaringen die ik heb opgedaan, begin ik de tekortkomingen te zien.
Ook ben ik de laatste tijd niet meer tevreden met alleen maar registrerende foto's,  door  spelen en experimenteren hoop ik  origineler en beter werk uit mijn apparatuur te kunnen toveren,  kortom, de titel van mijn Blog is en blijft nog steeds actueel: 
 Oefening baart kunst??  De uitdaging....


Afgelopen week kwam ik op de site van Het centrum voor Natuurfotografie  een interessante test tegen,
Wat voor natuurfotograaf ben jij? 
Juist nu ik de balans aan het opmaken ben, vond ik het wel spannend om deze test te doen,  en de uitslag, ja, daar kan ik mij wel in vinden, zelf kan ik het niet zo mooi verwoorden,  dus het leek me wel aardig om de hele uitslag in mijn blog te zetten:


'Je bent redelijk gevorderd als natuurfotograaf.
Je bent leergierig en bereid om te investeren in iets wat je leuk vindt. Het moet raar lopen wil jij geen fraaie groei en ontwikkeling zien in jouw fotografie.

In je onderwerpskeuze ben je veelzijdig. Vraag jezelf af of je je wil specialiseren. Dat brengt verdieping.
Je technische kennis en vaardigheden beheers je op dit moment redelijk, maar je zal er meer aandacht aan moeten besteden wil je verder komen.
Je realiseert je dat natuurfotografie interessanter wordt naarmate je meer te weten komt over je onderwerpen. Koester je een nieuwsgierigheid naar en verwondering over de natuur? Blijf die dan voeden door te lezen over de natuur en contact te zoeken met kenners.
Gelukkig ben je geen platte scoorder. Voor jou is fotografie meer dan het verzamelen van beeld.

Je herkent schoonheid en verfijning in foto's en weet die op waarde te schatten. Daarom neem je geen genoegen met de eerste de beste foto die je ergens van maakt en zoek je altijd door tot je het optimale beeld te pakken hebt. Toch mag je nog wel wat meer van jezelf eisen. Ken je bijvoorbeeld ook de pijn van het perfectionisme waar de ware kunstenaar onder lijdt?
'Je vindt het spannend dat foto's ook symbolische betekenissen kunnen hebben, maar ziet deze nog niet altijd


WAT VOOR NATUURFOTOGRAAF BEN JIJ?

Je bent het meest een kunstenaar (gemiddeld ontwikkeld)
gevolgd door technicus (gemiddeld ontwikkeld),
filosoof (gemiddeld ontwikkeld) en
bioloog (gemiddeld ontwikkeld).
Je bent het minst een scoorder (matig ontwikkeld).


En, ben je tevreden met de uitslag?
Nu je weet wat voor soort fotograaf je bent en waar jouw groeimogelijkheden liggen,
is de volgende vraag: wat doe je ermee?

Wil je jezelf verder ontwikkelen, dan kan het Centrum voor
Natuurfotografie je de volgende drie mogelijkheden bieden:

1. Het Handboek natuurfotografie
www.centrumvoornatuurfotografie.nl/handboek

2. Volg een gerichte workshop

3. Beleef een intensieve fotoreis

Kijk voor meer informatie op onze website
www.centrumvoornatuurfotografie.nl
WAT VOOR NATUURFOTOGRAFEN ZIJN ER?

Er zijn vijf profielen te onderscheiden: technicus, bioloog, kunstenaar, filosoof en verzamelaar. Als je je als fotograaf wilt verbeteren en jezelf duidelijk in een van de profielen herkent dan is er werk aan de winkel. Het ideale profiel bestaat namelijk uit een evenredige vertegenwoordiging van technicus, bioloog, kunstenaar en filosoof (niet de verzamelaar). Goede allround natuurfotografen voldoen hieraan. Er zijn niet zo heel veel fotografen die deze vier profielen volledig in zich verenigen.
Maar er valt aan te werken. Scoor je bijvoorbeeld slecht als technicus, dan kun je dat vrij gemakkelijk bijwerken met een goede technische handleiding of een fotografiecursus . Om de bioloog in jezelf te versterken zijn er andere cursussen en boeken genoeg maar de kunstenaar en filosoof zal ieder voor zichzelf moeten ontwikkelen . Het kijken naar perfecte beelden helpt, maar talent is zeker meegenomen. Laat je echter niet afschrikken door adembenemende foto’s van anderen. Oefening baart kunst!

