zondag 29 april 2012

Wat voor natuurfotograaf ben jij?

Ja hoor,  de afgelopen week bereikte de pageview-teller het magische getal van 100.000!!! En eerlijk is eerlijk, ik ben daar best blij mee ;-)  
Deze mijlpaal is een mooi  moment om eens de balans op te maken,  wat heb ik bereikt, wat kan ik, wat wil ik.... 
Als ik mijn fotowerk van de afgelopen twee jaar bekijk zie ik gelukkig een duidelijke vooruitgang,  maar ik ben er nog lang niet! Juist door de ervaringen die ik heb opgedaan, begin ik de tekortkomingen te zien.
Ook ben ik de laatste tijd niet meer tevreden met alleen maar registrerende foto's,  door  spelen en experimenteren hoop ik  origineler en beter werk uit mijn apparatuur te kunnen toveren,  kortom, de titel van mijn Blog is en blijft nog steeds actueel: 
 Oefening baart kunst??  De uitdaging....


Afgelopen week kwam ik op de site van Het centrum voor Natuurfotografie  een interessante test tegen,
Wat voor natuurfotograaf ben jij? 
Juist nu ik de balans aan het opmaken ben, vond ik het wel spannend om deze test te doen,  en de uitslag, ja, daar kan ik mij wel in vinden, zelf kan ik het niet zo mooi verwoorden,  dus het leek me wel aardig om de hele uitslag in mijn blog te zetten:


'Je bent redelijk gevorderd als natuurfotograaf.
Je bent leergierig en bereid om te investeren in iets wat je leuk vindt. Het moet raar lopen wil jij geen fraaie groei en ontwikkeling zien in jouw fotografie.

In je onderwerpskeuze ben je veelzijdig. Vraag jezelf af of je je wil specialiseren. Dat brengt verdieping.
Je technische kennis en vaardigheden beheers je op dit moment redelijk, maar je zal er meer aandacht aan moeten besteden wil je verder komen.
Je realiseert je dat natuurfotografie interessanter wordt naarmate je meer te weten komt over je onderwerpen. Koester je een nieuwsgierigheid naar en verwondering over de natuur? Blijf die dan voeden door te lezen over de natuur en contact te zoeken met kenners.
Gelukkig ben je geen platte scoorder. Voor jou is fotografie meer dan het verzamelen van beeld.

Je herkent schoonheid en verfijning in foto's en weet die op waarde te schatten. Daarom neem je geen genoegen met de eerste de beste foto die je ergens van maakt en zoek je altijd door tot je het optimale beeld te pakken hebt. Toch mag je nog wel wat meer van jezelf eisen. Ken je bijvoorbeeld ook de pijn van het perfectionisme waar de ware kunstenaar onder lijdt?
'Je vindt het spannend dat foto's ook symbolische betekenissen kunnen hebben, maar ziet deze nog niet altijd


WAT VOOR NATUURFOTOGRAAF BEN JIJ?

Je bent het meest een kunstenaar (gemiddeld ontwikkeld)
gevolgd door technicus (gemiddeld ontwikkeld),
filosoof (gemiddeld ontwikkeld) en
bioloog (gemiddeld ontwikkeld).
Je bent het minst een scoorder (matig ontwikkeld).


En, ben je tevreden met de uitslag?
Nu je weet wat voor soort fotograaf je bent en waar jouw groeimogelijkheden liggen,
is de volgende vraag: wat doe je ermee?

Wil je jezelf verder ontwikkelen, dan kan het Centrum voor
Natuurfotografie je de volgende drie mogelijkheden bieden:

1. Het Handboek natuurfotografie
www.centrumvoornatuurfotografie.nl/handboek

2. Volg een gerichte workshop

3. Beleef een intensieve fotoreis

Kijk voor meer informatie op onze website
www.centrumvoornatuurfotografie.nl




WAT VOOR NATUURFOTOGRAFEN ZIJN ER?