De KUNSTENAAR geniet van het buiten zijn en heeft geen moeite met het vinden van onderwerpen. Een rottende boomstronk kan hem (of haar!) minstens zo in vervoering brengen als een zeldzame plant- of diersoort. De kunstenaar is verwonderd over de natuur om zich heen, buiten zijn is een belevenis. Hij fotografeert niet wat er ís, maar wat je erin zou kunnen zien of erbij zou kunnen voelen. De kunstenaar is uit op verrassingen, wil vooral zichzelf verrassen en schuwt daarom het experiment niet. De kunstenaar wordt gedreven door scheppingsdrang en produceert foto’s, foto’s en nog eens foto’s. Dat levert bij tijd en wijlen boeiende beelden op. In technisch opzicht kunnen deze echter vaak beter. De kunstenaar raakt gemakkelijk verdwaald in alle technische termen en ziet niet zelden op tegen het doorworstelen van de gebruiksaanwijzing van de camera. Biologische kennis is geen primaire drijfveer van de kunstenaar.
Tips voor de kunstenaar: leer je camera beter kennen en houd je gericht bezig met een bepaalde techniek in plaats van steeds weer (opnieuw) te experimenteren. Bijt je hier eens in vast. Verdiep je in soorten en hun levenswijze en vraag je af wat je interessant vind om te fotograferen. Ga eens met een bioloog of technicus het veld in om te fotograferen.

De TECHNICUS (meestal een man) beheerst de instellingen op zijn camera, hij weet hoeveel opnamen er op zijn geheugenkaart passen, kent de subtiele verschillen tussen integraal- en centrumgerichte meting en is op de hoogte van termen als TTL, Apo, Usm, Crc. De technicus raadpleegt fototijdschriften en leest regelmatig reviews en (technische) productbeschrijvingen op internet. De technicus is geen echte natuurliefhebber en heeft bijvoorbeeld vaak moeite om goede locaties te vinden. In het veld kost het hem moeite om diergedrag in te schatten. Goede onderwerpen vind hij vooral op (verre) reizen, waarbij lokale gidsen voor hem erg waardevol zijn. Hij maakt registrerende foto’s, die technisch perfect zijn maar niet altijd even onderscheidend. De technicus is vaak een goede landschapsfotograaf.
Tips voor de technicus: richt je minder op technische kennis, werk aan je veld- en soortenkennis (ga ens met een bioloog op pad) en concentreer je op de kunstzinnige en filosofische aspecten.

De FILOSOOF wordt gedreven door behoefte aan betekenis. Hij vraagt zich af waarom een foto interessant is en wat de betekenis ervan is. De filosoof is het geweten van de fotograaf. In veel fotografen schuilt wel (een beetje) een filosoof. Hij is bijvoorbeeld onmisbaar bij het selecteren van foto’s, het beoordelen van foto’s en het bedenken van nieuwe ideeën. De filosoof is, dankzij zijn associatieve lenigheid, in staat om originele verbanden te leggen tussen natuur en niet-natuur. Voor ervaren fotografen die, zowel in technisch, als in biologisch, als in kunstzinnig opzicht vergevorderd zijn, is het voeden van de filosoof de grootste uitdaging om zich verder te ontwikkelen. Echter: als de filosoof de overhand krijgt kun je als fotograaf behoorlijk gedemotiveerd raken: je gaat je afvragen waar je het allemaal voor doet en wat de betekenis ervan is. Heeft het wel zin? Dat is verlammend en gaat ten koste van je productiviteit.
Tip voor de echte filosoof: geniet van de natuur en het fotograferen, ook als je er de betekenis niet van inziet. Blijf productief en ga eens met een kunstenaar het veld in.

De BIOLOOG is de echte natuurliefhebber. Het is een man of vrouw die graag in de natuur komt, en bijvoorbeeld ook (beroepsmatig of als vrijwilliger) inventarisaties verricht. Hij is lid of donateur van een of meerdere natuurbeschermingsorganisaties. Hij(of zij) gaat vaak met een verrekijker het veld in. Hij kent alle gefotografeerde soorten en weet tot hoever hij die kan benaderen zonder dat ze op de vlucht slaan. De bioloog kan de natuurlijke nieuwsgierigheid van dieren benutten en kent het gedrag. Hij weet zijn onderwerpen te vinden en weet hoe hij verstoring kan voorkomen.
Zijn foto’s zijn registratief, goed belicht, scherp en met de juiste naam onder de foto. Het liefst wil hij soorten zo mooi mogelijk fotograferen. Deze beelden zijn geschikt voor een veldgids maar echter vaak plat en ongeïnspireerd. Het lukt hem soms om, via contacten met terreinbeheerders, op plekken te komen die voor anderen niet toegankelijk zijn. Hier fotografeert hij graag zeldzame soorten of bepaalde gedragsaspecten. Als hij landschappen fotografeert, richt de bioloog zich op karakteristieke ecosystemen in natuurgebieden, waar bepaalde soortencombinaties in voorkomen.
Tips voor de bioloog: probeer minder registratief te werken en ontwikkel je fantasie / creativiteit. Ga eens samen met een kunstenaar of filosoof het veld in om te fotograferen.