Er zijn vijf profielen te onderscheiden: technicus, bioloog, kunstenaar, filosoof en verzamelaar. Als je je als fotograaf wilt verbeteren en jezelf duidelijk in een van de profielen herkent dan is er werk aan de winkel. Het ideale profiel bestaat namelijk uit een evenredige vertegenwoordiging van technicus, bioloog, kunstenaar en filosoof (niet de verzamelaar). Goede allround natuurfotografen voldoen hieraan. Er zijn niet zo heel veel fotografen die deze vier profielen volledig in zich verenigen.
Maar er valt aan te werken. Scoor je bijvoorbeeld slecht als technicus, dan kun je dat vrij gemakkelijk bijwerken met een goede technische handleiding of een fotografiecursus . Om de bioloog in jezelf te versterken zijn er andere cursussen en boeken genoeg maar de kunstenaar en filosoof zal ieder voor zichzelf moeten ontwikkelen . Het kijken naar perfecte beelden helpt, maar talent is zeker meegenomen. Laat je echter niet afschrikken door adembenemende foto’s van anderen. Oefening baart kunst!

De KUNSTENAAR geniet van het buiten zijn en heeft geen moeite met het vinden van onderwerpen. Een rottende boomstronk kan hem (of haar!) minstens zo in vervoering brengen als een zeldzame plant- of diersoort. De kunstenaar is verwonderd over de natuur om zich heen, buiten zijn is een belevenis. Hij fotografeert niet wat er ís, maar wat je erin zou kunnen zien of erbij zou kunnen voelen. De kunstenaar is uit op verrassingen, wil vooral zichzelf verrassen en schuwt daarom het experiment niet. De kunstenaar wordt gedreven door scheppingsdrang en produceert foto’s, foto’s en nog eens foto’s. Dat levert bij tijd en wijlen boeiende beelden op. In technisch opzicht kunnen deze echter vaak beter. De kunstenaar raakt gemakkelijk verdwaald in alle technische termen en ziet niet zelden op tegen het doorworstelen van de gebruiksaanwijzing van de camera. Biologische kennis is geen primaire drijfveer van de kunstenaar.
Tips voor de kunstenaar: leer je camera beter kennen en houd je gericht bezig met een bepaalde techniek in plaats van steeds weer (opnieuw) te experimenteren. Bijt je hier eens in vast. Verdiep je in soorten en hun levenswijze en vraag je af wat je interessant vind om te fotograferen. Ga eens met een bioloog of technicus het veld in om te fotograferen.

De TECHNICUS (meestal een man) beheerst de instellingen op zijn camera, hij weet hoeveel opnamen er op zijn geheugenkaart passen, kent de subtiele verschillen tussen integraal- en centrumgerichte meting en is op de hoogte van termen als TTL, Apo, Usm, Crc. De technicus raadpleegt fototijdschriften en leest regelmatig reviews en (technische) productbeschrijvingen op internet. De technicus is geen echte natuurliefhebber en heeft bijvoorbeeld vaak moeite om goede locaties te vinden. In het veld kost het hem moeite om diergedrag in te schatten. Goede onderwerpen vind hij vooral op (verre) reizen, waarbij lokale gidsen voor hem erg waardevol zijn. Hij maakt registrerende foto’s, die technisch perfect zijn maar niet altijd even onderscheidend. De technicus is vaak een goede landschapsfotograaf.
Tips voor de technicus: richt je minder op technische kennis, werk aan je veld- en soortenkennis (ga ens met een bioloog op pad) en concentreer je op de kunstzinnige en filosofische aspecten.

De FILOSOOF wordt gedreven door behoefte aan betekenis. Hij vraagt zich af waarom een foto interessant is en wat de betekenis ervan is. De filosoof is het geweten van de fotograaf. In veel fotografen schuilt wel (een beetje) een filosoof. Hij is bijvoorbeeld onmisbaar bij het selecteren van foto’s, het beoordelen van foto’s en het bedenken van nieuwe ideeën. De filosoof is, dankzij zijn associatieve lenigheid, in staat om originele verbanden te leggen tussen natuur en niet-natuur. Voor ervaren fotografen die, zowel in technisch, als in biologisch, als in kunstzinnig opzicht vergevorderd zijn, is het voeden van de filosoof de grootste uitdaging om zich verder te ontwikkelen. Echter: als de filosoof de overhand krijgt kun je als fotograaf behoorlijk gedemotiveerd raken: je gaat je afvragen waar je het allemaal voor doet en wat de betekenis ervan is. Heeft het wel zin? Dat is verlammend en gaat ten koste van je productiviteit.
Tip voor de echte filosoof: geniet van de natuur en het fotograferen, ook als je er de betekenis niet van inziet. Blijf productief en ga eens met een kunstenaar het veld in.