De VERZAMELAAR/SCOORDER is opvallend vaak een (jonge) man die nog niet zo lang fotografeert. Hij wil zoveel mogelijk soorten (macro en tele) fotograferen, het liefst zeldzame. Hiervoor houdt hij lijstjes bij met namen en locaties. Hij gaat de natuur in naar plekken met ‘soorten die hij nog niet heeft’. Informatie vind hij op het internet, bijvoorbeeld op waarneming.nl. Hij heeft weinig tijd en fotografeert ook ‘tussendoor’, in combinatie met andere activiteiten.
Tijdsdruk en drang om de lijst alsmaar te vergroten zorgt soms voor stress en verstoring van de natuur. Hij heeft nu eenmaal te weinig geld voor een echt goede uitrusting. Hij geniet echter enorm als het lukt een zeldzame soort vast te leggen. De verzamelaar fotografeert graag vanuit de auto, maar staat daar liever niet vroeg voor op. Voor fotografie vanuit schuiltentjes heeft hij geen tijd en te weinig kennis. Alle geslaagde foto’s worden zo snel mogelijk gepubliceerd op internet. De verzamelaar fotografeert meestal ook in dierentuinen, parken en roofvogelshows. Zijn foto’s zijn registrerend waarbij de compositie vaak beter kan.
Tip voor de verzamelaar: vraag je af of fotografie voor jou wel de juiste hobby is. Zo ja, neem de tijd / maak tijd vrij en richt je op kwaliteit in plaats van kwantiteit. Doe meer aan voorbereiding en verdiep je in de soorten die je wilt fotograferen.


Slotwoordje:
Ik herken me zelf best wel in deze uitslag, en ben niet ontevreden met dit resultaat. 
Het is goede raad om me af te vragen of ik me wil specialiseren... maar deze raad leg ik voorlopig naast me neer, ongetwijfeld valt er dan op een speciaal gebied meer te bereiken, maar weet je wat het is,  ik vind gewoon alles veel te leuk!   
Dus met veel plezier  ga ik de uitdagingen weer aan, en op naar de 200.000 pageviews! En dan weer eens zien wat ik tegen die tijd heb weten te bereiken....


Ben je ook nieuwsgierig wat voor natuurfotograaf jij bent?  Doe dan ook de test: 
www.centrumvoornatuurfotografie.nl/test

19 opmerkingen:

 1. He Loes wat een intersant blog heb je neer gezet Wat een mogerlijk heden nog om je te iontwikkelen Ik volg je blog al bijna 2 jaar en zie ook de verandering bij jouw En kritisch voor jezelf vind ik Belangrijk is natuurlijk dat het plezier blijft En de uitdagingn jezelf te verbeteren Maar dat zit bij jpouw wel snor
  Ga deze test ook doen lijkt me leuk
  Groetjes Jacky

  BeantwoordenVerwijderen
 2. dat is even een interessant blogje, tijdens onze uitjes hebben we het er wel eens over, en nu kom je een site tegen waar je dit gewoon kunt testen. Je bent zeker vooruit gegaan in de fotografie, maar heel belangrijk is dat je er lol in hebt, en laat je niet in een hoekje stoppen, want je vindt alles leuk om op de kiek te zetten. Er zijn zoveel verschillende soorten foto's om te maken, het laten zien van wat je ziet en hoe het er uit ziet op verschillende locatie's in het land en de mooie foto's die je daar dan maakt. En zo is je blog elke keer weer een feestje om naar te kijken.
  Ga de test ook even doen. Ik ben nog lang niet bij de 100.000, moet nog meer mijn best doen, en zal de test dan nog een keer doen.

  LG Von

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Ha, echt Nederlands. De hokjesgeest!
  Gewoon datgene doen waar je zelf het meest plezier aan beleeft.

  Natuurlijk heb ik wel even goed naar de omschrijvingen gekeken en kan mij volledig herkennen in de laatste 2.
  Nummer 1 is zeer zeker bij jouw van toepassing en dat is iets wat ik zeer kan waarderen.
  Maar het leuke is dat ook grote gedeeltes van de technicus en de bioloog in je schuilen.
  Ik denk dat dat een uitstekende combi is.
  Ergens in specialiseren? Nee, gewoon zo doorgaan!
  Jouw blog is juist zo leuk om te bekijken, omdat het de variaties van de drie omschrijvingen bevat.