De BIOLOOG is de echte natuurliefhebber. Het is een man of vrouw die graag in de natuur komt, en bijvoorbeeld ook (beroepsmatig of als vrijwilliger) inventarisaties verricht. Hij is lid of donateur van een of meerdere natuurbeschermingsorganisaties. Hij(of zij) gaat vaak met een verrekijker het veld in. Hij kent alle gefotografeerde soorten en weet tot hoever hij die kan benaderen zonder dat ze op de vlucht slaan. De bioloog kan de natuurlijke nieuwsgierigheid van dieren benutten en kent het gedrag. Hij weet zijn onderwerpen te vinden en weet hoe hij verstoring kan voorkomen.
Zijn foto’s zijn registratief, goed belicht, scherp en met de juiste naam onder de foto. Het liefst wil hij soorten zo mooi mogelijk fotograferen. Deze beelden zijn geschikt voor een veldgids maar echter vaak plat en ongeïnspireerd. Het lukt hem soms om, via contacten met terreinbeheerders, op plekken te komen die voor anderen niet toegankelijk zijn. Hier fotografeert hij graag zeldzame soorten of bepaalde gedragsaspecten. Als hij landschappen fotografeert, richt de bioloog zich op karakteristieke ecosystemen in natuurgebieden, waar bepaalde soortencombinaties in voorkomen.
Tips voor de bioloog: probeer minder registratief te werken en ontwikkel je fantasie / creativiteit. Ga eens samen met een kunstenaar of filosoof het veld in om te fotograferen.

De VERZAMELAAR/SCOORDER is opvallend vaak een (jonge) man die nog niet zo lang fotografeert. Hij wil zoveel mogelijk soorten (macro en tele) fotograferen, het liefst zeldzame. Hiervoor houdt hij lijstjes bij met namen en locaties. Hij gaat de natuur in naar plekken met ‘soorten die hij nog niet heeft’. Informatie vind hij op het internet, bijvoorbeeld op waarneming.nl. Hij heeft weinig tijd en fotografeert ook ‘tussendoor’, in combinatie met andere activiteiten.
Tijdsdruk en drang om de lijst alsmaar te vergroten zorgt soms voor stress en verstoring van de natuur. Hij heeft nu eenmaal te weinig geld voor een echt goede uitrusting. Hij geniet echter enorm als het lukt een zeldzame soort vast te leggen. De verzamelaar fotografeert graag vanuit de auto, maar staat daar liever niet vroeg voor op. Voor fotografie vanuit schuiltentjes heeft hij geen tijd en te weinig kennis. Alle geslaagde foto’s worden zo snel mogelijk gepubliceerd op internet. De verzamelaar fotografeert meestal ook in dierentuinen, parken en roofvogelshows. Zijn foto’s zijn registrerend waarbij de compositie vaak beter kan.
Tip voor de verzamelaar: vraag je af of fotografie voor jou wel de juiste hobby is. Zo ja, neem de tijd / maak tijd vrij en richt je op kwaliteit in plaats van kwantiteit. Doe meer aan voorbereiding en verdiep je in de soorten die je wilt fotograferen.


Slotwoordje:
Ik herken me zelf best wel in deze uitslag, en ben niet ontevreden met dit resultaat. 
Het is goede raad om me af te vragen of ik me wil specialiseren... maar deze raad leg ik voorlopig naast me neer, ongetwijfeld valt er dan op een speciaal gebied meer te bereiken, maar weet je wat het is,  ik vind gewoon alles veel te leuk!   
Dus met veel plezier  ga ik de uitdagingen weer aan, en op naar de 200.000 pageviews! En dan weer eens zien wat ik tegen die tijd heb weten te bereiken....


Ben je ook nieuwsgierig wat voor natuurfotograaf jij bent?  Doe dan ook de test: 
www.centrumvoornatuurfotografie.nl/test

maandag 23 april 2012

Langs de Linge

Met de 100.000ste pageview in zicht gooi ik er nog maar een blogje tegenaan, des te eerder is het feestje ;-)
Het wordt een beeldverslag van een dagje langs de Linge. Dat deden Yvonne en ik op maandag 16 april en we hoopten daar te genieten van de bloesems.  
De foto's die ik wilde maken had ik al op mijn netvlies staan, idyllische plaatjes van ouderwetse hoogstamfruitbomen, zwaar beladen met witte bloesem,  in een bocht van de Linge,  met dartelende lammetjes tegen het dijkje,  madeliefjes en pinksterbloemen in het gras en natuurlijk een blauwe lucht ....





Maar we waren er al bang voor.....
We zijn te vroeg   
Door de koude aprilmaand  is er nog bijna geen bloesem te zien



Dus focussen we maar op andere plaatjes



Die gele pulletjes zijn tenslotte toch ook wel héél erg schattig



De enige foto waar ze allemaal op passen,  maar liefst 13 stuks!



Ook nog even een paar van die gele donsballetjes wat closer in beeld.
Tja,  het is wat anders dan bloesem :-)



Behalve idyllische landschapjes  stonden er natuurlijk ook bloesem-macro's op ons lijstje. 
Nou, die wens hebben we gelijk al  van het lijstje geschrapt, want er staat een veel te stevige wind,
maar ja,  als je dan met de telelens ( vanwege de pulletjes )  langs een paar fruitbomen loopt die wél hun bloesem dragen, en ook nog eens op een luw plekje staan,  dan kunnen we het natuurlijk toch niet laten:







Ik heb deze foto's opzettelijk wat overbelicht,  
ik vind dat bij die tere witte bloempjes wel  lekker fris



Zoeken naar herhaling in de achtergrond,  
en natuurlijk even uitvinden hoe je die herhaling mooi vaag in beeld krijgt.
 Werken met de telelens gaat toch net weer even anders dan met de macrolens



Van de nood een deugd gemaakt ;-)
  Ik had een paar bloemetjes met lelijke bruine vlekken,
  zo zie je daar niets meer van en het resultaat valt me zeker niet tegen



Het is genot om door deze mooie omgeving te rijden,  dus regelmatig maken we een tussenstop.
Met de lucht zit het mee, geen blauwe lucht, maar nee, nog veel mooier:  Hollandse wolkenluchten!
(staat deze foto nou scheef of niet ??)



Verrassing!!
Toch nog een boomgaard  in bloei!
Bij deze foto's heb ik het grijsverloopfilter weer eens voor de lens gezet,  
dat zat al weer veel te lang ongebruikt in mijn tas.
De wolkenlucht komt daardoor nóg mooier uit


We krijgen ineens ook zin om met het grijsfilter en lange sluitertijden te gaan spelen.  En omdat het droomplaatje van de bloesem langs de Linge er vandaag toch niet in zit,  kijken we op de kaart naar welke van de grote rivieren we kunnen gaan. De Waal is dichtbij.... dus op goed geluk gaan we op pad..


en we belanden aan de Waaldijk bij het dorpje Zuilichem




Lekker stoeien met langesluitertijden  ( 10 sec)



Hier kwam ik niet verder dan 4 seconden,  bij een langere sluitertijd kwam het donkere kruis in beeld.
 ( meer info hierover in mijn blogje over dit variabele grijsfilter)
Het is nog niet wat het moet wezen, met dit filter moet ik beslist meer uitproberen en oefenen


Slotwoordje:
En zo werd ons dagje Linge een heel ander uitje dan we in de planning hadden, maar daarom niet minder geslaagd, integendeel,  juist leuk zo'n dag vol verrassingen!
Deze omgeving ga ik nog eens vaker verkennen, lijkt me heerlijk om er een fietstocht te maken, en wie weet, vind ik dan dat idyllische plekje  ;-)
Zo, en nu even zien,  de teller!  Hij staat op 99.556....  nog 444.......

zondag 22 april 2012

Weer samen in de krant!

Vorig jaar deden Yvonne en ik allebei mee aan de fotowedstrijd 'Zo mooi is onze achtertuin'  en wat een verrassing,  onze foto's stonden toen naast elkaar in ons regionale dagblad de Gooi & Eemlander.
Ook dit jaar was er weer een dergelijke wedstrijd, georganiseerd door Natuurmonumenten, ter gelegenheid van de opening van het vernieuwde bezoekerscentrum in 's Graveland.
Het thema van de wedstrijd was 'Gooi- en Vechtstreek, overal anders'.
Om de diversiteit van onze regio te benadrukken waren er acht categorieën waarin je kon inzenden:
Bos, heide, grasland, plassen, Naardermeer, buitenplaatsen, Vecht en forten.