  Groetjes,
  René

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Hoi Loes,

  Het was een goede suggestie om de test ook eens te doen. In grote lijnen kan ik mij ook wel vinden in mijn uitslag, ook al bepaalt het soort vragen wel de score. Wellicht reageer je zelf ook wel zo op jouw uitslag. Dat er iets te verbeteren valt zal iedere fotograaf beamen, uitgeleerd ben je nooit :). Goed rondkijken bij anderen en kritisch zijn op je eigen werk is voor iedereen zinvol.
  Gr. Kees

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Hoi Loes, interessant leeswerk. Ik zal de test ook eens bekijken.
  Je hebt een mooie uitslag en die klopt ook wel met je fotografiewerk.
  Je hebt gelijk dat je je voorlopig niet gaat specialiseren. Je hebt je in sneltreinvaart ontwikkeld in de fotografie en in de bewerking van de foto's. Verder vind ik je de laatste tijd behoorlijk creatief en dat ga je vast verder ontwikkelen. Dat maakt je blogs ook zo interessant.
  Mijn complimenten Loes,
  Groet, Elly

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Hoi Loes,
  Leuke test ... ik heb hem gelijk ingevuld! En het klopt inderdaad wel over het algemeen .. grappig!
  Toch wil ik me ook niet gaan specialiseren, wat de testuitslag voorstelt bij mij, ik vind gewoon veels te veel onderwerpen leuk om te doen! Zolang we er zelf maar van genieten en het zelf maar leuk vinden om te doen, dat is het belangrijkste! Groetjes en fijne zondag
  Miranda

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Hoi Loes
  Interessant .ga alles op mijn gemak eens lezen en je word er altijd wijzer van hé
  en je blijf je eigen altijd weer verbeteren en dat is goed kritisch moet je blijven
  en op naar de 200,000
  Groetjes en een fijne dag ik zie het zonnetje ook weer tevoorschijn komen
  Janny

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Hoi Loes,
  Ik had deze test een tijd terug al eens gedaan (bioloog, ja ik wil alle soorten opzoeken en alles weten, hoewel dat soms heel moeilijk is). Kreeg later wel behoorlijk veel spam van het Centrum voor Natuurfotografie. Wel grappig, de tip voor de bioloog, minder registratief en meer creatief, dat is nou juist wat ik zelf ook graag wil, en probeer.

  groetjes Ghita

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Hoi Loes,
  Ik heb hem een aantal maanden geleden ook gedaan deze test. Ook ik kon me goed vinden in de eindscore, die ik helaas niet meer heb. Daarna krijg je zoals Ghita schrijft mails van het Centrum Natuurfotografie. Ze zetten zich ook o.a. in voor betere kijkhutten voor fotografen(met openingen waar je lens doorheen past bijvoorbeeld). En ze gaan enkele hutten a la Han Bouwmeester maken. De eerste is af, in Drente. Degene waar je door het glas heen moet fotograferen.
  Ergens in specialiseren? Ik vind ook nog veel te veel dingen leuk om te fotograferen. Ik vind het al knap dat ik me de laatste twee jaar meer toegelegd heb op natuurfotografie. Vind ik al een hele specialisatie:)
  Ga vooral zo lekker door, dan heb je veel plezier en veel resultaat van deze fijne hobby.
  Groeten, Gonnie

  BeantwoordenVerwijderen
 10. Gefeliciteerd....je bent de ton gepasseerd....
  Ik heb ook al eventjes gekeken naar de test maar
  moet je volgens mij eens even op je gemak bij gaan zitten...
  Misschien heb ik volgende week wel even tijd...

  Lg, geniet van Koninginnedag morgen, Nieske

  BeantwoordenVerwijderen
 11. Hoi Loes, ik vind de uitkomst van de test best goed bij jou passen!
  Stoor je maar niet teveel aan zo`n test, je bent goed bezig en hebt er lol in en dat is het belangrijkst.
  Ook een goed uitgangspunt is dat je jezelf wilt verbeteren (die drang heb ik minder) en dat je zoveel takken van fotografie wilt verkennen.
  Ga lekker zo door want de 100.000 bezoekers van je blog is een teken dat veel mensen het fijn vinden om naar je blog te kijken.
  Op naar de 200.000,
  groetjes Greet