Ik koos deze foto,  uit mijn serie sprookjesbos,  om in te sturen in de categorie Bos, maar meteen daarna
 had ik enigszins spijt, want in deze categorie waren al behoorlijk veel inzendingen,  
 een kleine winkans dus



Yvonne had voor de categorie Plassen gekozen met deze prachtige foto van 
donderwolken boven de Wijde Blik. 
Nou Von,  zei ik nog,  ik geef je een goede kans! 
en ongetwijfeld meer kans dan mijn bosfoto 



En toen kwam er geheel onverwacht een mailtje van Natuurmonumenten, mijn bosfoto was winnaar!
Vijf minuten later kwam er een sms-je binnen, van Von,  haar plassenfoto had ook gewonnen!
Wat leuk is dit toch, want wéér stonden onze beide foto's op 5 april  in de bijlage 'Zo mooi is onze achtertuin'  van de Gooi en Eemlander.
Helaas was de afdrukkwaliteit erbarmelijk slecht,  scannen was haast niet te doen,  in een gezamenlijk project hebben we er niet beter dan dit van kunnen maken:













Slotwoordje: 
Behalve in de krant staan de foto's ook op de site van Natuurmonumenten, en worden ze  getoond op een beeldscherm in het Bezoekerscentrum van Natuurmonumenten.
Op tweede Paasdag, toen het vernieuwde centrum werd geopend,  namen we daar even een kijkje,  en werden we samen op de kiek gezet, met natuurlijk de bijlage van de krant in mijn handen ;-) 
We vonden het wel een leuk idee om gelijktijdig online te gaan met ons blogje, bij Von zijn nu dus ongetwijfeld precies dezelfde beelden te zien, maar vast en zeker met een ander verhaal. Nieuwsgierig?  Dan gauw even kijken  op haar weblog

zaterdag 21 april 2012

Bijna 100.000 !!


Blogger heeft leuke statistieken, waar ik zo af en toe graag naar mag kijken, want laten we eerlijk zijn,  het is toch fijn om te zien dat je blog een beetje bekeken wordt ;-)
Zo zag ik toevallig dat de teller van de pageviews een dezer dagen de 100.000 bereikt!
Een mooie mijlpaal, en reden om deze teller  een plekje op mijn blog te geven,  en er even een berichtje aan te wijden. 
Op het moment van schrijven is de stand 98815 ... nog  slechts 1185 te gaan!
Wie wordt de 100.000ste  ???

zaterdag 14 april 2012

Love is in the air






Laatst werd ik getipt over een ooievaarsnest, dicht bij mij in de buurt, dus zodra ik gelegenheid had ging ik even kijken, dat was afgelopen vrijdag,  vrijdag de 13e!!

Even leek het inderdaad een ongeluksdag te worden, want juist toen ik weg wilde gaan begon het te regenen, en dat paste dus niet in mijn plannen :-(
Toch maar in de auto gestapt, en eenmaal op locatie werd het gelukkig droog en kwam het zonnetje heerlijk door,  af en toe zelfs wat te veel zon, want het is dan knap lastig om deze zwart met witte vogels goed te belichten....




Meteen bij aankomst zie ik een ooievaar op het nest zitten.  
Het nest is nu eens geen prefabwoning, maar een echt nest, 
door de ooievaars zelf gemaakt op een door hen zelf uitgekozen afgezaagde boom.
Kijk, zo'n lekker eigenzinnig stel,  daar houd ik van!



 Ik posteer me met  camera en statief op een plek waar ik tussen de bomen door mooi vrij zicht heb




Wat leuk is dit!  Van zo dichtbij heb ik nog nooit ooievaars kunnen bekijken




Nog leuker wordt het als  ook de tweede ooievaar zich laat zien




 en het gaat nóg leuker worden! 




 Vrouwtje ooievaar wordt letterlijk 'beklommen' door haar ega  ;-)




en ik sta er bij en kijk er naar




 en ben voor  het eerst getuige van een paring van ooievaars hoog boven me op hun nest
'Love is in the air'



 Binnen een minuut is het voorbij,  en kijken ze of er niets gebeurd is




Of??  Vrouwtje Ooievaar duikt wel erg diep weg in haar veertjes, 
 schaamt zij zich misschien toch wat voor haar openlijke vrijage? 



Slotwoordje: 
Ooievaars leggen gemiddeld 4 eieren, die zo'n 33 dagen bebroed worden,  met andere woorden, ik ga hier pakweg eind mei  beslist poolshoogte nemen of er kleine ooievaartjes zijn!
Heerlijk, dat voorjaar,  maar we hebben het er maar druk mee ;-)
Ik wil ook nog eens zien hoe het de lepelaars vergaat,  en thuis volg ik met plezier de pimpelmeesjes in hun boothuisje, daar wordt volgens mij nog niet gebroed, dus het duurt nog even voor daar kleine pimpeltjes zijn. Ik hoop er wat van te kunnen laten zien, 'beleef de lente' !

maandag 9 april 2012

Bosanemoontjes

Een van de leuke dingen van de blogs is dat je nog eens op een aardig ideetje wordt gebracht. Zo zag ik op diverse sites de schattige bosanemoontjes voorbij komen,  dus toen ik laatst dicht bij  huis deze kleine voorjaarsbloeiertjes zag staan,  was het alleen nog maar wachten op een geschikte dag, met een vriendelijk zonnetje, zodat de bloemetjes mooi open gaan. Dat zonnetje liet zich gistermorgen uitbundig zien, dus Von en ik gingen op deze eerste paasdag geen paaseieren zoeken, maar Bosanemoontjes!
Dikke pret trouwens, Yvonne dacht dat we naar Elswout gingen en bereidde zich voor op een ritje richting Zandvoort,  stopte ik bij het Landgoed Eikenrode in Nieuw Loosdrecht, gewoon bij ons om de hoek!




En daar bloeiden dus de bosanemoontjes volop, en daar zaten we dan....
Hoe maak je hier mooie foto's van?? Geen gewone registrerende plaatjes, maar een beetje van die kunstwerkjes, zoals bijvoorbeeld  Andrea dat doet. Andrea, die stomtoevallig juist de avond ervoor met een prachtig anemonenblogje op de proppen kwam. Je zou zeggen, dan kijk je het kunstje toch gewoon af??  Maar zo simpel ligt het toch niet :-(

Niettemin gaan we vol goede zin aan de gang, al verzuchten we regelmatig dat het helemaal niet lukt....
Des te verrassender vind ik het, dat ik na een flinke schifting van al mijn uitprobeersels toch een aantal foto's over heb, waarvan ik denk:  ja,  die wil ik best graag in mijn blogje laten zien!
















De ochtend is stralend zonnig begonnen,  en net op het moment dat het licht te hard
gaat worden komt er bewolking opzetten,  goed getimed!
















Niet alleen witte anemoontjes, maar ook een beeldige lila variant 











En als je dan toch met de macrolens bezig bent,
dan pak je een leuk kriebelbeestje natuurlijk ook even mee



















Tja,  probeer je fijne zachte kleurtjes te bereiken, komt er zo'n knalrood lieveheersbeestje aan  ;-) 




Maar het lhb-tje is wel zo lief om even te blijven zitten, 
en dit kleuraccentje doet het toch wel aardig!



Slotwoordje:  
Na alle vogels van de laatste tijd was het erg leuk om weer eens iets totaal anders te doen, niettemin zijn we na dit anemonenavontuur toch nog even naar de Eempolder gereden,  volop grutto's,  voor het eerst kluten gezien, geweldig! maar daar volgt geen blogje van, het slechte weer van vandaag kondigde zich aan, dus fotograferen werd niks meer. Geeft niet,  ik ben blij met mijn anemoontjes ;-)

donderdag 5 april 2012

Poelgeest en Starrevaart

Twee jaar geleden, toen ik mijn Spiegelreflexcamera nog maar net had, ging ik een paar keer naar de polder om grutto's en andere weidevogels te fotograferen, wat was ik blij met die foto's!  Als ik die foto's nu zie, dan moet ik glimlachend constateren dat ze gewoon prut zijn!
Vorig  voorjaar ging ik weer, intussen had ik een heleboel geleerd, deed ik meer mijn best, maar de resultaten, daar was ik beslist nog niet tevreden over.  
Dit jaar dus weer in de herkansing!!
Ik hoop toch echt eens op mooie plaatjes van grutto, tureluur en kievit. 
Bij Ghita had ik  foto's van Polder Poelgeest gezien, daar zitten ze redelijk dichtbij, dus daar wil ik wel eens een kansje wagen!