  BeantwoordenVerwijderen
 12. Zeer herkenbaar die uitslag van de test. Zelf heb ik de test ook al eens voor de lol gedaan en me toen ook afgevraagd of ik me moest specialiseren. Dat wil ik ook niet omdat alles even leuk is, net zoals jij dat ervaart. Maar terwijl ik jouw blogje over dit onderwerp op me in laat werken komt het besef dat ik die specialisatie al heb gemaakt; natuurfotografie!!! Moet het nog specifieker? Laten we lekker buiten in de natuur alles wat we mooi vinden fotograferen. En ,al doende, aan onze ontwikkeling te werken op de manier die het beste bij ons past. Gedurende de rit ontdekken we wel welke afslag we nemen, zolang het maar onze passie blijft.

  groeten

  Jowan

  BeantwoordenVerwijderen
 13. Ja dat is best leuk om er eens bij stil te staan wat voor fotograaf
  je bent en wat je zou willen en kunnen veranderen.
  Leuk dat je hier uitgebreid aandacht aan besteed. Ik kan me ook voorstellen dat je
  je niet wilt specialiseren. Ik denk ook dat je beter wordt juist door te blijven
  experimenteren en alle mogelijkheden uit te proberen. Overal leer je wat van en die
  ervaring brengt je ook weer op hoger niveau.
  Je zoekt maar fijn naar uitdagingen en ik kom wel weer op bezoek om te kijken of je
  oefening kunst baart.... Op naar de 200.000 pageviews!
  Natuurkieker Coby

  BeantwoordenVerwijderen
 14. ach ja, de pijn van het perfectionisme van de ware kunstenaar: ik zou er niet aan beginnen, kost je onherroepelijk een paar lenzen en een camera! Maar misschien hebben ze ook wel een handboek/workshop/exclusieve fotoreis om te leren met die pijn om te gaan! Ga gewoon lekker door zoals je bezig bent, de grote charme van je blog is juist je zoektocht en de verrassende resultaten van die zoektocht!
  groetjes Albertine

  BeantwoordenVerwijderen
 15. Ik heb de test gelijk maar gedaan Loes, en ik kan me wel vinden in de score. Ik zal hem hier niet neerzetten want dan wordt het wel een hele lange reactie *lol*.
  Heel interessant blog, al moet ik wel zeggen dat ik in de reactie van Ghita lees dat je daarna meer spam krijgt dan normaal. Nou ja, we wachten af.

  En uiteraard gefeliciteerd met de mijlpaal van 100.000 :-)

  Groetjes, Helma

  BeantwoordenVerwijderen
 16. Hoi Loes,
  Gefeliciteerd met de 100.000, ik hoor wel wanneer het feest is van je. Misschien dat ik die test ook nog eens doe. Ik geniet nog steeds van het zien van al dat moois in de natuur, en dan proberen om het ook nog redelijk op de foto te krijgen.

  Gr Cees

  BeantwoordenVerwijderen
 17. Gefeliciteerd, Loes! Ik ben diep onder de indruk, zoveel lezers! Natuurlijk zeer verdiend, want je blogs getuigen van grote kunde en originaliteit.
  Ik heb de test die je noemt zelf vorig jaar al gemaakt en er toen ook een blogje aan gewijd: http://leven-marion.blogspot.com/2011/10/wat-voor-een-natuurfotograaf-ben-jij.html.
  Ik kreeg 2 compleet verschillende uitslagen, heel apart, maar ook verdacht.

  Op naar de 500.000 nu?

  Groeten, Marion

  BeantwoordenVerwijderen
 18. Leuk om een soort bevestiging te krijgen van je kunsten.
  Maar ja, ga je er ook iets mee doen of gewoon doorgaan met de onderwerpen te pakken waar je zelf de grootste lol in hebt. Persoonlijk heb ik het niet op die 'adviezen' welke je in een hokje plaatsen.
  Verbetering in jouw foto's is zo wie zo al duidelijk zichtbaar, volgens mij ben je zelf didactisch en verbeter je continu.

  Gewoon doorgaan, groeten
  Ron

  BeantwoordenVerwijderen
 19. Hoi Loes,

  Leuk om de test te doen en ik kan mij er wel in vinden:
  UITSLAG VAN DE NATUURFOTOGRAFIE TEST:
  'Je bent redelijk gevorderd als natuurfotograaf.
  Je bent leergierig en bereid om te investeren in iets wat je leuk vindt. Het moet raar lopen wil jij geen fraaie groei en ontwikkeling zien in jouw fotografie.....

  Grs Ben
  Maar ik erken mijn "meerdere"hoor ;-)

  BeantwoordenVerwijderen