Aldus ging ik met Ghita op zondag 18 maart naar Polder Poelgeest, een klein natuurgebiedje bij Oegstgeest.  Volop mooie lentedagen in die tweede helft van maart, maar helaas niet op die bewuste zondag,  het was somber en koud. Toch kregen we er wel het lentegevoel,  de vrolijke lammetjes bracht ik al eerder in beeld,  maar wat het meeste dat ultieme gevoel van voorjaar opriep, was de kakefonie van 'grutto grutto', 'kiewiet kiewiet' en 'tjululuu'  die ons direct bij aankomst als het ware overspoelde, heerlijk!!



We lopen er een rondje, ik fotografeer elke Grutto die ik zie, maar ze liggen allemaal in de
 prullenbak omdat ik echt te weinig licht had.  
We gaan in de herkansing, en doen een tweede rondje,  nu is het gelukkig lichter.  
Deze Zwaan vind ik heel bijzonder,  hij is niet zwart en hij is niet wit,  een bastaard?



En dan lukt het me eindelijk om Grutto's een keer acceptabel te fotograferen!




Nog eentje




en ook de Tureluur met zijn fel oranje pootjes krijg ik netjes in beeld! 
Telkens als ik de Tureluur zie, valt het me op dat hij vergeleken bij de Grutto zo klein is 


Zo,  Grutto en Tureluur zijn binnen, nu de Kievit nog....
Die lukte niet, maar de middag is nog niet voorbij, dus we besluiten om door te rijden  naar Vogelplas Starrevaart, daar heb ik vaak van gehoord, maar ik ben er nog nooit geweest



Deze Vogelplas doet zijn naam eer aan!




En ik word op mijn wenken bediend want de Kievit komt aanvliegen




en landt op een paaltje,  precies op het moment dat de zon héél even
 door de dikke bewolking heen weet te breken, 
zo, de Kievit heb ik ook ;-)




Tijdens deze korte opklaring krijg ik ook het vogeleilandje wat beter in beeld,
  ik zie Grutto's, Scholeksters, Smienten, en daar tussen verstopt twee Tureluurs,
en dan gaat de zon weer weg en komt niet meer terug,
het wordt zelfs steeds donkerder, jammer



















In dat spaarzame licht zie ik in de verte twee watervogeltjes die ik echt niet ken, een fotograaf naast me, die weet het wel, het zijn Rosse Stekelstaarten, links het mannetje, rechts het vrouwtje.

Rosse Stekelstaarten zijn exoten, die sinds 1988 bijna jaarlijks de Vogelplas Starrevaart bezoeken.
Deze exoot, van oorsprong uit Noord Amerika,  onderneemt hier sinds 1998 ook broedpogingen.

Ik had dit stel graag beter in beeld gehad, vooral het mannetje met zijn blauwe snaveltje is heel apart om te zien. Starrevaart is helaas niet naast deur,  dus een herkansing laat nog wel even op zich wachten, ben ik bang



Ook de Pijlstaarteend komt voorbij, een mooie en sierlijke eend,  die ik nog niet eerder had gezien




Omdat het licht minder en minder wordt, verlaten we de plas, 
 en onderweg naar de auto krijgen we nog een bonus : 
Een Fazant!



Met de ISO flink omhoog ( 1600 )  kan ik nog net wat plaatjes maken,
en dan stappen we in de auto en gaat het onderweg regenen,
 hebben we nóg geboft!


Slotwoordje:
En dan nu de hamvraag:   Ben ik nu tevreden over mijn foto's van de Weidevogels?
Ja en Nee...
Ja, omdat ze beslist beter zijn dan de beelden die ik tot nu toe maakte.
Nee,  omdat het echt nog wel beter kan! Het voorjaar is gelukkig nog niet voorbij, dus die uitdaging ga ik zeker aan, en ik neem mij voor hierbij vooral te proberen om gebruik te maken van het mooie ochtend- of avondlicht, want ik heb inmiddels wel door hoe belangrijk licht is.
Tja, de theorie,  die ken ik nu wel een beetje,  maar om die ook in de praktijk te brengen, dat is toch een heel ander verhaal ;-)